Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Šopavasar pirmais pikniku degmaisījuma upuris - gadu vecs bērns

Nelaime notika vienā mirklī, kad vecāki bija aizgriezušies — viņu gadu vecais dēliņš pasniedzās pēc degmaisījuma pudeles, atskrūvēja korķīti un iedzēra šķidrumu. Gaļas grilēšanas pikniks dārzā tajā brīdī aprāvās — vecāki nekavējoties izsauca neatliekamo medicīnisko palīdzību, zēns tika nogādāts slimnīcā. Tur viņam atklāja toksisku plaušu bojājumu. Mazajam paveicās — pēc terapijas bojājums pilnībā izzuda.

Šis puisēns šogad ir pirmais Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā (BKUS) nonākušais pacients, kurš iedzēris degmaisījumu, taču vidēji gadā slimnīcā nokļūst ap desmit bērnu, kuri cietuši šādā nelaimes gadījumā. Pārsvarā viņi ir vecumā no viena līdz četriem gadiem, stāsta BKUS bērnu alergoloģe pneimonoloģe Elīna Puķe. Diemžēl ne visi stāsti ir ar laimīgām beigām — vairākiem bērniem bijuši neatgriezeniski plaušu bojājumi. Mediķi brīdina — nekādā gadījumā neatstājiet degmaisījuma pudeli bērnam pieejamā vietā.

"Agrāk bija aktuāli marinēt gurķus, un bērni ziņķārības dēļ pagaršoja etiķskābi un guva smagas veselības problēmas — barības vadu apdegumu. Šo problēmu sāk nomainīt jauna ēra — degmaisījumi jeb aizdedzināmie škidrumi, kas ir ļoti bīstami," saka E.Puķe. Lielākais ļaunums ir tas, ka, iedzerot degmaisījumu, tas nonāk ne tikai gremošanas sistēmā, kuņģī, bet arī elpceļos — trahejā, bronhos. Ļaunākajā gadījumā — attīstās plaušu bojājums. Ārstēšanās process ir sarežģīts, jo nav metodes, lai degmaisījumā esošās vielas varētu no bronhiem vai plaušām iztīrīt. Skalojot tās tikai var ieskalot dziļāk elpceļos.

Degmaisījuma iedzeršana uz veselību var atstāt dažādas sekas — var būt neatgriezeniskas, hroniskas izmaiņas plaušās, bērns turpmākās dzīves laikā var būt uzņēmīgāks pret elpceļu infekcijām, bronhītu, plaušu karsoni. Ja degmaisījums nokļūst plaušās un rada plašu iekaisumu, var būt arī letāls iznākums.

"Degšķīduma pudele ļoti līdzinās limonādes vai ūdens pudelei. Ārā ir karsts, mazs bērns grib padzerties, viņš ņem pudeli, domājot, ka tas ir ūdens. Raksturīgi ir tas, ka vecāki parasti nav redzējuši, kā tieši bērns iedzer degšķīdumu. Tātad nav bijuši blakus," saka Ilma Hristenko, BKUS Bērnu slimību klīnikas virsārste. Tiesa, ne tikai mazuļi nokļuvuši BKUS. I.Hristenko pērn ārstējusi 17 gadu vecu puisi, kurš, atdarinot "ugunsrijēju", paņēmis mutē degmaisījumu un pūtis uz liesmas. Degmaisījums bija nokļuvis plaušās. "Vienkāršoti izsakoties — iekaisuma rezultātā plaušās ir radušies caurumi," stāsta I.Hristenko.

Veselības inspekcija norāda — veikalos nopērkamajiem aizdedzināšanas šķidrumiem, kas klasificēti kā kaitīgi, jābūt iepakojumā, kuru nevar atvērt bērni — ar "bērnudrošajiem" korķiem. Kā novēroja Diena, Statoil, Rimi, Maxima tirgoto degmaisījumu pudelēm ir "bērnudrošie" korķi. Tiesa, riskēt nedrīkst — arī šīs pudeles nedrīkst atstāt bērniem pieejamās vietās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas