Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +9 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Tikai nepilna ceturtā daļa Latvijas iedzīvotāju neesot grēkojuši

Tikai 22% Latvijas iedzīvotāju neesot ļāvušies nevienam no septiņiem nāves grēkiem, secināts pētījumu centra SKDS martā veiktajā aptaujā. Pētījumā secināts, ka visbiežāk grēkošanā atzīstas jaunieši, iedzīvotāji ar augstāko izglītību un augstiem ienākumiem.

Jau IV gadsimtā kristīgā baznīca uzskaitīja grēkus, kuri vēlāk tika nosaukti par nāves grēkiem. Laika gaitā grēku saraksts ir mainījies. Arī šobrīd nepastāv vienots šādu grēku saraksts. Taču jau daudzus gadsimtus kristīgā baznīca runā par septiņiem nāves grēkiem. Visbiežāk patlaban par nāves grēkiem tiek uzskatīti miesaskāre, negausība, alkatība, slinkums, dusmas, skaudība un lepnība.

Aptaujas dati liecina, ka tikai 22% aptaujāto apgalvo, ka nav ļāvušies nevienam no septiņiem uzskaitītajiem grēkiem. Visbiežāk atzītie grēki Latvijā ir slinkums (48%) un dusmošanās, niknums (46%), kam pēdējā gada laikā kaut reizi ir ļāvusies gandrīz puse iedzīvotāju. Retāk respondenti atzinuši, ka ir ļāvušies tādiem grēkiem kā lepnība (13%), negausība (12%), skaudība (11%) un miesaskāre, iekāre (8%), bet visretāk alkatībai un skopumam (6%). Taču tā kā cilvēkiem bieži ir raksturīgs nekritisks savas rīcības vērtējums, tad jādomā, ka visdrīzāk patiesais «grēcinieku» skaits ir lielāks nekā aptaujā atklātais.

Kopumā iedzīvotāju atbildes liecina, ka caurmērā visbiežāk grēkošanā ir atzinušies gados jaunākie aptaujas dalībnieki (vecuma grupā 18 līdz 24 gadi: 83%), respondenti ar augstāko izglītību (77%) un augstiem ienākumiem (77%). Aplūkojot dažādos reģionos iegūtos datus atklājas, ka visbiežāk grēkošanā ir atzinušies Latgalē dzīvojošie (78%), bet visretāk Kurzemes (57%) iedzīvotāji.

Aptaujas dati liecina, ka vidēji katrs grēcinieks pēdējā gada laikā ir ļāvies diviem dažādiem grēkiem.

Aptauja apklāj, ka kristieši salīdzinājumā ar pārējiem Latvijas iedzīvotājiem nedaudz biežāk ir atzinušies, ka pēdējā gada laikā ir ļāvušies tādiem grēkiem kā slinkums, dusmas un negausība. Pārējo četru nāves grēku minēšanas biežums abās grupās ir līdzīgs. Fakts, ka kristieši nedaudz biežāk ir atzinušies grēkošanā nekā pārējie iedzīvotāji, visdrīzāk ir saistīts nevis ar apstākli, ka šai grupai piederīgie biežāk grēkotu, bet gan ar to, ka tieši kristieši skaidrāk saprot, kas ir un kas nav grēks, kā arī tie savās atbildēs, jādomā, ir godīgāki (lai gan melošana netiek pieskaitīta pie septiņiem nāves grēkiem, tomēr arī tā ir grēks).

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

LASI VĒL

SKDS pētījumu lasiet šeit

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas