Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Šogad Ziemassvētkos uz bērnu un pusaudžu uzticības tālruni zvanījuši arī pieaugušie

Šogad gadskārtējās Ziemassvētku akcijas "Uzticies... Tevi dzirdēs un sapratīs" laikā uz bērnu un pusaudžu uzticības tālruni zvanījuši arī daudz vecāku un vecvecāku, informēja Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas (VBTAI) Bērnu un pusaudžu uzticības tālruņa direktore Iluta Vilnīte.

Uzticības tālruņa psihologi šajās dienās konsultējuši neskaitāmus pieaugušos, sniedzot viņiem atbalstu gan jautājumos, kas saistīti ar bērnu un mazbērnu audzināšanu, gan sociālās palīdzības saņemšanu. Kāds pieaugušais bija lūdzis palīdzību, jo viņam radušās aizdomas, ka bērns tiek seksuāli izmantots.

24.decembrī uz uzticības tālruni piezvanījuši 195 cilvēki, 25.decembrī - 180, bet sestdien saņemto zvanu skaits vēl nav apkopots, jo īpašajā Ziemassvētku režīmā zvani tiks pieņemti līdz plkst.22. Savukārt pagājušajā naktī saņemti aptuveni 40 iedzīvotāju zvani.

Kā pastāstīja Vilnīte, bērni un pusaudži, kuri šajās dienās zvanījuši uz uzticības tālruni, bieži sūdzējušies par vientulības un pamestības sajūtu svētkos. Īpaši spilgti tas bijis 24.decembrī. Bērni jutušies garlaikoti, skumīgi un vientuļi, citiem vecāki lietojuši alkoholu, savas atvases atstājot novārtā.

Vairāki zvanītāji arī dalījušies rūgtumā par to, ka viņu vecāki ir ārzemēs un Ziemassvētkos nav varējuši atbraukt mājās, tāpēc bērni jutušies atstumti un nevienam nevajadzīgi. Kā piebilda Vilnīte, tieši Ziemassvētku laiks šajā ziņā ir ļoti "jūtīgs". Šajās dienās parasti palielinoties arī pašnāvību skaits. Bērnam ir ļoti grūti pārdzīvot, ka viņš ir šeit, bet vecāki ārzemēs, sacīja uzticības tālruņa direktore.

Tostarp uz uzticības tālruni piezvanījusi arī kāda gados jauna persona, kura sūdzējusies par to, ka vecāki iesaistījušies kādā reliģiskā organizācijā, tāpēc Ziemassvētkus viņi nesvin, bet gaida pasaules galu, tādējādi liedzot svētkus baudīt arī ģimenes atvasei.

Kā norādīja Vilnīte, vairāk zvanu uzticības tālruņa psihologi saņem no meitenēm. Zēni zvana mazāk, jo viņi biežāk mēdz slēpt savas emocijas, kas nereti var atspoguļoties arī uzvedībā. Zvanītāju vecumi esot dažādi, bet vairāk tomēr zvanot pusaudži.

Kā ziņots, arī šogad, no 24.līdz 26.decembrim ieskaitot, norisinās Ziemassvētku akcija "Uzticies... Tevi dzirdēs un sapratīs", kuras laikā darbojas bērnu un pusaudžu uzticības tālrunis 116 111 (80 00 60 08), bet pēc 26.decembra bērni profesionālu psiholoģisko palīdzību varēs saņemt tāpat kā līdz Ziemassvētkiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas