Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 5. oktobris
Amālija, Amēlija

Somijas prezidente neatbalsta Vīķes-Freibergas kandidatūru ANO ģenerālsekretāra amatam

Somijas prezidente Tarja Halonena neatbalsta Latvijas prezidentes Vairas Vīķes-Freibergas kandidatūru ANO ģenerālsekretāra amatam, jo uzskata, ka nākamajam organizācijas vadītājam atbilstoši ģeogrāfiskās rotācijas principam ir jānāk no Āzijas.

Par to pirmdien ziņo Somijas laikraksta Helsingin Sanomat mājaslapa internetā, atsaucoties uz Halonenas teikto žurnālistiem ANO Ģenerālās Asamblejas sesijas laikā Ņujorkā. Halonena arī sacījusi, ka neuzskata par nepieciešamu atbalstīt kandidāti tikai tāpēc, ka viņa ir sieviete.

"Sievietes virzīšana ir saistīta ar citiem faktoriem. Citiem vārdiem sakot, es ceru, ka [izvēlētajam kandidātam] būs ģeogrāfiskā dimensija, pieredze ANO un viss, uz ko šeit [ANO Ģenerālajā Asamblejā] tika aicināts," sacīja Halonena. Tomēr viņa piebilda: "Es nekādi nevēlos iejaukties šajā procesā."

ANO Drošības padomē neoficiālās aptaujās par ANO ģenerālsekretāra kandidātu vislielāko atbalstu guvis Dienvidkorejas ārlietu ministrs Bans Kimūns, otrā vietā bijis ANO ģenerālsekretāra vietnieks Šaši Tharūrs no Indijas, bet trešajā vietā - bijušais Taizemes vicepremjers Surakiarts Sathirathajs. Pārējie kandidāti ir Latvijas prezidente Vaira Vīķe-Freiberga, kuras kandidatūru izvirzījušas Baltijas valstis, Jordānijas vēstnieks ANO princis Zeids al Huseins, Šrilankas diplomāts un prezidenta padomnieks Džajantha Dhanapala un bijušais Afganistānas finanšu ministrs Ašrafs Gani.

ANO ģenerālsekretārs Kofi Annans, kura otrais piecu gadu termiņš šajā amatā noslēgsies gada beigās, ir atzinis, ka lielākā daļa ANO dalībvalstu uzskata, ka viņa pēctecim ir jābūt no Āzijas, tādējādi ievērojot nerakstīto principu par ģenerālsekretāra izvēli no visiem pasaules reģioniem pēc kārtas. Savukārt ASV un Lielbritānija norāda, ka pilsonībai nevajadzētu ietekmēt ģenerālsekretāra izvēli.

Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs svētdien paziņoja, ka gaidāmajās ANO ģenerālsekretāra vēlēšanās Krievija atbalstīs kandidātu no Āzijas. Paredzēts, ka astoto ANO ģenerālsekretāru oktobrī izvēlēsies ANO Drošības padome, kuras piecām pastāvīgajām dalībvalstīm - ASV, Francijai, Krievijai, Ķīnai un Lielbritānijai - būs izšķiroša loma lēmuma pieņemšanā, jo tām ir veto tiesības. Padomes izvēlēto kandidātu apstiprina ANO Ģenerālā Asambleja.

2005.gada aprīlī Vīķe-Freiberga tika iecelta par ANO ģenerālsekretāra īpašo sūtni ANO reformu jautājumos. Viņas izredzes tikt ievēlētai ANO ģenerālsekretāra amatā vairo tas, ka ANO līdz šim nekad nav vadījusi sieviete, turklāt Āzija var nebūt vienota savu kandidātu atbalstīšanā.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kas agrāk bija neiespējams, šodien ir digitāls

Par tehnoloģiju attīstību, e-paraksta pilngadības sasniegšanu un digitālo iespēju paplašināšanos Guntars Gūte sarunājas ar VAS Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs (LVRTC) valdes priekšsēdētāj...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas