Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +9 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 4. oktobris
Modra, Francis, Dmitrijs

Tiesa konstatē Ludzas vicemēra sadarbību ar kompartiju

Rīgas Centra rajona tiesa ceturtdien atzina Ludzas vicemēra Fridija Bokiša ("Saskaņas centrs") sadarbību ar Komunistisko partiju pēc 1991.gada 13.janvāra. Rīgas Centra rajona tiesas pārstāve Anita Polce informēja, ka tiesa konstatējusi - Bokišs pēc 1991.gada 13.janvāra darbojies Padomju Savienības Komunistiskajā partijā, Latvijas Komunistiskajā partijā, vēsta BNS.

Līdz ar to uz Bokišu attiecināmi ierobežojumi, kas liedz Saeimas vēlēšanām pieteikt par kandidātiem un Saeimā ievēlēt personas, kuras pēc 1991. gada 13. janvāra darbojušās Komunistiskajā partijā, Latvijas PSR Darbaļaužu internacionālajā frontē, Darba kolektīvu apvienotajā padomē, Kara un darba veterānu organizācijā, Vislatvijas Sabiedrības glābšanas komitejā vai tās reģionālajās komitejās.

Tiesas spriedumu var pārsūdzēt 20 dienu laikā pēc pilna sprieduma saņemšanas.

Bokišs no "Saskaņas centra" saraksta kandidēja 9.Saeimas vēlēšanās, taču parlamentā nav ievēlēts.

Ģenerālprokuratūra ierosināja tiesai izskatīt jautājumu par Bokiša sadarbību ar kompartiju, jo Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) pērn rudenī nolēma nesvītrot viņu no 9.Saeimas deputātu kandidātu saraksta.

CVK šādu lēmumu pieņēma, lai gan Totalitārisma seku dokumentēšanas centram (TSDC) ir informācija par Bokiša darbošanos Komunistiskajā partijā pēc 1991.gada. Tā kā CVK rīcībā nav tiesas sprieduma, kas apliecinātu, ka deputāta kandidāts ir darbojies Komunistiskajā partijā pēc 1991.gada, CVK nevarēja viņu svītrot no deputātu kandidātu saraksta.

Bokišs 2005.gadā startēja pašvaldību vēlēšanās, un toreiz CVK, ņemot vērā TSDC informāciju, viņu svītroja no deputātu kandidātu saraksta. Šis lēmums tika pārsūdzēts, un administratīvā tiesa to atcēla, jo likums noteic, ka svītrot no deputātu kandidātu saraksta var tikai tos kandidātus, par kuriem bijuši tiesas spriedumi, apliecinot viņu sadarbību ar Komunistisko partiju pēc 1991.gada.

Bokišs startēja arī 1995.gada Saeimas vēlēšanās. Toreiz gan CVK, pamatojoties uz TSDC atzinumu, viņu svītroja no deputātu kandidātu saraksta. Bokišs šo CVK lēmumu pārsūdzēja, bet toreiz tiesa atstāja to spēkā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas