Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +7 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

ST: dažus amatpersonu izteikumus "tiesnešu lietā" var uztvert kā atmaksu tiesai

Satversmes tiesa (ST) ceturtdien nākusi klajā ar paziņojumu, ka atsevišķas amatpersonas apzināti vai savas nekompetences dēļ maldina sabiedrību par tās sprieduma būtību tā saucamajā "tiesnešu algu lietā". Pat, ja šos maldinošos izteikumus kāds neuzskata par spiedienu uz tiesu, to var uztvert par sava veida atmaksu tiesai par konkrētiem secinājumiem citās lietās.

ST paziņojumā atsaucas uz plašsaziņas līdzekļos pēdējās dienās izskanējušajām ziņām par naudas līdzekļiem, kas esot nepieciešami tiesnešu atalgojumam. "Ja maldinošo apgalvojumu mērķis ir gūt lielāku politisku popularitāti, ir jāizteic neizpratne un nožēla par metodēm tās sasniegšanai," teikts ST paziņojumā.

Šāda rīcība turpina pēdējos mēnešos vērojamo tendenci, apzināti pieņemot Satversmei neatbilstošus likumus, vēlāk ST pārmest šķietami nepieņemamu iejaukšanos budžeta veidošanā un uzvelt vainu par valsts finansiālo stāvokli, sašutumu pauž ST. Tiesa atgādina, ka budžetu Latvijā apstiprina likumdevējs, bet ST kompetencē ir uzraudzīt, lai tā veidošanas procesā būtu ievēroti tiesiskuma kritēriji.

Kā norāda ST, patiesībai neatbilst apgalvojumi, ka valdības lēmums tiesnešu algas paredzēja atstāt esošajā līmenī, nevis samazināt, ka ar ST spriedumu esot būtiski palielināts tiesnešu atalgojums 2011.gadā, ka tiesnešu atalgojums pārsniedzot citu valsts augstāko amatpersonu atalgojumu.

ST uzsver, ka Latvijā tiesnešu atalgojums ir noteikts saskaņā ar likumu, nevis tiesas spriedumiem.

ST aicina pirms sprieduma komentēšanas vispirms rūpīgi iepazīties ar tā saturu. Tiesa sprieda, kādā veidā ir pieļaujams izdarīt izmaiņas tiesnešu atalgojumu sistēmā, taču tā nevērtēja konkrēto atalgojuma apmēru, norāda ST.

Trešdien Saeimas Juridiskās komisijas deputātiem Finanšu ministrijas (FM) pārstāve Daiga Gulbe teica: lai nākamgad izmaksātu tiesnešu algas pilnā apmērā un izpildītu ST spriedumu, ar kuru tiek atcelta algu iesaldēšana, papildus no budžeta vajadzēs 26,7 miljonus latu, vēstīja LETA.

Pēc FM sniegtajiem aprēķiniem, Augstākās tiesas (AT) priekšsēdētāja alga nākamgad plānota 5530 latu apmērā, bet tikko darbu sākušam tiesnesim - 2048 latu apmērā.

Vairāki deputāti sēdē pauduši izbrīnu par augsto tiesnešu atalgojumu. Komisijas priekšsēdētāja Vineta Muižniece (TP) atzinusi, ka tiesnešu atalgojums ir augsts un ka tikko darbu sācis tiesnesis saņems vairāk nekā premjers.

Deputāte Solvita Āboltiņa (JL) savukārt paudusi gandarījumu, ka vismaz vienā jomā būs iestājusies taisnība, taču retoriski vaicājusi, ko lai viņa atbild ārstam, kurš par slodzi saņems 290 latus. S.Āboltiņa arī aicinājusi pašus tiesnešus aktīvāk iesaistīties savas darbības vērtēšanā. "Es sagaidu, ka tikpat cītīgi kā cīņā par burkānu jūs iesaistīsieties arī cīņā par pātagu," sacījusi S.Āboltiņa.

AT priekšsēdētājs Ivars Bičkovičs savukārt sēdē izteicās, ka neesot korekti runāt par milzīgām algām tiesnešiem, ar kurām iepazīstināja FM pārstāvji, jo tiesnešiem joprojām spēkā ir algu samazinājums un algas tiekot maksātas 73% apmērā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas