Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Tbilisī atklās piemiņas plāksni latviešu izcelsmes zinātniekam Robertam Kupcim

Latvijas Goda konsulāts Gruzijā sadarbībā ar Gruzijas Latviešu biedrību "Ave Sol!" 27.februārī Tbilisī, Šerozijas ielā 10 atklās memoriālo plāksni izcilajam latviešu izcelsmes zinātniekam Robertam Kupcim. Roberts Kupcis dzīvojis un strādājis šajā namā no 1908. līdz 1954. gadam, _Dienai _skaidroja Māris Petrēvics.

"Latviju un Gruziju saista ne vien jaunākā vēsture, bet arī senākas saiknes. Gruzijas attīstībā milzīgu ieguldijumu devuši vairāki latvieši kā, piemēram, Roberts Kupcis. Strādādami Gruzijas labā, viņi vienmēr ir spodrinājuši Latvijas tēlu, par šādiem cilvēkiem mēs nedrīkstam ne piemirst, nedz aizmirst," saka Latvijas Republikas Goda konsule Gruzijā, Gruzijas Latviešu biedrības "Ave Sol!" priekšsēdētāja profesore Regīna Jakobidze.

Roberts Kupcis (1881.-1954.) dzīvoja un strādāja Gruzijā 47 gadus. R. Kupcis 1901. gadā beidzis Tērbatas universitāti, iegūstot aptiekāra palīga diplomu. 1908. gadā ar provizora diplomu beidzis Kazaņas universitāti, pēc kā tika nosūtīts uz Gruziju, lai vadītu Tieslietu medicīnas ekspertīžu ķīmisko laboratoriju.

R. Kupcis minerālūdens vizuālās novērtēšanas metodes aizstāja ar ūdens sastāva ķīmisko analīzi. Viņš pats ir izbraukājis visu Gruziju un veicis analīzes vairāk kā 1000 minerālūdens avotu, 800 no tiem pirmo reizi šo ūdeņu izpētes vēsturē. Viņš atklāja minerālūdens radioaktivitāti un pētīja tās ietekmi uz dažādu slimību ārstēšanas procesiem. Viņa pētījumu rezultāti publicēti vairāk kā 60 grāmatās. Lielais pētījumu apjoms atļāva R.Kupcim klasificēt praktiski visus Gruzijas minerālūdens avotus 7 grupās. Par milzu ieguldījumu minerālūdens izpētē R.Kupcim bez formālas aizstāvēšanās 1943. gadā tika piešķirts ķīmijas zinātņu kandidāta grāds.

R.Kupča vārds minēts "Medicīnas enciklopēdijas" sadaļā "Gruzijas minerālūdens radioaktivitāte". Viņš atzīts par šīs parādības pirmatklājēju (1934.g.). 1929. gada Tieslietu medicīnas ekspertīzes mācību grāmatā publicēta Kupča asins analīzes metode.

Latviešu biedrība Gruzijā veltījusi šī izcilā cilvēka dzīves un darba izpētei vairāk kā trīs gadus. 2007.gada novembrī notika starptautiska konference par Robertu Kupci, kura pieņēma rezolūciju par viņa vārda iemūžināšanu. 2008.gada maijā Biedrība saņēma Tbilisi pilsētas mērijas atļauju piemiņas plālsnes izvietošanai.

Memoriālo plāksni veidojis gruzīnu mākslinieks Geno Zakaraija.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas