Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Štokenbergs iesaka nesteigties ar Satversmes grozīšanu

Premjera pienākumu izpildītājs Aigars Štokenbergs ("Vienotība") par pareizu uzskata Valsts prezidenta Andra Bērziņa lēmumu neiekļaut ceturtdienas Saeimas sēdes darba kārtībā Satversmes grozījumus, kas skar deputāta imunitāti.

Štokenbergs pirmdien pēc koalīcijas pārstāvju tikšanās sacīja, ka tas ir pareizs lēmums, jo konstitucionālajās tiesībās steiga neesot pieļaujama.

"Manuprāt, ļoti pareizs lēmums. Mums ir augstas raudzes Konstitucionālo tiesību komisija, kurā strādājis arī [Edgars] Pastara kungs, kurš tagad ir Bērziņa padomnieks juridiskajos jautājumos. [..] Konstitucionālajās tiesībās nekāda steiga nav pieļaujama," uzsvēra Štokenbergs.

Viņš norādīja, ka Konstitucionālo tiesību komisijā strādā augstas raudzes profesionāļi, kurus vismaz pieklājības pēc vajadzētu uzklausīt.

Jau ziņots, ka Bērziņš pirmdien apstiprināja 4.augusta Saeimas darba kārtību, ko dara pirmo reizi pēc 23.jūlijā notikušās tautas nobalsošanas, kurā pārliecinošs vairākums atbalstīja 10.Saeimas atlaišanu. Prezidents darba kārtībā nav iekļāvis grozījumus Satversmē, jo vēlas vispirms sagaidīt Konstitucionālo tiesību komisijas ekspertu viedokli par izmaiņām Satversmē. Arī Saeimas spīkere Solvita Āboltiņa ("Vienotība") to nodēvēja par profesionālu un korektu rīcību.

Par grozījumiem, kas skar deputāta imunitāti, iepriekš plaši diskutēts Saeimas Juridiskajā komisijā, kuras vadītāja Ilma Čepāne ("Vienotība") iepriekš vairākkārt norādījusi, ka to virzība būs atkarīga no Rīgas pils.

Juridiskās komisijas izstrādātie grozījumi paredz mainīt Satversmes 29.pantu, nosakot, ka Saeimas piekrišana ir nepieciešama Saeimas locekļa aizturēšanas, apcietināšanas vai mājas aresta gadījumos.

Pašlaik Satversme paredz, ka Saeimas locekli nevar apcietināt, izdarīt pie viņa kratīšanas, ne citādi aprobežot viņa personas brīvību, ja tam nepiekrīt Saeima.  

Grozījumi arī paredz, ka Saeimas locekli var apcietināt un ierobežot viņa personas brīvību, ja viņu notver pie paša nozieguma pastrādāšanas. Par katru Saeimas locekļa apcietināšanu divdesmit četru stundu laikā jāpaziņo Saeimas prezidijam, kas to nodod nākamajā Saeimas sēdē izlemšanai par Saeimas locekļa paturēšanu apcietinājumā vai par viņa atsvabināšanu. Laikā starp sesijām līdz sesijas atklāšanai par Saeimas locekļa paturēšanu apcietinājumā lemj Saeimas prezidijs, paredz grozījumi.

Jautājums par deputāta imunitāti kļuva aktuāls, kad Saeima nepiekrita veikt kratīšanas deputāta Aināra Šlesera ("Par labu Latviju") dzīvesvietās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas