Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Tiesībsargs: tiesības uz dzīvību nevar atņemt, ja cilvēks rīkojies slikti

Tiesībsargs Romāns Apsītis, komentējot tieslietu ministra Gaida Bērziņa izteikumus saistībā ar nāvessoda atcelšanas lietderību, uzsvēra, ka tiesības uz dzīvību ir viena no svarīgākajām cilvēktiesību garantijām, no kuras nav pieļaujamas nekādas atkāpes, īpaši mūsdienu attīstītajās demokrātiskajās sabiedrībās.

"Tiesības uz dzīvību ir pamattiesības, kas cilvēkiem piemīt dabiski – tās nevar piešķirt par labu uzvedību vai atņemt, ja cilvēks ir rīkojies slikti. Valsts pienākums ir stingri ievērot šīs tiesības. Soda mērķis ir sodīt personu par izdarīto noziedzīgo nodarījumu, bet jo īpaši – veikt resocializācijas pasākumus," uzsver R.Apsītis.

Tiesībsargs atgādināja, ka tiesības uz dzīvību ir noteiktas Latvijas Republikas Satversmes 93. pantā, Vispārējās cilvēktiesību deklarācijas 3. pantā, ANO Starptautiskā pakta par pilsoniskajām un politiskajām tiesībām 6. pantā. Turklāt Latvija 1999. gada 7. maijā ratificējusi Eiropas Cilvēktiesību un pamatbrīvību konvencijas 6. protokolu, kurš paredz nāves soda atcelšanu, izņemot kara laiku vai nenovēršamu kara draudu gadījumus. Arī šobrīd nāves sodi Latvijā netiek izpildīti.

“Es personīgi uzskatu, ka šādiem cilvēkiem mūsu sabiedrībā nav vietas,” ceturtdien Latvijas Radio sacīja tieslietu ministrs Gaidis Bērziņš (TB/LNNK), komentējot Bauskas rajona Ceraukstes pagastā pagājušajā nedēļā notikušo slepkavību, kur tēvs nogalināja savu 11 gadus veco meitu. Vaicāts, ko tad viņš piedāvā, G.Bērziņš sacīja: “Es domāju, ka tas ir ļoti nepopulāri, bet šādas situācijas rosina vēlreiz diskutēt par to, vai nāvessoda atcelšana ir lietderīga vai nē.” Ministrs atzina, ka Latvijai ir saistības, ko tā uzņēmās saistībā ar iestāšanos Eiropas Savienībā, taču "kā tēvs" un cilvēks viņš esot šādās pārdomās.

Šmits: Tieslietu ministrijai jānāk ar konkrētiem priekšlikumiem  

Saeimas Cilvēktiesību komisijas priekšsēdētājs Jānis Šmits (LPP/LC) uzskata, ka tieslietu ministra teiktais par nāvessodu ir «nekas vairāk kā emociju uzplūdi, kas saprotams ikvienam, kam ģimenē ir bērni». Ministrs jau nenākot ar konkrētām likuma izmaiņām, bet aicina uz diskusiju, norāda deputāts, piekrītot, ka diskutēt par bērnu drošību un dzīvību vajadzētu, jo cilvēktiesības uz dzīvību esot visaugstākā vērtība.

J.Šmits piebilda, ka par šādām lietām būtu jārunā vēl pirms tās notiek: “Tieslietu ministrijai varbūt bija sen laiks papētīt demokrātisko valstu praksi, kur dažās no šīm valstīm šādi cilvēki, kas veic seksuālus noziegumus pret bērniem, tiek vai nu kastrēti vai sterilizēti, vai ķīmiski apstaroti. Un tad varētu nākt ar kaut kādiem konkrētiem priekšlikumiem.” Emocijas ir arī amatpersonām, tomēr savos izteikumus būtu jābūt konkrētam, precīzam un arī savaldīgam, uzskata J.Šmits.

Parlamenta Cilvēktiesību komisijas vadītājs atzina, ka viņš arī aicinātu uz diskusiju par augstāko soda mēru, jo cilvēka dzīvības jautājums ir viena no svarīgākajām tēmām, par ko vērts runāt, nevis to atņemt. Tai pat laikā J.Šmits norādīja: “Latvijā katru gadu desmit tūkstošiem nevainīgu bērnu tiek nogalināti mātes miesās. Mēs to saucam par abortu, un par to neviens nerunā. Savā ziņā tā ir liekulība, jo tie taču arī bērni, lai gan vēl nedzimuši.”

Iestājoties Eiropas Savienībā, mums ir saistības, jo nāvessods ir atcelts visās ES dalībvalstīs, atgādināja J.Šmits. “Vai tas ir pareizi vai nē, ir cits jautājums, kas akadēmiskajā vidē ir plaši komentēts un par to ir dažādi viedokļi,” sacīja deputāts, piebilstot, ka par katru sabiedrībā nozīmīgu tēmu ir jādiskutē.

J.Šmits arī norādīja, ka Amerikas Savienotajās Valstīs ir noziegumi, par kuriem joprojām piespriež nāvessodu. “Neviens ASV nav nosaucis par nehumānām un nedemokrātiskām. Gluži otrādi, tās paliek kā etalons,” sacīja deputāts.

Aksenoka: ministra izteikumi ir bezatbildīgi

Komentējot G.Bērziņa izteicienus, bijusī Valsts prezidenta kancelejas Apžēlošanas dienesta vadītāja Rita Aksenoka Dienai norādīja: “Nu tā demokrātija un tiesiskums iet vēl uz leju. Nu nevar tā!”. Demokrātiskā valstī nāvessoda atjaunošana būtu solis atpakaļ, un tas, ka amatpersona šādi runā, neizanalizējot situāciju, ir bezatbildīgi, uzskata R.Aksenoka.

“Cilvēki jau ir emocionāli, šodien varbūt pateiks: jā, jā, atceļam, nošaujam šo un varbūt vēl kādu. Bet vai tas glābs situāciju? Tas nemazinās noziedzību valstī, kas tagad ir pieaugusi,” saka R.Aksenoka, kas pilnīgi nepiekrīt tieslietu ministram, kurš, viņasprāt, gribējis izcelties.

“Toreiz, kad 1999.gadā atcēla nāvessodu, tad jau arī teica — nupat uz ielas nevarēsim rādīties, slepkavos visus pēc kārtas. Bet vai tad tā notika? Nē, slepkavības samazinājās, ja strādājam normāli,” teic R.Aksenoka. 1996.gadā, pirms Valsts prezidents Guntis Ulmanis paziņoja par moratoriju nāvessodam, situācija tikusi cītīgi analizēta. Tagad atjaunojot nāvessodu Latvija tikai parādīs, “kā mēs nespējam cīnīties ar noziedzību”, uzskata R.Aksenoka.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Nāvessods

Kopš 1996.gada septembra Latvijā noteikts nāvessoda moratorijs — nevienam tiesājamam nāvessods netiek piespriests un izpildīts. Saskaņā ar Krimināllikumu (KL) nāvessods piemērojams vienīgi tad, ja noziegums izdarīts kara laikā. Turklāt nāvessodu — nošaušanu — var piespriest vienīgi par slepkavību sevišķi pastiprinošos apstākļos.

Ar 1999.gada jūniju Latvija ir pievienojusies 1950.gada 4.novembra Eiropas Cilvēka tiesību un pamatbrīvību aizsardzības konvencijai par nāvessoda atcelšanu. Līdz ar to 2000.gada 18.maijā pieņemti attiecīgi grozījumi KL, atceļot nāvessodu par miera laikā izdarītiem noziegumiem.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas