Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

SM pārraudzībā esošajos uzņēmumos valdes vēl neatlaiž

Satiksmes ministrija no amata atbrīvojusi VAS „Latvijas Pasts”, AS „Pasažieru vilciens” un VAS „Latvijas Gaisa satiksme” padomes un izsludinājusi akcionāru sapulču pārtraukumu līdz 1. jūlijam, kad lems par uzņēmumu valžu atbrīvošanu, Diena.lv informēja SM paŗstāve Ilze Eida. Viņa norādīja, ka pagaidām valdes locekļus vēl nevar atbrīvot tiesisku iemeslu dēļ - tāpēc arī izsludināts pārtraukums līdz jūlijam.

Šādu lēmumu SM pieņēmusi, jo minēto kapitālsabiedrību vadība pārkāpusi normatīvo aktu prasības par atalgojuma apmēru valstī piederošajos uzņēmumos. SM uzsver, ka uzņēmumu padomes un valdes tiek atbrīvotas no amata normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā.Jau ziņots, ka „Latvijas Pasta”, „Pasažieru vilciena” un „Latvijas Gaisa satiksmes” valdes locekļiem par darbu maijā izmaksāta atlīdzība iepriekšējā līmenī, kaut arī no 1. maija valstij piederošajās kapitālsabiedrībās valdes mēneša atalgojums bija jāpiesaista vidējās darba samaksas apmēram sabiedriskajā sektorā, reizinot to ar Ministru kabineta noteikumos norādītu koeficientu. LP valdes loceklis Raitis Avots aģentūrai BNS iepriekš pauda, ka valde nav vainojama lielāku algu izmaksāšanā, jo pildījusi padomes lēmumu. Tam pretī ministrija norādīja, ka padome balstās uz valdes izstrādātu lēmuma projektu. Savukārt LP padomes vadītājs Juris Saratovs kavēšanos ar algu samazināšanu skaidroja ar lēmuma vēlo publicēšanu.

Satiksmes ministrija konstatējusi, ka visos gadījumos valdes locekļi saņēmuši lielāku atalgojumu nekā noteikts normatīvajos aktos. Kopumā  viena mēneša laikā algās izšķērdēti aptuveni 10 tūkstošiem latu.

Padomes netiks atjaunotas, jo jaunākie grozījumi likumā „Par valsts un pašvaldību kapitāla daļām un kapitālsabiedrībām" paredz no 1. jūlija likvidēt padomes valsts un pašvaldību akciju sabiedrībās un akciju sabiedrībās, kur valsts un pašvaldību kapitālsabiedrībām pieder visas balsstiesīgās akcijas.

Plānots, ka pēc triju uzņēmumu valžu atbrīvošanas akcionārs brīvajās valdes locekļu vietās uz laiku iecels ministrijas amatpersonas, lai nodrošinātu uzņēmuma darbību. Uz kapitālsabiedrību valdes priekšsēdētāju amatiem jau notiek vai tiks rīkoti konkursi. 22. jūnijā beidzās pieteikšanās uz „Latvijas Pasta” valdes priekšsēdētāja vakanto amatu, savukārt, 3. jūlijā beigsies pieteikšanās uz „Latvijas Gaisa satiksmes” vadītāja amatu.

Valdēs strādā vairāki cilvēki, kas iepriekš tikuši saistīti ar bijušā satiksmes ministra Aināra Šlesera (LPP/LC) ietekmi: Ēriks Jēkabsons, Juris Kanels, Reinholds Pelše, Ervins Straupe u.c.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas