Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 4. oktobris
Modra, Francis, Dmitrijs

"Tēvzemiešu" priekšsēdētājs Roberts Zīle prāto par apvienošanos ar "Jauno laiku"

Apvienības "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK (TB/LNNK) priekšsēdētājs Roberts Zīle uzskata, ka tuvākā vai tālākā nākotnē būtu jāapvienojas vairākām labēji centriskām konservatīvām partijām, tajā skaitā "tēvzemieši" varētu apvienoties ar "Jauno laiku" (JL), vēsta BNS.

Intervijā R.Zīle norādīja, ka TB/LNNK nav ideoloģisku pretrunu ne ar JL, ne Tautas partiju (TP), ne lielu daļu Zaļo un zemnieku savienības (ZZS). Viņš gan neesot tik optimistisks, lai cerētu uz četru partiju apvienošanos. "Bet es sagaidu, ka nākamajās Saeimas vēlēšanās redzēs mazāk labēji centrisku konservatīvo partiju," sacīja R.Zīle.

Viņš norādīja, ka, piemēram, centienos apvienoties ar JL būtu vairākas problēmas, tajā skaitā personāliju jautājums, jo viņam pilnīgi nepieņemams liekas JL līdera Einara Repšes vadības stils. "Es redzēju viņu valdībā. Es nezinu, kāds viņš ir partijas vadībā, bet es pieņemu, ka stipri līdzīgs, līdz ar to tur bez šaubām ir problēmas," atzina R.Zīle.

Savukārt TP viņš raksturoja kā "normālu konservatīvu partiju, varbūt ar citu skatījumu robežlīguma jautājumā". "Katrā ziņā tas nav nekāds tāds politisks spēks, ar kuru es nekad neredzu iespēju [tuvināties]," sacīja "tēvzemiešu" līderis. Viņš arī atzina, ka ar TP ministriem Aigaru Štokenbergu un Oskaru Spurdziņu viņam ir kopīgi uzskati ekonomikas jautājumos.

R.Zīle bažīgi izteicās par iespēju, ka Latvijas Pirmā partija (LPP) varētu nākotnē apvienoties ar "Saskaņas centru" un vēlēsies arī šī politiskā spēka pārstāvju pievienošanos koalīcijai. ""Tēvzemiešiem" [nav pieņemami] redzēt to cilvēku pārstāvjus valdībā, kuri.. nākuši no tām politiskām organizācijām, kas īstenībā cīnījās pret Latvijas neatkarību, un viņi arī tā ir ievēlēti ar to cilvēku balsīm.. Līdz ar to pat objektīvi viņu politika ir citāda. Tā ir tik nopietna situācija Latvijai, ka es domāju var atmest vairāku partiju personīgās ambīcijas, konkrētu personu ambīcijas, un var izdarīt ļoti būtiskus soļus Latvijas labā," sacīja R.Zīle.

"Mēs apsteigsim [LPP līderi Aināru] Šleseru un "Saskaņas centru", mēs apvienosimies ar "Jauno laiku", atnāksim pie [premjera Aigara] Kalvīša un teiksim: lūk, tā ir tā pati koalīcija, tikai tagad mēs esam lielāki. Mums tāds Šlesers ar "Saskaņas centru" nav vajadzīgs," prātoja R.Zīle, bet neatbildēja, vai viņa teiktais jāuztver kā nopietna apņemšanās, vien norādot, ka neredz Latvijas nākotni ar daudzām labēji konservatīvām vai centriskām partijām.

"Līdz ar to es esmu piekritējs, ka labāk Latvijai iekšēji pretrunīgas partijas, bet lielas, kas nosedz vairāk vai mazāk lielāko daļu šo cilvēku [vēlētāju] interešu.. Ir svarīgi noturēt vairākumu ar plašu latvisko skatu," teica R.Zīle, atzīmējot, ka pretrunas ir arī mazām partijām.

Uz jautājumu, vai "tēvzemieši" varētu būt iniciatori šim procesam, R.Zīle atteica: "Es to neesmu slēpis jau kongresā, ka jābūt ar lielākām ambīcijām. Es saprotu, ka mēs nevaram.. savu elektorātu paplašināt ar to resursu, kas mums ir.. Es nevaru noformulēt, kad tas notiks un kā to darīt, bet tā doma ir, ka jābūt plašākai konservatīvai partijai, kas apvienotu lielāko daļu līdzīgi domājošo," sacīja R.Zīle.

Viņš arī norādīja, ka partijās "vai nu ierindas biedru sastāvā, vai vadībā" ir harismātiski cilvēki, "kas nav ieinteresēti šādā attīstībā", neslēpjot, ka ar to domā TP dibinātāju Andri Šķēli un Ventspils mēru Aivaru Lembergu, kuru ZZS pirms vēlēšanām nominēja premjera amatam.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas