Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Šoziem Latvijā varētu būt trīs gripas vīrusi

Iespējams, šoziem Latvijā varētu būt sastopami trīs gripas vīrusi – pandēmiskā gripa jeb H1N1 un divi sezonālās gripas tipi, taču visdrīzāk iedzīvotāji to tik sāpīgi neizjutīs kā pērn, kad salīdzinoši liels skaits saslima ar pandēmisko gripu. Par to liecina _Dienas _iegūtā informācija Latvijas Infektoloģijas centrā (LIC).

Par trim gripas vīrusiem liecina ziņas no Dienvidamerikas, Austrālijas, kurām gripas sezona jau bijusi. Latvijā sezona vēl nav sākusies, LIC nav konstatējis nevienu saslimšanas gadījumu.

Latvijā no 6. līdz 11.septembrim LIC virusologi pārbaudījuši 87 paraugus, kas ņemti no pacientiem ar akūtām augšējo elpceļu infekcijām. Nevienā paraugā gripas vīrusus nekonstatēja. Eiropas valstīs gan vasarā tika atklāti 159 gripas gadījumi, Dienai stāsta Jurijs Perevoščikovs, LIC Infekcijas slimību epidemioloģiskās uzraudzības un imunizācijas nodaļas vadītājs. Viņiem konstatēta gan abi sezonālās gripas tipi – B tips un H3N2, gan arī pandēmiskā gripa jeb H1N1. Daļa no šiem saslimšanas gadījumiem varētu būt saistīti ar ceļojumiem uz dienvidu valstīm. Savukārt septembra sākumā Eiropā konstatēts viens saslimšanas gadījums – Nīderlandē. LIC sola tuvāko dienu laikā apkopot informāciju par pēdējo nedēļu.

«Taču arī Eiropā līdz šim brīdim gripas vīrusam nav bijis masveida izplatības rakstura,» uzsver J.Perevoščikovs. Viņaprāt, Latvijā gripas sezona varētu paiet kā «parastā gripas sezonā». Tā varētu sākties kā parasti – janvāra beigās vai februāra sākumā. Pērngad jau rudenī Latvijā sāka plosīties pandēmiskā gripa H1N1, bija tās epidēmija un pēc šīs gripas komplikācijām nomira vismaz 39 cilvēki, par kuriem slimnīcas ziņoja LIC.

J.Perevoščikovs saka: iepriekšējā sezona bija atšķirīga, jo tas bija jauns vīruss, pagāja laiks, kamēr tika radīta vakcīna, turklāt vairākumam iedzīvotājiu pret šo vīrusu nebija imunitātes, izņemot vecākus ļaudis, kuri, iespējams, pirms daudziem gadiem šo slimību bija izslimojuši.

Vakcinēties pret gripu LIC varēs no oktobra sākuma. «Vakcīna pasargās gan no H1N1, gan H3N2, gan arī B tipa gripas vīrusu,» saka J.Perevoščikovs. Par vakcinēšanos LIC īpaši domāt aicina riska grupa pacientus jeb tos, kuri sirgst ar hroniskām saslimšanām, mazus bērnus un vecākus cilvēkus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas