Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Sociolingviste: drīzāk Kruka apgalvojumus par vērtībām varētu dēvēt par vecmodīgiem

Pievienot komentāru

0/1000 zīmes
Piekrītu
P
Ainas Mucenieces izgudrotās zāles pret vēzi ir iemesls, lai izārstētos vēā slimnieki un arī lai Latviju sitmkārtīgi piesauktu pasaules mērogā. Tās ir zāles, kuras ārstē vēzi un kuru izgudrošānai un pielietojumam Muceniece veltījusi savu dzīvi. Pašlaik viņas preparātu ražošanai nav atbalsta, un neefektīvākus ārzemju onkoloģiskos preparātus lobē Latvijas valdība. Mucenieces izgudrojumu pielietojumam Latvijā ir nepieciešams sabiedrības atbalsts, kas paceltu arī šo jautājumu valdības līmenī!!
Paldies Poriņai
P
par skaidru un tiešu viedokli, šie netiešie uzbrukumi latviešu valodai, kultūrai nav tik nevainīgi.
aarzemnieks
a
Es varu sadereet, ka arii starp komenteetaajiem ir taadi, kas vervelee iepinot krievu fraazes runaadami latvieshu valodaa (un to es dzirdu turpat vai uz katra stuura). Shitaa nebuushana man izraisa lielas dusmas katru reizi kad ierodos Latvijaa. Vai te nebija nupataas kaads kas piebilda, "vot, vot!"
Lasiitaajs
L
Tavs arguments ir tukshs. Luudzu tev smalkaaks skaidrojums 1) Kanaadas kvebekieshi ir joprojaam Kanaadaa taapeec, ka izstaajoties vinju dziives liimenis kristos vismaz uz pusi. 2) Beljgjija ir konstanti par mata galu no pilsonju kara. 3) Shveice ir konfederaacija kur katra etniskaa grupa dziivojas sameeraa izoleeti katra uz savu roku. 4) Somijas zviedru populaacija ir tik nieciiga, ka nupat saak runaat, ka to vajag iipashi saudzeet pirms taa pilniigi izzuud (un man tieshi taapat nav nekas pret liiviem Latvijaa). 5) Spaanija tikai ar brutaalu varu turas kopaa. Latvijai ir vajadziigs 'naacijas celshanas process' kursh iipashi izceljaas ar savu neklaatbuutni politiskajos procesos, leemumos un visu valsts instituuciju darbiibaa.
vispār
v
paldies par aizrādījumu. manā teikumā - "šī ir vienīgā teritorija pasaulē, kur attīstīties latviešu kultūrai un valodai" pietrūkst precizējuma - ar valsts atbalstu. jo Amerikā, Zviedrijā, Vācijā vai vēl kur citur, šie latvieši ir uzturējuši savas etniskās un kultūras saknes tikai par saviem līdzekļiem. krieviem vieta, kur to visu darīt ar valsts atbalstu, ir pietiekami milzīga, lai tomēr nepretendētu uz mūsu nelielās valsts budžetu savām, šeit - minoritātes, vajadzībām.
Vineta Poriņa
V
Krievu valoda jau nav "viss jaunais". Cilvēki nedrīkstētu norobežoties, pirmkārt, no valsts valodas prasmes un lietošanas, un tad - no ES valodām. Pašiem nevajag"atstumties" no valsts, kurā viņi grib dzīvot. Nav jāiekonservējas, bet vajadzētu novērst divkopienu valsts iezīmes -jo ātrāk, jo labāk, un pats par sevi saprotams -latviski runājošo diskrimināciju. Šāda diskriminācija ir jaunums ES vecajām dalībvalstīm. Iznāk, ka tās ir "iekonservējušās"? Vecās dalībvalstis integrācijas problēmas pamatoti uztver ļoti nopietni. Labā ziņa ir tā, ka ir daudz mazākumtautību cilvēku, kuri, saglabājot savu piederību priekšteču etnosam, valodai un kultūrai, ir lojāli Latvijai un arī grib dzīvi nodzīvot stabilā vienkopienas valstī. Latvijā tiklīdz kāds tikai "iepīkstas" par latviski runājoša cilvēka diskrimināciju, tā daudzi uzreiz to apsauc un pārmet tolerances trūkumu. Acīmredzot "pīkstēšana" nav notikusi pareizajās vietās un nav arī labākais veids, kā apturēt diskrimināciju.
l`avocat
l
Varu piekrist teiktajam, bet tomēr, gribu uzsvērt - viss ir atkarīgs no vides. Jūs varat pateikt par savam paziņam, ka tiem kultūras līmenis zemāks par S-peterburgas iedzīvotājiem. ja varat, tad dērētu aizbraukt ne tikai glamur piepildītās pilsētās bet, teiksim..uz Novosibirsku, cita mentalitāte, cita vide - un rē, rezultāts. Tur par mūsu "baltijas akcentu" var dabūt pa kaklu... :) Par slengu, tas arī ir paņemiens izteikt savas domas. Nenoliedzu, tas neliecinā par runātāja kultūras augsto līmeni, bet paldies dievam, ja cilvēkam, kaut arī pieleitojot slengu, ir sākumskolas atestāts bet viņš prot bez lāmuvardiem skaidri izteikt savas domas. __________________________________________ to vispār: "šī ir vienīgā teritorija pasaulē, kur attīstīties latviešu kultūrai un valodai." bet ko tad tu teiksi par ASV dzīvojošiem latviešiem? vai viņi nav tie kuri nes latviešu kultūru citās zemēs? vai tas ir iespējams tikai šeit, Latvijā? viņu meitas, dēli, mazbērni runā labi latviešu valodā un perfekti angļu, vai viņi zaudēja savu mentalitāti? Tu gribi pateikt, ka visi tie, poļi, krievi, lietuvieši, kuri dzīvoja un piedzima Latvijā un prot ne tikai savu dzimto valodu bet arī latviešu, asimilējas, zaudēja savu mentalitāti? Nē! Par to es arī runāju visu laiku, uzspiešana rada pretestību. Ja cilvēks norobežojas, no visa jaunā, tajā skaitā no svešvalodam - viņš degradē. Raksta autore, diemžeļ, spiež tieši uz to, ka ir jaiekonservējas, rādīt atstumtos "NElatviešus", spiežot tieši uz mentalitāti un valodu...aizmirstot, ka ir tāds jēdziens - kosmopolizms, kāpēc ir jādeklarē sevi tikai ar vienu tautu? kāpēc cilvēks nevar būt visas pasaules pilsonis, bet ar savu kultūru un valodu? asimilācija?! kosmopolitam tas nav zināms jēdziens - var dzīvot citā valstī, runāt citā valodā, bet saglabāt savu mentalitāti.
Sniper'sEye
S
Arī man ir daudz paziņu Latvijas krievvalodīgo vidē, turklāt ļoti dažādos sabiedrības slāņos, -- itin nemaz neesmu iedalāms vērotājos no ārpuses, esmu gana ilgi strādājis krievvalodīgajos kolektīvos un krievisku vidi "testējis"/vērijis arī ārpus Latvijas. Piemēram, tagadējās Sanktpēterburgas iedzīvotāji, kuri ir pēterburdznieki vismaz divās, trijās paaudzēs, "požaluista" & "spasibo" sadzīvē un sabiedriskajās vietās lieto nesalīdzināmi biežāk. Jūsu demagoģija: es neteicu, ka kāds sēdējis pusmūžu cietumā, -- padomju laikos krievu valodā "zeku" vienkāršruna/slengs tika ievazāti daudz plašākā vidē nekā kriminālās aprindas: īpaši armijā/vnutreņņije voiska/cietumsargi, milicijā... To īpaši pastiprināja padomisko poļitruku izmantotā politieslidzīto/vēlāk attaisnoto pazemošana, ieslogot kopā ar "zekiem"/kriminālistiem... Ja vājaji priekšstati par valodas attīstību un gutajām ietekmēm, vērts painteresēties, l'avocat...
!
!
"runa iet par viennozimīgu atteikšanos no pašizglītības, no citu valodu pielietojuma" Nu tad neatsakieties no mūža izglītības un citām valodām. Kas jums traucē to darīt?
pamela
p
ĻOOTI labs raksts.Saeimā,valdībā,ombudam,ST,AT ,SABAm utt. tas būtu jāpārdrukā un jātur uz galda redzamā vietā!Vēl labs M.Ruka raksts tai pašā "LA" 5.06.2010 "Ekonomiskā emigrācija,pašapziņa un iespējas". Te nu gan mums ES "piepalīdzēja",ka tagad katrs okupants var bļaut par cilvēktiesībām ,pat iznīcinot pamatnāciju.Lai gan piekrītu autorei,ka TIKAI paši latvieši pie visa vainīgi,ka PAT tagad turpina vervelēt okupantu mēlē,PAZEMOJOT sevi un tautu!
vispār
v
nebūdams latvietis, Tu nekādi nevari vērtēt situāciju "no iekšienes". šī ir vienīgā teritorija pasaulē, kur attīstīties latviešu kultūrai un valodai. un fakts ir tāds, ka tieši kulturāls cilvēks, kura saknes ir cieši savā kultūrā, vislabāk sapratīs un atbalstīs citas kultūras, mācīsies valodas (pēc šī spriežot latvieši ir nesalīdzināmi kulturālāki par nepilsoņiem, bija te tas pētījums, ka Latvijā vienvalodīgo cilvēku lielākā masa sastāv no krieviski runājošajiem) utt.
vispār
v
lūk, lūk, maršruta taksometros braucot, īpaši atšķiras latviešu - "apturiet, lūdzu, pieturā" no krievu - "zģesj ostanovi!"
l`avocat
l
Tas nebija uzbrukums, bet izbrins, par Jūsu...khm...ka to lai nosauc...noverojumiem / zināšanam. OK, lūk mani argumenti: esmu polis, bet labi protu krievu valodu (kopā ar citām - 5 valodas), man ĻOTI DAUDZ pažiņu krievu, un es "pētu" nevīs no ārienes, kā Jūs, bet no iekšienes un...visu savu mūžu :). Jūsu gadījumā, ir jāatšķīr divas puses - klausīšanas un iejaukšanās. Kad Jūs nepiedalaties diskusijā, Jūsu loma, kā klausītāja - niecīga (nulle), un tā nav sarežģīta izpētes metode (jūsu teiktais), kas tā bija - salīdzināšana, leksika, runātprasme? vai Jūs domājat, ka no angļiem vai skotiem var dabūt pretī "paldies" vai "lūdzu" tikpat viegli, kā no krieva vai latvieša. Viss atkarīgs no tā, kurā vidē šīs cilvēks uzturējas, ja, kā Jūs teicat, viņš pūsmužu sēdēja cietumā un bija "zeks" gaidīt no vīņa tādus vārdus, kā "paldies" vai "lūdzu" ir tas pats, ka gaidīt no 60 gadīga lauksaimnieka-vectetiņa no Latgales frāzi "désolé" (franču valodā). Viss atkarīgs no vides.
Sniper'sEye
S
Pirms mēģini bez argumentiem uzbrukt, pavēro un paklausies Rīgas un Latvijas krievus, viņu valodas kopējo un atsevišķu leksisko slāņu lietojumus. Pa stāvi pa stundai kaut dažādās tirdzniecības vai pakalpojumu sniegšanas vietās un saskaiti, cik reizes krievvalodīgais lietos "lūdzu" un "paldies" analogus krievu valodā... -- tā nav sarežģīta izpētes metode. Rezultāti gan ir pārliecinoši. Es viņus un viņu valodu pētu rūpīg un jau vairāk nekā 20 gadus. Man interesanti ir visi jebkuras valodas slāņi, -- lai par valodām un to lietotājiem spriestu argumentēti.
l`avocat
l
"... klasisks Latvijas krievvalodīgais izvairās lietot "požaluista" un "spasibo", -- lūgšana un pateikšanās viņus pazemo, tāpat kā mācīšanās/latviešu valodas mācīšanās. " utt. Vai tu vispār saprati ko esi uzrakstījis? No kurienes tādas zināšanas par krivvalodīgo mentalitāti? "Galvenokārt šīs parādības nākušas no padomju laikos kriminālsodītajiem/zekiem. Latvijas krievvalodīgo krievu valodas lietotāju skaitā ir vairāk zekvalodas/krieviskas padvalodas nekā krievu valodas un paradumu lietotāju!" Atvainoiet, bet salīdzināt, cilvēkus, kuri runā citā valodā, ar noziedzniekiem ("zek") vien norada uz Jūsu izglītības un zināšanu līmeni. Pie tam... "zeks" nav latviešu vārds, un Jūs kā īsts latviešu valodas lietprātējs-patriots lietojat šo vārdu??? :))) vai tad tas nav dubultmorāle? apvainot citus, bet pašam lietot "netīro" valodu? SPECIAL to "un": ja vel maki atšķīrt un lasīt, izlasi manu kommentu vēlreiz, dublēšu: Iekonservēšanas paša valodā ("neko nezinu, un negribu saprast citus - vnk vardiem, man po...") ved pie degradācijas. Šeit neiet runa par krievu, latviešu...afgaņu valodu...runa iet par viennozimīgu atteikšanos no pašizglītības, no citu valodu pielietojuma. Kā piemeru varu minēt Spāniju, kur jūras piekrsatē no Francijas līdz Portugalei es satiku tikai paris cilvēku kuri prot angļu valodu, vai tas palīdz viņiem piesaistīt turistus? pagruti teikt, bet kad restoranā tu mēģini pasūtīt ēdienu - un tev atbild "no comprende", tas atgadinā gadījumu Rīgas līdostā ar to meiteni, kura principiāli nerunāja latviešu valodā, kaut arī to zināja. Tas mani tracina, iekonservēšanas, noliegšana, necieņa pret citiem. Man piemēram nav gruti runāt ar cilvēku viņā dzimtajā valodā...ja jums tas sagada grutības - tas ir Jūsu problēmas, jo tas veicina nesaprasšanos, ignorēšanu un nepatiku pret citiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas