Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +14 °C
Smidzinošs lietus
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Štokenberga pašcieņa

Kontrabanda nodara milzu zaudējumus ne tikai Latvijai, bet visai Eiropas Savienībai. Eiropas Komisija (EK) rēķina, ka cigarešu kontrabanda, kas nāk pāri kopējai austrumu robežai, nodara ES un dalībvalstu budžetiem zaudējumus 10 miljardu eiro apjomā katru gadu.

Lai cīnītos pret kontrabandu, EK plāno īstenot Pretkrāpšanas stratēģiju, kuru publiskos nākamajā nedēļā. Iespējams, kā viens no līdzekļiem cīņā pret kontrabandu var tikt ierosināta ES dalībvalstu muitnieku rotācija visas kopējās robežas garumā. Ja uz Latvijas robežas stāvētu somu muitnieki, bet latviešu muitnieki palīdzētu ķert kontrabandistus kādā citā zemē, tas ļoti uzlabotu robežas stingrību. Patiesībā grūti iedomāties, kā gan vietējā mafija varētu dod pavēles somu muitniekam pievērt acis uz vesela autofurgona kravu. Muitnieku rotācija pa visas robežas garumu, kopš seniem laikiem ir bijis efektīvs līdzeklis muitnieku pārliekai saaugšanai ar vietējo vidi.

Bijušais Galvenās muitas pārvaldes priekšnieks Kalvis Vītoliņš muitnieku starpvalstu rotāciju nosauca par galveno reālo iespēju cīņai pret kontrabandu Latvijā. Diemžēl viņš tūlīt pat paredzēja, ka šādas kārtības ieviešana izraisīs lielus politiķu iebildumus, jo «kontrabandā ir nacionālās» intereses. Bijušais muitas šefs brīdināja, ka noziedzīgā pasaule sazinās ar politiķiem caur starpniekiem. Kalvis Vītoliņš paredzēja, ka no politiķu puses tūlīt parādīsies tāda veida iebildumi, ka «nevajadzētu zaudēt pašcieņu» un tamlīdzīgi.
Iebildumi tiešām parādījās. Tie atspoguļojās jau tajā pašā Dienas 10. jūnija numurā. Finanšu ministrs Andris Vilks (Vienotība) ļoti pozitīvi novērtēja iniciatīvu uz Latvijas robežas izvietot citzemju muitniekus, turpretim tieslietu ministrs Aigars Štokenbergs (Vienotība) bija kategoriski noliedzošs. Nevajagot «zaudēt pašcieņu», klāstīja Štokenberga kungs, noraidot ideju par muitnieku rotāciju starp valstīm.

Mūsu valsts tiešām dažkārt mēdz zaudēt pašcieņu. Tomēr šis nav tas gadījums. Kāds gan zaudējums, ja tiktu izveidots kopīgs ES muitas dienests, kurā darbotos arī latviešu muitnieki? ES austrumu robežas nostiprināšana būtu zaudējums mafijai un bandītiem, tas gan.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas