Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Sudraba rosina noteikt par pienākumu budžeta studentam strādāt iegūtajā specialitātē

Privātās sarunās Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) ierēdņi atzīst problēmu, ka pēc pedagoģijas studijām tikai aptuveni desmit procentu absolventu stājas klases priekšā, taču mainīt pagaidām neviens neko negrasās, laikrakstam _Diena _atklāj valsts kontroliere Inguna Sudraba. Viņa uzskata, ka būtu nepieciešams ieviest kārtību, ka budžeta vietā studējošais pēc absolvēšanas strādā savā specialitātē noteiktu gadu skaitu. Ja ne, tad lai atmaksā izglītības naudu valsts budžetā atpakaļ. Budžeta vietas komplektētu atbilstoši valsts pasūtījumam.

Ministrijas pārstāve Dace Jansone-Klasiņa atzīst, ka patlaban pedagogiem nav pienākuma strādāt savā profesijā, pat ja augstāko izglītību specialitātē ieguvuši par valsts budžeta līdzekļiem. «Tāda kārtība bija padomju gados,» saka D. Jansone-Klasiņa. Savukārt ministres Tatjanas Koķes (ZZS) padomniece Agnese Korbe pauž: «Lai realizētu plānu, ka absolvents līgumiski tiek piesaistīts darbam skolā, Izglītības ministrijai vajadzētu nodrošināt jauno skolotāju ar darbavietu.» Taču tas neesot ministrijas pienākums.

IZM pašlaik nemaz nepēta to, cik valsts finansēto studentu pēc studijām strādā savā profesijā, savukārt I. Sudraba uzskata, ka tas noteikti ir jādara, lai nauda tiktu ieguldīta efektīvi. Jau ziņots, ka Pasaules Banka aicinājusi samazināt augstākajai izglītībai atvēlētā finansējuma apjomu -, vai nu uz pusi samazināt budžeta vietu skaitu, vai visiem budžeta studentiem pusi likt maksāt pašiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas