Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 5. oktobris
Amālija, Amēlija

Šonedēļ atklās atjaunoto Morbergu vasarnīcu un botānisko dārzu

Šonedēļ tiks atklāta atjaunotā Augustes un Kristapa Morbergu vasarnīca un botāniskais dārzs. Projekts realizēts, piesaistot ES finansējumu, un kopējās tā izmaksas sasniedza 1 532 950 latus, informēja "Latvijas Universitātes fonds".

Mecenāts K.Morbergs Latvijas Universitātei (LU) novēlējis vairākus īpašumus, no kuru apsaimniekošanas gūtie līdzekļi nodrošina stipendiju fondu centīgiem studentiem. Kultūrvēsturiski nozīmīgā vasarnīcas ēka Dzintaros ir viens no mecenāta novēlējumiem, kas ilgus gadus bija kritiskā stāvoklī, skaidro fonds. Tagad tā ir pilnībā restaurēta.

2005.gadā LU ar projektu "Kristapa Morberga vasarnīcas kompleksa restaurācija" piedalījās ERAF programmas projektu konkursā, kurā tika piešķirts līdzfinansējums. Kopējā ES fondu un valsts finansējuma summa ir 861 480 lati.

Lai gan sākotnēji bija paredzēts atjaunot tikai ēku kompleksu, projekta gaitā veikta Morberga vasarnīcas ēku kompleksa un arī botāniskā dārza restaurācija. Restaurācijas laikā atklājies, ka dabā gandrīz pilnībā saglabājies K.Morberga vēsturiskā dārza plānojums, tādēļ tika nolemts to atjaunot kā vienu no autentiskiem Jūrmalas 19.gadsimta dārziem.

Restaurācijas laikā iespēju robežās restaurēti visi vēsturiskie priekšmeti un interjera elementi. Restaurētas keramikas podiņu krāsnis un kāda ļoti grezna kamīnkrāsns, restaurētas grīdas un oriģinālie parketi, cementa flīžu grīdas, vecās kāpnes, logi, durvis, fasāžu metāla apdare

Vasarnīcas fasāde krāsota īpašā vairākslāņu krāsojuma tehnikā, kas rada patinēta vara iespaidu. Divu telpu logos saglabātas krāsainu stiklu historisma stila vitrāžas, kā arī restaurēti daudzi citi vēsturiskie elementi. Restaurēti un atjaunoti vēsturiskie interjeri ar tapešu apdari, informē fonds.

Būvprojektu izstrādāja SIA "Konvents" arhitekti Pēteris Blūms un Ināra Caunīte, restaurācijas darbu ģenerāluzņēmjs ir SIA "Gavars", dārza atjaunošanu projektēja un veica SIA "Ainavists".

Atklāšanas pasākums paredzēts piektdien, 12.septembrī.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kas agrāk bija neiespējams, šodien ir digitāls

Par tehnoloģiju attīstību, e-paraksta pilngadības sasniegšanu un digitālo iespēju paplašināšanos Guntars Gūte sarunājas ar VAS Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs (LVRTC) valdes priekšsēdētāj...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas