Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Titavs paredz ārkārtas vēlēšanas gadu pēc Saeimas vēlēšanām

Domāju, ka gadu pēc gaidāmajām Saeimas vēlēšanām būs ārkārtas vēlēšanas, jo būs liela neapmierinātība ar rezultātiem, šādu viedokli otrdien LTV raidījumā _100.pants _pauda kādreizējais partijas Jaunais laiks (JL) pārstāvis, par pelēko kardinālu dēvētais Dans Titavs.

Viņaprāt, rezultāti neapmierinās nevienu.

Tāpat viņš sprieda, ka Vienotībā nav ideoloģiskā piedāvājuma un sapratnes, kādu politiku šis spēks veidos. "Cilvēki ir visdažādākie, es nezinu, ko domā Sarmīte Ēlerte, ko politiski pārstāv Arvils Ašeradens, sociāldemokrāts Atis Lejiņš. Baidos, ka tur ir ļoti liels ķīselis, kuram nav vienotas atbildes uz ļoti daudziem jautājumiem," klāstīja D.Titavs. Viņaprāt, Vienotībai ir liels risks sašķelties pirms vai pēc vēlēšanām. Neesot arī skaidrības par diviem bijušajiem Tautas partijas (TP) ministriem - Aigaru Štokenbergu un Arti Pabriku - , uz kurieni viņi aizies pēc vēlēšanām. Neesot pārliecības, ka viņi ir stingri ideoloģiski vienoti ar citiem spēkiem.

Dažādi spēki ir apvienojušies reitingu dēļ un ar amatu iegūšanas mērķi, vērtēja D.Titavs un piekrita, ka līdzīgi ir ar Andra Šķēles un Aināra Šlesera apvienību Par labu Latviju. Viņaprāt, Vienotības veidošana veicināja vispārējo konsolidāciju, A.Šķēle un A.Šlesers apvienojās, jo bija Vienotība. Tomēr neesot sapratnes, kā valsti attīstīsim un uz kurieni nācija iet, un tas, viņaprāt, ir traģiski. "Un tas ir jautājums par to, vai valsts ir vajadzīga pilsoņiem, ja nav, tad nekādas vēlēšanas te nepalīdzēs."

D.Titavs arī pauda viedokli, ka jāatrod konsolidācija starp krieviem un latviešiem. "Visiem pilsoņiem jādzīvo, jāstrādā un kopā jāveido valsti. Nevar būt, ka 60% ir valsti veidojošie, bet 40% ir izmesti aiz borta."

Runājot par partiju reitingiem, viņš kā satraucošāko vērtēja to, ka joprojām aptuveni puse vai nu nepiedalīsies vēlēšanās, vai arī nav izvēlējušies, par ko balsot, tas esot bēdīgākais un bīstamākais. Šāda tendence esot parādījusies pēc Tautas partijas (TP) pārstāvja Aigara Kalvīša. Tas nozīmē, ka ir ļoti neprognozējams iznākums un apātija pret valsti, pret lēmējiem. Ja sabiedrība nav konsolidēta un orientēta uz kādiem konkrētiem mērķiem, tas ved uz iznīcību, tas nozīmē, ka sabiedrībai valsts nav vajadzīga, klāstīja D.Titavs.


Viņš arī pieļāva, ka daudzi cilvēki šobrīd nesaka, ka balsos par A.Šķēli un A.Šleseru, viņi kaunas. Otra lieta, ka latvieši ir sadalījušies labajos un sliktajos, proti, ir labās latviešu partijas un sliktās latviešu partijas. Vienotība nostājusies pozīcijā, ka ir labā, bet visi pārējie ir sliktie. Līdzīgi nostājušies A.Šķēle ar A.Šleseru, un tā ir konfronātcija, kas nācijas veidošanai, viņaprāt, ir strupceļš.

D.Titavs pauda viedokli, ka ir nobriedusi parlamentārā, Satversmes reforma. Viņaprāt, būtu vērts pulicnāt  zinātnieskus,juristus, politiķus, kas sāktu apspriest satversmes izmaiņas, jo Saeima īsti nepilda funkcijas, kas tai jāpilda, un arī politiķi neveido politsko vidi.

Programmatiski un ideoloģiski piedāvājumi nav nevienai partijai, uzsvēra D.Titavs un piebilda: Vieniotība saka ka esam godīgi, bet par A.Šķēli un A.Šleseru nevajag balsot, jo tas ir pagājušais gadsimts, līdzīgi saka A.Šķēle un A.Šlesers.

Runājot par bijušā prezidenta Gunta Ulmaņa iesaistīšanos Par labu Latviju, viņš atzina, ka tas arī viņam bija pārsteigums. "Domāju, ka viņš nav pārāk vecs, viņš grib kādu politikas virzību. Viņš vienmēr gribējis būt politikā,"sprieda D.Titavs. Arī 2002.gadā viņš bijis tuvu JL. "Tas nav slikti, ka cilvēki nāk politikā, arī Ulmanis." Viņš atminējās, ka savulaik bija baumas, ka Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs pievienoties TP un tad kāds gudrs cilvēks teicis, ka tas ir vienalga - ja labi cilvēki grib iet politikā, tas ir labi.

D.Titavs arī pauda viedokli, ka A.Kalvītis ir nesis politisko atbildību un viņš nekad vairs nebūs politikā.

Vaicāts par 2002.gadā notikušo toreizējā ekonomikas ministra A.Kalvīša un JL pārstāvju tikšanos pie bijušajiem VDK virsniekiem Šabašova un Komogorceva viņu mājā Mežaparkā pirms Saeimas vēlēšanām, lai runātu par iespējamu izturēšanos vēlēšanu kampaņās, D.Titavs teica, ka šādās sarunās neko nerisina, bet tikai runā. "Domāju, ka politikā un visās cilvēciskajās attiecībās ir svarīgi savstarpēji runāt. Sarunas neesot īpaši slepenas, netiek risinātas kaut kādas slepenas norunas. "Tās ir iepazīšanās. Toreiz mēs bijām jauns spēks, Tautas partija bija ilgu laiku pie varas esoša partija, viņiem bija interesanti runāt ar mums." Konkrētajā vietā runāt piedāvājis A.Kalvītis. 

Turpinot šo tēmu, D.Titavs paziņoja, ka "čekisti mums ir dažādi – [Guntis] Indriksons ir čekists, [Juris] Savickis ir čekists, mums ir daudz čekistu. Ar kuriem drīkst un nedrīkst tikties, es nezinu. Indriksons ir cienījams Futbola federācijas vadītājs, Savickis - cienījams gāzes pārdevējs, ar ko gan citi būtu sliktāki. Ir tāds bubulis dažiem cilvēkiem par čekistiem."

Viņš konkrēti neatcerējās, vai Šabašovs un Komogorcevs maksājuši JL, lai gan pieļāva, ka viņi ir ziedojuši. D.Titavs piebilda, ka daudzi uzņēmēji ir ieinteresēti atmosfēras veidošanā un valsts politikas veidošanā, atbalstīt kādus spēkus, kas viņiem liekas radniecīgi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas