Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Tiesai jāizšķiras, vai Tihonovs joprojām ir advokāts

Strīdīgā situācijā nonācis advokāta Andra Grūtupa biroja vadītājs Viktors Tihonovs, kuru oktobra sākumā Zvērinātu advokātu padome (ZAP) izslēdza no savām rindām par ētikas normu pārkāpumiem. Saskaņā ar padomes lēmumu novembra vidū beidzās 30 dienas, pēc kurām lēmums stājās spēkā un V.Tihonovs vairs nedrīkst piedalīties tiesas sēdēs kā advokāts.

Tas nozīmē, ka viņš trešdien Rīgas apgabaltiesā nedrīkst aizstāvēt savu klientu, bijušo Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja darbinieku Ilmāru Bodi, kurš apsūdzēts par slepenas informācijas noplūdināšanu. Saskaņā ar normatīvajiem aktiem — ja V.Tihonovs trešdien ieradīsies uz tiesas sēdi, tiesai viņš no zāles jāizraida. V.Tihonovs otrdien neatbildēja, vai ieradīsies tiesā, vien atgādināja, ka ZAP lēmumu uzskata par "nelikumīgu un nepamatotu" un ir pārsūdzējis Administratīvajā tiesā. Norādot, ka tiesas sēde ir slēgta, ar palīdzes starpniecību no komentāriem atturējās arī tiesnese Ligita Kuzmane. Neoficiāli Dienai zināms, ka tiesa interesējusies, kā rīkoties šajā gadījumā, jo situācija ir pretrunīga un pie tās vainojama pati advokātu padome. Dienas rīcībā esošajā ZAP lēmumā par V.Tihonova izslēgšanu minēts: lēmums stājas spēkā pēc 30 dienām no tā izsniegšanas advokātam, "ja tas netiek pārsūdzēts". Šajā gadījumā liktenīgs ir vārdiņš "ja". Advokātu padome atsaucas uz advokatūras likumu, kas paredz: lēmums par izslēgšanu stājas spēkā nekavējoties, arī pārsūdzības gadījumā. Taču šajā likumā ir vēl cits pants, kas nosaka — lēmums par advokāta izslēgšanu stājas spēkā nākamajā dienā, ja vien padome nelemj citādi. Šo pantu V.Tihonovs var izmantot sev par labu, jo padome ir noteikusi: lēmums stājas spēkā, ja netiek pārsūdzēts. Kas notiek, ja pārsūdz, nav precizēts. 20.novembrī V.Tihonovs sola žurnālistus iepazīstināt sīkāk ar savu pārsūdzības pieteikumu Administratīvajai rajona tiesai. Viņš arī norādīja, ka viņa klients I.Bode bez aizstāvja trešdien tiesas sēdē nepaliks, jo I.Bodem ir arī otrs advokāts — ZAP priekšsēdētājs Jānis Grīnbergs. Advokāta statuss obligāti nepieciešams tikai krimināllietās. Pat pēc izslēgšanas no advokatūras, V.Tihonovs var piedalīties civillietās, kas lielākoties arī bijusi viņa specializācija.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Skolotāja darbs vienmēr ir bijis stāsts par cilvēcību

Par skolotāja ikdienas darbu un viņa nozīmi jaunās paaudzes izglītošanā Guntars Gūte sarunājas ar Salaspils 1. vidusskolas skolotāju, izdevniecības Skolas Vārds matemātikas mācību līdzekļu autori...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas