Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Taupot valsts budžetu, krūts protēzes saņems tikai trūcīgās sievietes

Krūts protēzes no valsts budžeta tiek apmaksātas tikai tām krūts vēža pacientēm, kurām piešķirts trūcīgā statuss, nevis kā tas bijis līdz šim – ikvienai. Oktobrī, Krūts veselības mēneša ietvaros, onkoloģisko pacientu atbalsta biedrība "Dzīvības koks" akcentē vēža pacientēm svarīgo tēmu – ko darīt, ja krūts protēzes vairs netiek apmaksātas no valsts budžeta.

"Cilvēka cienīgi būtu, ja visas sievietes varētu saņemt krūts protēzes, taču pašlaik, taupot valsts naudu, šīs protēzes visām sievietēm nepienākas, tikai tām, kuras ir maznodrošinātas," laikrakstam "Neatkarīgā" stāsta pacientu organizācijas "Dzīvības koks" pārstāve Gunita Berķe. Pēc viņas domām, ir pazemojoši pēc pārciestas slimības, operācijas iet uz Sociālo dienestu pēc izziņas, pierādīt, ka ne tikai krūts protēze vajadzīga, bet ka sieviete arī ir nabadzīga. "Sievietēm tas ir traumatiski, ņemot vērā, kādā stāvoklī daudzas ir, gan uzzinājušas diagnozi, gan pēc ārstēšanās," Sievietes, nevarēdamas nopirkt krūts protēzes, izlīdzas ar linsēklu vai griķu maisiņiem, lai varētu normāli iziet cilvēkos. Pacientēm radusies pat doma – ja jau esam tik nabadzīga valsts, varbūt varam lūgt Rietumeiropas pacienšu organizācijām, lai atsūta humāno palīdzību – lietotas krūts protēzes. "Aizrakstījām vēstuli vienai no starptautiskajām organizācijām "Europa Donna" – viņi nesaprot, kā vispār kaut kas tāds var būt!" saka G. Berķe, "mums pat kauns par to runāt..." Organizācijā spriež, ka, iespējams, valsts ietaupījums uz izmisušiem pacientiem nevarētu būt liels, jo gadā ir apmēram 1000 jaunu krūts vēža pacienšu, no kurām protēzes būtu nepieciešamas aptuveni 700. Tāpat no šā gada valsts ir ierobežojusi krūts restaurācijas operācijas.Labklājības ministrija (LM), kuras pārziņā ir tehniskie palīglīdzekļi (arī krūts protēzes), skaidro: ar likumu "Par valsts budžetu" 2010. gadam tika samazināts finansējums un, izstrādājot noteikumus, tika pārskatīti tehnisko palīglīdzekļu veidi, kā arī ierobežots saņēmēju loks, nosakot, ka atsevišķus tehniskos palīglīdzekļus (arī krūšu protēzes) par valsts līdzekļiem var saņemt tikai tās personas, kurām piešķirts trūcīgā statuss. Uzlabojoties situācijai valsts budžetā, atkārtoti tiks izvērtētas iespējas pārskatīt no valsts budžeta apmaksāto tehnisko palīglīdzekļu grupas.Krūts vēzis ir izplatītākā onkoloģiskā saslimšana sievietēm. Latvijā katru gadu no jauna diagnozi "krūts vēzis" izdzird apmēram tūkstotis sieviešu. Šobrīd Latvijā darbojas vēža skrīninga programma, kuras ietvaros sievietes vecumā no 50 līdz 69 gadiem tiek aicinātas uz krūts mamogrāfijas izmeklējumiem. Statistika rāda, ka no izsūtītajiem vairāk kā 200 tūkstošiem uzaicinājumiem uz izmeklējumiem, līdz 2010. gada jūnijam atsaukušās tikai apmēram 18 % sieviešu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Latvijā sācies meteoroloģiskais rudens

Pazeminoties gaisa temperatūrai, 28.septembrī Latvijā sācies meteoroloģiskais rudens, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) operatīvā informācija.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas