Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Tiesa sākusi uzklausīt Lemberga lietā par cietušo atzītā miljonāra Kokaļa liecības

Turpinot izskatīt tā dēvēto Ventspils mēra Aivara Lemberga krimināllietu, Rīgas apgabaltiesa šodien sāka uzklausīt par cietušo atzītā miljonāra Valentīna Kokaļa liecības, aģentūru LETA informēja tiesas preses sekretāre Inese Auniņa.

Kokalis liecināja vairākas stundas, pamatā stāstot par SIA "Puses". Pagājušā gadsimta 90.gadu sākumā cietušais bijis VAS "Ventspils nafta" juriskonsults, bet viņa dzīvesbiedre Aija Kokale - viena no SIA "Puses" juridiskajām īpašniecēm. Pārējie SIA "Puses" juridiskie īpašnieki bijuši toreizējā "Ventspils naftas" direktora Jāņa Blaževiča brālis Ernests Blaževičs, kā arī Mamerts Vaivads un Uldis Pumpurs, liecināja Kokalis.

Uzzinot, ka SIA "Puses" patieso īpašnieku vidū ir Kokalis un J.Blaževičs, Aivars Lembergs esot pieprasījis nodrošināt arī viņa dalību šajā sabiedrībā, pretējā gadījumā viņš solījis izmantot savas pilsētas mēra pilnvaras, lai nelabvēlīgi ietekmētu SIA darbību. Kokalis to nav vēlējies, tādēļ atradis veidu, kā nosargāt uzņēmumu un nodrošināt Aivara Lemberga it kā pieprasītās tiesības uz SIA kapitāla daļām. Nopirkta kāda Panamā reģistrēta kompānija, kuras kapitāla daļas nodotas arī Ventspils mēram, bet pēc tam šis ārzonas uzņēmums kļuvis par SIA "Puses" dalībnieku. Rezultātā Aivars Lembergs ieguvis slēptas īpašumtiesības uz 20% SIA "Puses" pamatkapitāla, tiesā liecināja Kokalis.

Par šīm darbībām prokuratūra Ventspils mēram tagad inkriminē kukuļa izspiešanu.

Kā pastāstīja Auniņa, Kokalis uztur sava pārstāvja Andreja Elksniņa tiesā iesniegto mantiskās kompensācijas pieteikumu par 289 361 lata piedziņu no Aivara Lemberga, kā arī pieteikumu par viena miljona latu liela morālā kaitējuma kompensācijas piedziņu. Kopumā gan Kokalim, pēc paša teiktā, esot nodarīti aptuveni 60 miljonu latu lieli zaudējumi. Tos cietušais piedzīšot atsevišķā prasībā.

Kokalis Rīgas apgabaltiesā turpinās liecināt arī rīt, 8.oktobrī, plkst.11.

Kā ziņots, iepriekš tiesa nolēma, ka lieta tiks izskatīta pa epizodēm pēc cietušajiem, proti, vispirms tiks pārbaudīti visi materiāli, kas attiecas uz vienu cietušo, pēc tam - uz otru, utt. Kā pirmie tiek pārbaudīti lietas materiāli, kas attiecas Kokali. Par cietušajiem šajā lietā atzīti arī uzņēmēji Vladimirs Krastiņš un Ainārs Gulbis.

Aivaru Lembergu prokuratūra apsūdz par kukuļņemšanu sevišķi lielos apmēros, par noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu un citas mantas legalizēšanu, par dienesta viltojumu, par piedalīšanos mantiskos darījumos, kuri viņam sakarā ar dienesta stāvokli bijuši aizliegti, kā arī par ļaunprātīgu dienesta stāvokļa izmantošanu un citiem noziegumiem. Šajā lietā apsūdzēts arī Ventspils mēra dēls Anrijs Lembergs un uzņēmējs Ansis Sormulis. Visi apsūdzētie nesaprot un neatzīst viņiem uzrādītās apsūdzības.

Lietā aptuveni 140 sējumos apvienoti divi kriminālprocesi, kurus prokuratūra tiesai nodeva pagājušā gada otrajā pusē.

Rīgas apgabaltiesa šo lietu paplašinātā sastāvā no jauna sāka skatīt šā gada 20.augustā. Lietas sarežģītības dēļ tagad to izskata tiesneši Geimans, Ligita Kuzmane un Irīna Jansone, bet par rezerves tiesnesi noteikta Ārija Ždanova.

Iepriekš lietu kopš šā gada 16.februāra izskatīja Geimans ar tiesu piesēdētājiem, bet tiesu piesēdētāju institūts no 1.jūlija tika likvidēts, un toreizējais tiesas sastāvs līdz sprieduma taisīšanai netika.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas