Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Stabulnieks: Latvijā cilvēki prot radīt labas idejas, bet nespēj tās ieviest tirgū

Pievienot komentāru

0/1000 zīmes
depo
d
Biju Šveices universitātes pilsētiņā. Tur top speciāla ēka medicīnas un nanotehnoloģiju zinātņu apvienošanai un pētījumu veikšanai. Ķīmijas fakultātes iekārtām iztērēti ap 200 milj LVL, nemaz nerunājot ka pašas fakultātes būve izmaksāja ap 500 milj. Uz apmēram kopā 9000 studējošo ir ap 2000 apkalpojošo, tsk profesori un viss personāls. Ar šo gribēju teikt, ka ieguldījumiem ir arī atbilstoši rezultāti. Piemēram Šveices kosmētikas laboratorijas tiek rādītas kā etalons kosmētikas kvalitātei, laikam lieki piebilst, ka šajā universitātē ir mācījušies 21 Nobela prēmijas laureāti. Lasīju ka Latvija grib izveidot studentu pilsētiņu Ķīpsalā un apvienot visas zinātnes tam tērējot 89 milj. Varbūt korpusus var par to piebūvēt un pārvākt vecos galdus un skapjus. Bet kā ar iekārtām, tehnoloģijām un zinošiem profesoriem? Turpināsim mācīt kā slēgt elektriskās ķedes ar rubiļņikiem vai kādas krāsas karodziņš jāvicina vilcienam pienākot stacijā? Vai varbūt sāksim jau studentiem mācīt ETCS, GSM-R, CNC, ERTMS, uc,?
eksis
e
tā ir, mūsdienu izglītības sistēmas uzdevums vēl no padomju laikiem ir ražot labus izpildītājus, bet ne vadītājus un problēmu risinātajus. Šeit vajadzētu kaut kādu papildinājumu gan obligātajā, gan pieaugušo izglītībā.
???
?
Dr. Jānis Stabulnieks ir Latvijas Tehnoloģiskā centra direktors. Bijušā Latvijas Zinātņu akadēmijas Fizikālās enerģētikas institūta Energoelektronikas laboratorijas vadītāja galvenā darbības joma kopš 1993. gada ir Nacionālās inovācijas sistēmas un inovācijas atbalsta struktūru veidošana.2001. un 2002. gadā viņš vadīja darba grupu, kas izstrādāja pirmo Latvijas Nacionālo inovāciju programmu, Viņš ir Latvijas Tehnoloģisko parku, centru un biznesa inkubatoru asociācijas prezidents ... Un šis cilvēks saka, ka «Inovācijas politikas veidošana ir ļoti zemā līmenī» !!!! Kur tad viņa paša ieguldījums "... kopš 1993. gada" !!!!
gepards
g
viss būtu citādāk, ja idejas radītājs to varētu arī īstenot... Bet nevar tāpēc, ka bezatbildīgā un kaulainā birokrātija uzliek pasaka "stop!"...
amrel
a
Zinātniekiem valsts finansētajos pētnieciskos institūtos vajadzētu koncentrēties uz izpēti, kas rezultējas patentētos izgudrojumos kurus pārdod atklātos konkursos. Nekādas priekšrocības vietējiem ''uzņēmējiem'', kas nav gatavi un spējīgi samaksāt adekvātu cenu. Piem. Grindex gada apgrozījums ir zem 100 milj LVL un tas nekad nesamaksās par jaunu zāļu patenta izmantošanu cenu kādā paši LR zinātnieki novērtē simtos miljonu LVL. Nav pieļaujama situācija ka zinātnieks, kurš valsts apmaksātās telpās, iekārtās un saņemot darba samaksu par darbu, reģistrē patentu uz sava vārda, saņem peļņu no patenta izmantošanas tiesību pārdošanas, atmetot institūtam k-kādus 10%. LV nav priekšnoteikumi (liel)ražošanai (daudzskaitlīgs kvalificēts darbaspēks, lēti energoresursi, modernas ražošanas iekārtas, liels maksātspējīgs vietējais tirgus. Visa pasaule pārsvarā ražo Ķīnā bet pelna no patentiem, dizainparaugiem, atpazīstamām preču zīmēm.
pakausis
p
beidzot kaads skaidri un gaishi pasaka kaadam noluukam ir domaata muusu izgliitiibas sisteema..
murgains savārstījums
m
Kāds te kalpu gars? Visā pasaulē bija kungi un kalpi un ir arī tagad. Mazohēt par to, ka latvieši ir kalpi, var tikai tādi stabulniekam līdzīgi garīgie mazohisti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas