Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Tomēr meklēs iespējas samazināt sociālos izdevumus vairāk

Valdība piektdien nevienojās par sociālo izdevumu samazināšanu un uzdeva Labklājības ministrijai (LM) līdz nākamās nedēļas otrdienai sagatavot konkrētus priekšlikumus, kā sociālo pabalstu tēriņus samazināt par 31 miljonu latu, pēc valdības sēdes informēja premjers Valdis Dombrovskis (JL).Viņš atturējās konkretizēt, uz kādu pabalstu apcirpšanas rēķina tas būtu jāizdara, vien minēja, ka viens no risinājumiem ir pabalstus mazināt jau no 1.

jūlija, nevis no 1.septembra, kā to piedāvā LM.V.Dombrovskis uzsvēra, ka valdība ir kategoriski noraidījusi jebkādus priekšlikumus taupīt uz pensiju rēķina. LM bija rosinājusi izdevumu taupīšanai trīs priekšlikumus: vecāku pabalsta jeb t.s. māmiņu algu samazināšanu par 50% strādājošajiem vecākiem, atteikšanos no piemaksām pie bērnu piedzimšanas pabalsta, kā arī atteikšanās no ģimenes valsts pabalsta 8 lati par bērniem, kas sasnieguši 18 gadu vecumu, bet turpina mācīties.Pagaidām ne LM, ne premjers konkrēti nerunā par to, kādi vēl pabalsti tiks samazināti, bet uzstādījums, ka izdevumi jāsamazina par 31 miljonu latu, liecina, ka nāksies meklēt vēl citus taupīšanas veidus. Nevar izslēgt, ka, meklējot iespējas samazināt tēriņus, tiks noteikti griesti māmiņu algām.No V.Dombrovska teiktā izriet, ka valdība cer nākamotrdien par to vienoties.

Māmiņu algu samazināšanu strādājošajiem vecākiem ļautu ietaupīt 5,9 miljonus latu sociālajā budžetā, savukārt atteikšanās no piemaksām pie bērnu piedzimšanas pabalsta - 4,3 miljonus latu pamatbudžetā. Tādējādi no prasītā 31 miljona ministrija bija gatava ierobežot tēriņus par aptuveni desmit miljoniem.

Labklājības ministrs Uldis Augulis uzsvēra, ka LM neredz iespēju apcirpt izdevumus par 31 miljonu latu, kā to rosināja FM. U.Augulis rosināja sociālo sfēru vispār neaiztikt.

Pēc Dienas rīcībā esošās informācijas, valdībā iesniegtajos slepenajos dokumentos par sociālo pabalstu samazināšanu ir iekļauti matemātiski aprēķini tam, kā nodrošināt 31 miljonu latu ietaupījumu. Tādā gadījumā tiktu samazināti gandrīz visi pabalsti, aprēķinos pieļauta arī pensiju apjomu samazināšana uz šā gada sākumā ieviesto piemaksu par darba stāžu rēķina.

LM kategoriski iebilda pret šādu tēriņu apcirpšanu un pauda viedokli, ka vienošanās par to ir visas valdības kompetencē.

LM sagatavotā informācija par pabalstiem šodien tika skatīta valdības ārkārtas sēdē, kurā lēma par budžeta grozījumiem.

Pirms nedēļas, kad valdība skatīja budžeta grozījumus, finanšu ministrs Einars Repše (JL) pieļāva, ka, iespējamais risinājums varētu būt maksimālo griestu noteikšana māmiņu algām. Pēc viņa sacītā griesti, nedrīkstētu būt zemāki par 400 latiem.

(papildināts viss teksts)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

DIENA IEPRIEKŠ RAKSTĪJA


Valdībai divi varianti par māmiņu algu samazināšanu


Eksperte: optimizējot pabalstus, jāveicina vecāku palikšana darba tirgū

Artis Svece: Māmiņu algas

LM: "māmiņu algas" varētu samazināt, bezdarbnieku pabalstus skart nedrīkst

Repše: "māmiņu algas" pārvērtušās par "tētiņu algām"

LASI DIENA.LV BLOGOS:


M. Zemītis: Māmiņu un tētiņu algas nav cērpamas

M. Kālis: “Tētiņu algas” kā politiķu savtības indikators


Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas