Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Stājas spēkā Justīnes slepkavam piespriestais mūža ieslodzījums

Augstākās tiesas (AT) Senāts noraidījis par 13 gadu vecās Justīnes noslepkavošanu apsūdzētā Gundara Paipala kasācijas sūdzību, līdz ar to stājies spēkā viņam piemērotais mūža ieslodzījums, aģentūru BNS informēja AT preses sekretāre Linda Priedīte.

AT Senāta Krimināllietu departaments Paipala kasācijas sūdzību izskatīja rakstveida procesā un nolēma AT 19.jūnija lēmumu atstāt negrozītu, bet kasācijas sūdzību noraidīt.

Apelācijas instances tiesa kā galīgo sodu ir noteikusi mūža ieslodzījumu, mantas konfiskāciju, policijas kontroli uz trim gadiem un autovadītāja tiesību atņemšanu uz trim gadiem.

Paipala ir notiesāts par to, ka viņš, lietojot vardarbību un izmantojot cietušās bezpalīdzības stāvokli, stājās dzimumsakaros ar nepilngadīgu un arī ar mazgadīgu personu, apmierināja dzimumtieksmi pretdabiskā veidā ar nepilngadīgo, kā arī izdarīja slepkavību, kas saistīta ar izvarošanu, apzinoties, ka noslepkavotā atrodas bezpalīdzības stāvoklī.

Par apelācijas instances tiesas lēmumu apsūdzētais Paipala bija iesniedzis kasācijas sūdzību, kurā lūdz mīkstināt viņam piespriesto sodu, kas apsūdzētā skatījumā esot pārāk bargs.

Kasācijas sūdzībā norādīts, ka apsūdzētais izmeklēšanas procesā aktīvi esot sadarbojies ar tiesībsargājošo iestāžu darbiniekiem un veicinājis noziedzīgo nodarījumu atklāšanu - norādījis līķa atrašanās vietu. Tā kā lietā neesot liecinieku, bez viņa palīdzības papildu faktus nebūtu izdevies iegūt. Paipala bija lūdzis rast iespēju mīkstināt viņam piespriesto sodu, jo viņš ļoti nožēlojot izdarīto.

Taču Senāta Krimināllietu departaments norādījis, ka no apelācijas instances tiesas lēmuma nepārprotami secināms, ka tiesa, izvērtējot noziedzīgā nodarījuma raksturu, vainīgā personību un citus apstākļus, atzinusi, ka nav pamata, lai apsūdzētajam mīkstinātu piespriesto sodu.

Senāta Krimināllietu departaments atzīst, ka apelācijas instances tiesa, izskatot lietu, nav pieļāvusi ne materiālo, ne procesuālo tiesību normu pārkāpumu, tāpēc tiesas nolēmuma atcelšanai nav tiesiska pamata.

Pašlaik mūža ieslodzījumu Latvijā izcieš 50 cilvēku.

1964.gadā dzimušo agrāk vairākas reizes sodīto vīrieti pagājušā gada vasarā aizturēja par 15 gadu vecas meitenes izvarošanu, un vēlāk noskaidrojās, ka viņš ir vainojams arī Justīnes slepkavībā. Iepriekš viņš sešas reizes tiesāts, no tām trīs sodāmības ir par izvarošanu.

Justīne no savas dzīvesvietas Krimuldas pagastā izgāja pagājušā gada 14.aprīlī. Kopš tā laika viņas atrašanās vieta nebija zināma. Meitenes līķi pēc nepilna mēneša policija atrada apraktu kādā karjerā netālu no pazušanas vietas.

Pērn 22.augustā aizturētais konvojēts uz Siguldas tiesu, lai izvērtētu drošības līdzekli. Brīdī, kad auto iegriezies ielā uz tiesu, vīrietis atbrīvojies no rokudzelžiem, ar papīra lapas palīdzību atmūķējis durvis un izkļuvis uz ielas. Arī par šo noziegumu viņam būs jāstājas tiesas priekšā.

Policisti, kas piedalījās konvojēšanā, vīrieti 15 minūšu laikā pēc nelielas pakaļdzīšanās aizturēja. Dienesta izmeklēšanā noskaidrojies, ka rokudzelžiem un automašīnas durvīm bijuši defekti, kas arī palīdzējis vīrietim izbēgt. Automašīna gan bijusi 2006.gada izlaiduma. Policisti disciplināri netika sodīti, tikai vienu policistu sodīja par to, ka Valsts policijas vadība netika informēta par notikušo.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas