Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Tatjana Kargina. Bagātās kundzes nedienas

Laulības šķiršana ar Parex bankas prezidentu un līdzīpašnieku Valēriju Karginu, nesaskaņas un tiesāšanās ar saviem advokātiem, īpašumu arests un, visbeidzot, prokuratūras izvirzīta apsūdzība par krāpšanu lielā apjomā, ar viltu iegūstot tiesības uz svešu mantu. Pēdējie gadi Tatjanai Karginai (47), kas vēl šajā pavasarī kronēta kā Latvijas turīgākā sieviete, nav bijuši tie veiksmīgākie. Apsūdzēta arī uzņēmējas māte Elvīra Iņušova, kurai inkriminēts tas pats — firmas pamatkapitāla nelikumīga palielināšana, lai iegūtu kontrolpaketi miljonus vērtajā SIA Imperius.

Imperius lāsts

Abām sievietēm, kurām šobrīd kā drošības līdzeklis piemērots aizliegums izbraukt no valsts, varētu draudēt ne tikai cietumsods, bet arī mantas konfiskācija. Izmeklēšanas tiesnese apstiprinājusi policijas uzliktos arestus abu sieviešu īpašumiem, kuru vidū ir, piemēram, zemes gabals ar trīsstāvu namu Miesnieku ielā, ēka Kareivju ielā Rīgā un citi, liecina zemesgrāmatā ierakstītie aizliegumi. Par cietušo kriminālprocesā atzīts T.Karginas bijušais biznesa partneris Andrejs Kalējs, kurš savus zaudējumus lēš aptuveni 1,4 miljonu latu apjomā.

Strīdus ābols ir uzņēmumam piederošais aptuveni pusotrs desmits hektāru zemes Carnikavā, ko savulaik Imperius nopirka par 950 tūkstošiem latu, bet pēc sadalīšanas apbūves gabalos atrada pircēju, kas par to bija gatavs maksāt 3,01 miljonu latu. Sarunas par zemes gabalu jau 2004.gada nogalē sācis A.Kalējs, savukārt Imperius šī īpašuma iegādei nodibināta 2005.gadā. Par SIA īpašniekiem uz pusēm kļuva pats Kalējs un Karginas māte Iņušova, savukārt uzņēmuma valdē bija Kalējs un Kargina.

Tomēr neilgi pirms zemes gabala tālākpārdošanas A.Kalējs atklājis, ka, pašam nezinot, ir atcelts no amata, bet viņa līdzdalība firmā (Ls 1000) un tātad gaidāmajā aptuveni divu miljonu latu peļņā no puses samazinājusies līdz pieciem procentiem, bet jau 95% kapitāldaļu pieder E.Iņušovai.

Pavasarī tiesa pirmajā instancē apmierināja A.Kalēja prasību un atcēla Imperius dalībnieku sapulču lēmumus, kas samazinājuši Kalēja ietekmi uzņēmumā. Tiesa konstatēja, ka dalībnieku sapulce, kurā līdz 20 tūkstošiem latu palielināts uzņēmuma pamatkapitāls, bet A.Kalējs atlaists no valdes priekšsēdētāja amata, nemaz nav notikusi, bet dokumenti sagatavoti ārpus Imperius telpām. Kargina un Iņušova šo spriedumu pārsūdzējušas, Rīgas apgabaltiesa lietu apelācijas kārtībā skatīs 2010.gada maijā.

Pati Kargina pērn rudenī presei apgalvoja, ka nekā pretlikumīga notikušajā neesot. Vispār jau SIA Imperius sākotnēji esot bijusi viņas mātes firma, un, lai to vadītu, "mēs piesaistījām Kalēju — 24 gadus vecu studentu juristu, kuru es zināju caur saviem dēliem". Saskaņā ar viņas versiju, "Kalējs ar savu biznesa attīstīšanas uzdevumu galā netika — pēc gada kompānijas vadītāja postenī visi tās rādītāji izrādījās ar mīnusa zīmi". Tāpēc beigu beigās A.Kalējam izteikts piedāvājums saistībā ar uzņēmuma attīstību un pamatkapitāla palielināšanu ieguldīt 50%, ko viņš neesot izdarījis.

Tagad Kargina nonākšanu apsūdzētās statusā pagaidām nekomentē, taču norāda, ka drīzumā informācija tikšot pārdota. "Viena izdevniecība jau pieteicās pirkt visu informāciju. Nē, publiskas preses konferences nebūs. Ja jūs tas interesē, varat sazināties ar manu sekretāri," īsā telefonsarunā Dienai sacīja uzņēmēja.

Meitene ar garām bizēm

"Togad (1982.gadā) es apprecēju karsti mīlēto Taņečku Iņušovu. Man bija 21 gads. Mēs pazinām viens otru kopš 7.klases. Joprojām atceros un mīlu viņu kā to meiteni baltās zeķītēs un īsos svārciņos ar bantēm bizēs un lielām brūnām acīm, kuras valgas un iemīlējušās skatījās manī. Pieķeršanās viņai un cieņa pret viņu saglabājušās joprojām. Es neaizmirstu, kas viņa man bijusi ilgus gadus," tā savā 2005.gadā publicētajā autobiogrāfijā Nauda un cilvēki raksta Valērijs Kargins.

T.Kargina, dzimusi Iņušova, ir vienīgā meita padomju armijas virsnieka ģimenē. Ar Karginu viņa, kā savulaik stāstīja žurnālam Subbota, iepazinās 15 gadu vecumā, kad ģimene atgriezās no Sahalīnas, kur dienēja tēvs. Dzīvojuši pretējās mājās un iepazinās, pastaigājoties ar suņiem parkā. Kargins bijis ļoti enerģisks, dzīvespriecīgs un erudīts, bet Tatjana dzīvojusi samērā noslēgti — skola un mājas. "Un ļoti atšķīros no vietējām Latvijas meitenēm ar savām garajām bizēm," viņa atceras.

Kad abi nolēmuši precēties, sajūsmu nav izrādījuši ne nākamā baņķiera, ne viņa iecerētās vecāki, taču nācās vien samierināties. Vēlāk sekojusi rutīna: darbs, bērni, vakaros universitāte. Karginas mācības ieilga septiņus gadus (vīrs pilnībā nodevās biznesam, un viņai bijai jāņem akadēmiskais gads, lai rūpētos par dēliem), tomēr juristes diplomu viņa ieguva. Vēlāk abu vecāki jaunajai ģimenei nopirka kooperatīvo dzīvokli Pļavniekos. "Dzīvojām grūti, bet tie bija labi laiki: mēs bijām ļoti draudzīgi," intervijā stāstīja Kargina.

Lielā mantas dalīšana

Divdesmit gadus vēlāk daudz kas mainījās. 2006.gada janvārī sākās Karginu laulības šķiršanas prāva, lai gan kopā viņi nedzīvoja jau dažus gadus pirms tam. Tam par iemeslu visbiežāk tiek minēta V.Kargina jaunā mīla un tagad arī meitiņas Valērijas māte — par viņu 18 gadus jaunākā Anna Barinova, bijušā Jūrmalas domes deputāta un miljonāra Vladimira Barinova meita.

Šķiršanās bija diezgan komplicēta un skandaloza, kas gan nav nekas neparasts, zinot, ka Karginu mantas kopējā vērtība tikusi lēsta vairāk nekā 100 miljoni latu. 2006.gada jūlijā Rīgas apgabaltiesa izšķīra Karginu laulību, paredzot, ka Kargina īpašumā paliek visi 42,89% viņam līdz tam piederējušo Parex bankas akciju.

Lai gan abi Kargini bija iesnieguši apelācijas sūdzības par tiesas spriedumu sadalīt viņu kopējo mantu, vēlāk tās atsauktas un tiesvedība izbeigta ar izlīgumu. Sākotnēji Karginas mērķis bija iegūt tieši pusi no mantas, lai gan viņa precīzi nezināja, cik tas ir. "Vīri sievām nesaka, cik viņiem pieder," toreiz viņa sacīja SestDienai.

Vēl pirms tam, 2002.gadā, laulātajiem neizdevās vienoties un noslēgt laulību līgumu. 2003.gada rudenī Kargina noslēdza līgumu ar advokātu Andri Grūtupu par palīdzību varbūtējā laulības šķiršanas lietā, kas gan vēlāk izvērtās par klientes un advokātu biroja savstarpējo tiesāšanos, kura turpinās.

Nesaskaņas ar advokātiem par juridisko pakalpojumu apmaksu T.Karginai gadījās arī vēlāk. Advokāts Čārlijs Šmits, kurš pārstāvēja Karginu laulības šķiršanas lietā, nesaņēma honorāru par savu darbu. Noslēgtajā līgumā atlīdzība bijusi noteikta 0,5% no iegūtās summas, kas varētu būt aptuveni 70 tūkstoši latu.

Taču vēlāk advokāts fiksējis, ka ar T.Karginu noslēgtais līgums no biroja pazudis. Kad viņš piedāvājis miljonārei parakstīt jaunu līgumu, saņēmis atbildi, ka nekas neesot izdarīts, ka viņa tikusi apmānīta un viņas advokāti tikuši "pārpirkti" no V.Kargina puses.

Č.Šmits gan pauda cerību, ka izdosies vienoties ar baņķiera šķirteni ārpus tiesas, jo viņam esot "žēl cilvēka", kam nācies daudz ko pārciest. Iespējams, arī tagad Karginai ir grūtības sameklēt sev advokātu. Vēl nesen viņas advokāts bija Vents Vidžus, kurš Dienai sacīja, ka par kriminālprocesa gaitu vairs neinteresējas: "Mūsu sadarbība pārtraukta pusotru mēnesi atpakaļ." Vēlāk gan no pašas Karginas Diena uzzināja, ka tagad viņu pārstāvot jurists Kārlis Tračums.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Skolotāja darbs vienmēr ir bijis stāsts par cilvēcību

Par skolotāja ikdienas darbu un viņa nozīmi jaunās paaudzes izglītošanā Guntars Gūte sarunājas ar Salaspils 1. vidusskolas skolotāju, izdevniecības Skolas Vārds matemātikas mācību līdzekļu autori...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas