Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Sudraba: Nākamajai valdībai jābūt skaidram redzējumam par valsts attīstību kopumā

Nākamajai valdībai jābūt skaidram redzējumam par valsts attīstību kopumā, žurnālistiem otrdien pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Andri Bērziņu pastāstīja valsts kontroliere Inguna Sudraba.

Pēc viņas teiktā, jaunajai valdībai, sākot darbu, būtu būtiski iesniegt ne tikai valdības deklarāciju, bet sagatavot arī redzējumu par politiskajiem mērķiem valsts attīstības veicināšanai nākamajiem trim gadiem. "Tas būtu kā signāls politiskajām partijām, kas startēs vēlēšanās, ka tām ir jābūt politikai vismaz triju četru gadu periodā ar praktisku darbības plānu, kā sasniegt konkrētos rezultātus, mērķus, ko tās redz, kas būtu sasniedzams. Lai tā būtu integrēta politika, kurā mēs redzam visas darbības, visus resursus, kas ir mūsu rīcībā, un varam atbildēt uz jautājumu, kā mēs šos resursus izmantojam," sacīja Sudraba.

Viņa norādīja, ka pirmajā tikšanās reizē ar Bērziņu pārrunātas sadarbības iespējas vairākās jomās, taču īpaši svarīga bija saruna par Valsts kontroles (VK) potenciālo sadarbību ar prezidentu likumdošanas iniciatīvu jomā. "Tikšanās laikā apspriedām priekšlikumus, kas jau bija apspriesti arī iepriekšējās Saeimās – par to, kā mainīt valsts plānošanas sistēmu un budžeta veidošanas sistēmu, lai valstī būtu stabils vismaz četru gadu plāns, un, balstoties uz plānu, arī tiktu apstiprināts budžets," viņa informēja un minēja, ka tādējādi tiktu panākts skaidrs redzējums, kāda politika valstī tiks realizēta un kādi rezultāti sasniegti.

Pēc Sudrabas paustā, budžeta plānā būtu jāredz ne tikai iztērējamie līdzekļi, bet arī sasniedzamais rezultāts. "Ar šiem priekšlikumiem mēs gribam ieviest arī atbildību par sasniedzamo rezultātu, par to, kā līdzekļi tiek tērēti," klāstīja valsts kontroliere.

Viņa atzina, ka patlaban politiķiem atbildības nav – pašreizējā atbildība ir par to, ka lietas tiek izdarītas likumīgi, iepirkumi atbilstoši procedūrai, taču neviens neatbild par to, kā process ir izdarīts, tāpēc bieži vien beigās tiek uzdoti elementāri jautājumi – kāpēc vispār iepirkums ir noticis, minēja Sudraba.

Tāpat tikšanās laikā pārrunāti konkrēti grozījumi gan likumā par attīstības plānošanu, gan likumā par budžeta un finanšu vadību, viņa informēja un minēja, ka saņēmusi prezidenta atbalstu un sapratni par izteiktajiem priekšlikumiem. "Manā skatījumā tas būtu ļoti būtiski – kad nākamā Saeima sāk darbu, viņiem šie likuma grozījumi būtu jau darba kārtībā," piebilda Sudraba.

Prezidenta preses dienestā aģentūrai BNS pavēstīja, ka tikšanās laikā Sudraba un Bērziņš vienojās, ka jau esošajās politikās un politiku plānošanas dokumentos jāveic arī padziļināta revīzija, lai izvērtētu to aktualitāti un novērstu situāciju, ka budžets faktiski ir autonoms no valsts realizētās politikas.

VK ir augstākā revīzijas iestāde Latvijā. Tā pārbauda valsts budžeta un pašvaldību budžetu līdzekļu ieņēmumus un izdevumus, rīcību ar valsts un pašvaldību mantu. Iestādes darbības mērķis ir noskaidrot, vai rīcība ar valsts un pašvaldību budžeta līdzekļiem ir tiesiska, pareiza, ekonomiska un efektīva.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas