Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Šodien spēkā stājas Lisabonas līgums; van Rompujs rīt būs Rīgā

Otrdien, 1.decembrī spēkā stājies Lisabonas līgums, kurš parakstīts jau pirms gandrīz diviem gadiem Portugāles galvaspilsētā Lisabonā. Tas ir gandrīz desmit gadus ieilgušā ES reformu procesa rezultāts.

Līgums piešķir juridiski saistošu raksturu ES Pamattiesību hartai, kas nodrošinās cilvēktiesību un pamatbrīvību ievērošanu ES īstenotajā politikā, uzsver Latvijas Ārlietu ministrija. Vienlaicīgi tas būtiski palielināšot dalībvalstu parlamentu kontroli pār ES darbību. Turpmāk parlamenti varēs noraidīt ES likumdošanas priekšlikumus un kontrolēt, vai tie atbilst pilnvaru sadalījumam starp ES un dalībvalstīm.

Līgums sniedz nepieciešamos uzlabojumus, lai stiprinātu un veidotu vienotāku ES ārējo darbību, uzskata Ārlietu ministrijas pārstāvji. Tas izveido Augstā pārstāvja ārlietās un drošības politikas jautājumos amatu, kuram ES valstu līderi vienojušies virzīt Lielbritānijas pārstāvi baronesi Ketrīnu Aštoni. Izveidots arī Eiropas Ārējās darbības dienests, kas plānots kā sava veida ES diplomātiskais dienests.

"Līgums ir vērsts uz demokrātiskāku, pārskatāmāku un efektīvāku turpmāko ES darbību. Vienlaicīgi ES īstenoto politikas jomu reforma kopā ar lēmuma pieņemšanas procesa vienkāršošanu ļaus dalībvalstīm arī  turpmāk saliedēti un vienoti darboties ES pilsoņu interesēs, lai vairotu ilgtspējīgu attīstību, konkurētspēju un ES lomu pasaulē," norāda ārlietu ministrs Māris Riekstiņš.

Izveidots arī ES prezidenta amats, kuram izvirzīts Beļģijas politiķis Hermans van Rompujs. 2.decembrī viņš būs vizītē Latvijā un tiksies ar premjeru Valdi Dombrovski.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas