Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

The Economist analītiķis: SVF prasību neizpilde nozīmē lata devalvāciju

Lai izkļūtu no ekonomiskās lejupslīdes, Latvija šobrīd ir smagas pārejas priekšā, kur risinājums ir vai nu pilnīga Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) programmas realizācija, tai skaitā reformu veikšana izglītības un veselības aprūpes sfērās, vai lata devalvācija, šodien Lielbritānijas Tirdzniecības kameras Latvijā (LTKL) organizētajās biznesa brokastīs Latvijas situāciju komentēja The Economist Intelligence Unit Centrālās un Austrumeiropas ekonomikas un politikas analītiķis Eidans Manktelovs (Aidan Manktelow). 

“Svarīgākais uzdevums Latvijai, lai pārvarētu ekonomisko krīzi, ir stiprināt eksportu un starptautisku konkurētspēju. Ņemot vērā, ka visi galvenie Latvijas eksporta tirgi arī piedzīvo ekonomisko lejupslīdi, konkurētspējas palielināšana ir galvenais izaicinājums Latvijas valdībai un uzņēmējiem," uzskata analītiķis. Lai īstenotu šo uzdevumu, principā ir tikai divi iespējamie ceļi – lata devalvācija vai arī ceļš, kuru pērnā gada nogalē uzsāka Latvijas politiķi – budžeta deficīta samazināšanu uz algu un iekšējo izmaksu rēķina.

Lai arī spēja samazināt publiskās pārvaldes izdevumus par 15% ir uzskatāma par apsveicamu, ir vairāki faktori, kas E. Manktelovam liek domāt, ka decembrī uzsāktā SVF prasību izpilde varētu nebūt pietiekama, lai pilnībā atrisinātu valsts ekonomiskās problēmas.  Pirmkārt, jāņem vērā, ka krīze ir smagāka un dziļāka, nekā tas tika prognozēts, otrkārt, Centrāleiropas un citu valstu nacionālās valūtas devalvācija rada nopietnus draudus eksporta iespējām un konkurētspējai, treškārt, vēl līdz šim nav novērots darbs izglītības un veselības aprūpes programmu reformēšanā, kas ir viena no SVF prasībām un rada šaubas par Latvijas spēju šo programmu pilnībā īstenot.

Jāņem vērā arī tas, ka Latvija saņem salīdzinoši ļoti lielu starptautisko atbalstu – atbalsta apmērs ir gandrīz trešdaļa no nacionālā IKP, kas ir ievērojami lielāks nekā, piemēram, Ungārijā. "Ja Latvijai neizdosies pilnībā īstenot SVF prasības, lata devalvācija varētu būt vienīgais iespējamais risinājums valsts ekonomikas nostādīšanai atpakaļ uz kājām,” sacīja E. Manktelovs.

E. Manktelovs ir profesionāļu aprindās augsti vērtēts Centrālās un Austrumeiropas ekonomikas un politikas analītiķis, kas galvenokārt raksta par Baltkrieviju, Latviju un Moldovu, kā arī par globālajiem riskiem, viņš ir vadības analīzes kompānijas The Economist Intelligence Unit pilnvarotais redaktors riska vadībā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas