Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +9 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Tiesnešiem vēl būtu jāvērtē ētiskums Bičkoviča lietā

Lai arī izskanĒjuŠi publiski paziņojumi, ka Ģenerālprokuratūra pielikusi punktu Augstākās tiesas priekšsēža Ivara Bičkoviča pilsonības lietai, ekspertu izteikumi liek secināt, ka drīzāk sanācis daudzpunkts. No juridiskā viedokļa esot korekti, ka prokuratūra izbeidz šo lietu, tomēr šaubu plīvuru pār tiesu varu, ko met šis jautājums, varot noņemt tikai tiesas spriedums. To, ka ar prokuratūras atzinumu šai epopejai vēl nav jābeidzas, liecina arī tas, ka tā konstatējusi Valsts pārvaldes iekārtas likuma pārkāpumu Tieslietu ministrijas (TM) rīcībā.

Prokuratūra pēc premjera Valda Dombrovska (JL) pieprasījuma veica pārbaudi, kuras rezultāti apstiprina I.Bičkoviča Latvijas pilsonības ieguves likumību. Prokurore Ilze Znotiņa Dienai norāda, ka prokuratūrai nav pamata prasībai par pilsonības atņemšanu, par to liecinot divi Ogres rajona tiesas spriedumi 1994.gadā. Ar pirmo anulēts ieraksts dzimšanas reģistrā un I.Bičkoviča mātes tēva vietā ievilkta svītriņa, ar otro spriedumu atzīts paternitātes fakts un par I.Bičkoviča mātes tēvu atzīts Latvijas pilsonis. Tā kā I.Bičkoviča vectēvs ir Latvijas pilsonis, prokuratūra uzskata, ka Latvijas pilsonība amatpersonai pienākas kopš dzimšanas. Pārkāpumus prokuratūra konstatēja I.Bičkoviča reģistrācijā Iedzīvotāju reģistrā 1992.gadā, jo ziņas par viņu sniedza viņa māte, kaut likums šādu iespēju neparedzēja, turklāt sniegtās ziņas bijušas nepatiesas, jo par pilsonības iegūšanas pamatu minēta I.Bičkoviča vecmāmiņas pilsonība, lai gan viņa bijusi poliete. Tomēr, kā norāda I.Znotiņa, šos pārkāpumus vērtēt nevar, jo iestājies noilgums. Tāpēc neesot iespējas apstrīdēt 1994.gada tiesas spriedumu.

Lai gan jautājumi par šo notikumu joprojām paliek, kaut vai tas, kā I.Bičkovičs, būdams izglītots tiesību jautājumos, varēja pieļaut, ka pārkāpts likums, iesniedzot ziņas Iedzīvotāju reģistrā, I.Znotiņa norāda, ka tas, vai I.Bičkovičs nav pārkāpis kādas tiesnešu ētikas normas, jāvērtē pašiem tiesnešiem. Tiesnešu ētikas komisijas priekšsēdis Visvaldis Sprudzāns norāda, ka I.Bičkoviča jautājums, visticamāk, tiks pārrunāts 27.novembrī. Pirms prokuratūras atzinuma komisijas locekļiem bijusi «nogaidoša pozīcija». Savukārt tiesību eksperti Aivars Endziņš un Mārtiņš Mits uzskata, ka I.Bičkovičam būtu jāiniciē lietas izskatīšana tiesā, kas vienīgā var tai pielikt treknu punktu, nevis atstāt daudzpunktu. No likuma viedokļa viss ir korekti, bet jāņem vērā, ka «šis jautājums saistīts ar tiesu varas prestižu kopumā», saka M.Mits. Līdzīgi izsakās bijusī Naturalizācijas pārvaldes (NP) priekšniece Eiženija Aldermane, kura aprīlī deva rīkojumu celt prasību tiesā par I.Bičkoviča pilsonības atņemšanu (vēlāk lietu pārņēma TM), norādot - viņai neesot šaubu, ka tiesas spriedums būtu tāds pats kā prokuratūras atzinums, taču vismaz apstiprinātu, ka «Latvijas valsts ir tiesiska». I.Bičkovičs piektdien neatrada laiku atbildēt uz Dienas jautājumiem, bet iepriekš viņš izteicies, ka neiniciēs lietas izskatīšanu tiesā, jo par šo jautājumu jālemj NP, kas lietu izbeigusi.

Prokuratūra atzīst, ka likumu pārkāpusi arī TM. Tai bija tiesības izņemt no NP pārbaudes lietu, bet likums nosaka, ka TM tādā gadījumā lietā jāpieņem gala lēmums, ko TM neizdarīja. Prokuratūras vēstulē premjeram esot teikts, ka iesaistīto personu atbildība jāvērtē tieslietu ministram, tātad Marekam Segliņam (TP), kurš pats bija ministrs, kad šī lieta bez gala lēmuma nosūtīta atpakaļ NP. Uz šo norādi I.Znotiņa atbild, ka varētu piekrist, ka tiešām šajā gadījumā to labāk būtu vērtēt premjeram. Pēc iepazīšanās ar atzinumu V.Dombrovskis no šīs lietas norobežojas, lai viņa rīcību netraktētu kā politisku spiedienu, saka viņa preses pārstāve Līga Krapāne. Tieslietu ministra viedokli par viņa reakciju uz atzinumu piektdien neizdevās iegūt.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas