Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +10 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Toni vēlēšanās jaunajā Ogres novadā, visticamāk, noteiks pilsētnieki

Kurš gan cits, ja ne es — tā pirms vairāk nekā desmit gadiem nodomāja ogrēnietis Edvīns Bartkevičs, pieņemot izaicinājumu kļūt par Ogres mēru. Taču partijas Jaunais laiks, kas četrus gadus Ogres domē darbojusies opozīcijā, vietējais līderis Ludvigs Tribockis, jau atkārtoti piesakot savu kandidatūru šim amatam 6.jūnijā gaidāmajās pašvaldību vēlēšanās, nolēmis pierādīt, ka neviens nav neaizstājams un pašreizējais mērs šajā krēslā ir aizsēdējies. Ogrēnieši gan prognozē, ka lielas izmaiņas domes sastāvā nav gaidāmas, kaut vēlētāji un deputātu kandidāti šogad ir vēl nebijušā situācijā — jāvēl jaunā novada dome, kurā jau esošajam Ogres novadam pievienosies vēl astoņi pagasti un kopējais iedzīvotāju skaits no 29 000 pieaugs līdz 38 000.

Sarakstos gan tikai trešā daļa kandidātu ir no lauku teritorijas, un arī viņu izredzes iekļūt domē ir vājas. Ņemot vērā vēlētāju skaita pārsvaru Ogres pilsētā, toni vēlēšanās noteiks pilsētnieki. Suntažu pagasta padomes priekšsēdētājs Jānis Petrovičs, kurš šajās vēlēšanās startē ar pirmo numuru LSDSP un Tautas partijas apvienotajā kandidātu sarakstā, saka: "Ja domē iekļūs kaut viens cilvēks, kurš pārzinās situāciju laukos, kas tomēr krasi atšķiras no situācijas pilsētā, tas būs liels ieguvums novada jaunapgūtajai teritorijai." Arī partiju solījumi maz attiecas uz topošā novada lauku teritorijām. J.Petrovičs uzsver, ka LSDSP/TP galvenā rūpe ir saglabāt visas novadā esošās izglītības un kultūras iestādes, kā arī atbalstīt sporta un kultūras tradīcijas līdzšinējā apjomā, ko atbalsta arī pašreiz vadošā vietējā partija Ogres novadam. Pilsoniskās savienības un partijas Visu Latvijai apvienotā saraksta, kas ir jauns spēks uz Ogres novada politiskās skatuves, līderis Egils Helmanis pauž, ka svarīgi veidot decentralizētu novada pārvaldi, lai lauku cilvēkiem būtu pieejami visi nepieciešamie pakalpojumi, jo novada centrs ir vienā teritorijas malā, bet līdz attālākajam pagastam vairāk nekā 70 kilometru. JL savukārt sola nodrošināt transportu lauku cilvēkiem, lai viņi pilsētā varētu saņemt medicīnisko aprūpi.

Partiju programmas ir ļoti līdzīgas un ne tik vērienīgas kā pirms četriem gadiem, uzsvaru liekot uz sabalansēta budžeta veidošanu, izglītības un kultūras atbalstu, infrastruktūras sakārtošanu, piesaistot ES līdzekļus, uzņēmējdarbības attīstības sekmēšanu. Ir arī atšķirīgas iezīmes. Piemēram, JL vēršas pret korupciju, amatpersonu patvaļu un birokrātiju, solot pamatīgu revīziju domes struktūrā un atalgojumu sistēmā. Visu Latvijai kā prioritāti izvirza alternatīvu enerģijas veidu izmantošanu siltuma ražošanā, kā arī mājokļu siltināšanu, lai samazinātu iedzīvotāju izdevumus par apkuri. Ogres novadam galveno uzsvaru liek uz iesākto darbu turpināšanu, remontējot ielas un ceļus, sakārtojot pašvaldību ēkas un komunālo saimniecību.

Salīdzinot partiju solījumus pirms četriem gadiem un to, kā Ogre šajā laikā attīstījusies, var secināt, ka galvenie izvirzītie uzdevumi izpildīti, — ievērojamas investīcijas ieguldītas ūdenssaimniecības sakārtošanā, uzbūvēti jauni veikali un autoosta, izbūvēti jauni ceļi un rekonstruēti esošie, kaut gan L.Tribockis uzsver, ka vietām nauda tērēta nelietderīgi, norādot uz Brīvības ielas gājēju promenādes rekonstrukciju, kas, viņaprāt, ir dārgākais un arī nepraktiskākais projekts pilsētā, jo, piemēram, ziemā ielu tīrāmā tehnika tajā iebraukt nevar. E.Bartkevičs uzskata, ka tieši promenāde iezīmē pilsētas atjaunoto centru. Žurnālists un publicists Ilmārs Latkovskis, kurš dzīvo Ogrē, gan saka, ka pilsētai, kuras budžets pēdējo četru gadu laikā no 10 miljoniem pieaudzis līdz 27, un miljoniem latu privātā un pašvaldības kapitāla ieguldīts vairākos simtos jaunuzceltu un pārbūvētu objektu, savas sejas nav joprojām. "Ogrei nav skaidra attīstības plāna. Nav vienotības, kādu savu pilsētu gribam redzēt. Ja šis jautājums netiks sakārtots, arī turpmākā Ogres attīstība būs saraustīta. Par pilsētas pilnīgu grautiņu uzskatu šmugulīgo Zilokalnu meža izciršanu deviņu hektāru platībā un piegānīšanu ar pusratā pamestām spokainām ēkām. Arī mēģinājums būvēt stikla vates rūpnīcu vērtējams kā katastrofāls." Klupšanas akmens līdz šim bijis solītais vēl viens tilts pāri Ogres upei un tunelis zem dzelzceļa, kas atrisinātu daudzas satiksmes problēmas pilsētā. E.Bartkevičs gan piebilst, ka par tuneļa izbūvi jau veikta priekšizpēte, bet ir šaubas, vai pašreizējā ekonomiskajā situācijā būs iespējams īstenot tik vērienīgus projektus.

Domē būs jāievēl 17 deputātu — par četriem vairāk nekā iepriekš. Līdz 20.aprīlim deputātu kandidātu sarakstus bija iesniegušas piecas partijas, taču zināms, ka par iekļūšanu domē cīnīsies desmit. Vairākas partijas izvēlējušās veidot kopīgus sarakstus, piemēram, atsevišķa saraksta nebūs LPP/LC, vienīgo domē iekļuvušo šīs partijas pārstāvi Pēteri Dimantu iekļaujot partijas Ogres novadam sarakstā. Kopīgu sarakstu bez jau minētām LSDSP un TP iesniegušas arī Pilsoniskā savienība un Visu Latvijai. J.Petrovičs pieļauj: "Apvienošanās skaidrojama ar līdzīgiem uzstādījumiem partiju programmās, tāpat ar 5% procentu barjeru, kas šogad pirmo reizi jāpārvar pašvaldību vēlēšanās, un lielais deputātu skaits domē, un ne katra partija spēj izveidot spēcīgu sarakstu, piedāvājot tādu skaitu kandidātu." I.Latkovskis gan domā, ka apvienošanās iemesls ir politiskās spēles. "Negribu zīlēt, bet neredzu, ka Ogrē būtu kādi jauni spēcīgi pretendenti, kas varētu pārņemt un realizēt varu. Vienīgo pārsteigumu varētu sagādāt PCTVL ar negaidīti lielu krievu tautības vēlētāju balsu skaitu. Taču kopumā domāju, ka tie paši spēki pārdalīs krēslus. Katrā ziņā, neredzu neko labu, ja tagad pie varas nāks kāds jauns spēks, jo tas būs vājš," saka I.Latkovskis.

***

Ko gaidāt no jaunās varas?

Vija Dzjuba, pensionāre:


Vairāk uzmanības jāpievērš sociālo jautājumu risināšanai, pilsētas labiekārtošanai. Ogre pēdējos gados kļuvusi sakoptāka, vairāk gan centrs.

Edgars Markovskis, bezdarbnieks:

Esmu no Madlienas, un uz Ogri braucam iepirkties, tāpēc gribētu sagaidīt to brīdi, kad būs sakārtoti ceļi no pagasta līdz Ogrei, kas tagad kļūs par novada centru, un arī ielas pilsētā.

Linda Komkova, studente:

Vēlētos lielāku atsaucību pret iedzīvotājiem, jo cilvēki ir tie, kas veido pilsētu, nevis deputāti. Lai viņi ar iedzīvotājiem piedalītos dažādos pasākumos, lai var satikt arī neformālā gaisotnē.

Vladimirs Boiko, pensionārs:

Būtiski ir gādāt, lai samazinās maksa par apkuri, lai cilvēki komunālo maksājumu parādu dēļ nezaudētu dzīvokļus. Jārūpējas, lai jauniešiem bez maksas būtu pieejamas sporta bāzes un atpūtas laukumi.

***

Sarakstu līderi


Egils Helmanis, uzņēmējs, Visu Latvijai/PS apvienotais saraksts; Ludvigs Tribockis, deputāts, SIA Altri valdes loceklis, JL; Edvīns Bartkevičs, Ogres novada domes priekšsēdētājs, Ogres novadam; Uldis Jankovičs, Meņģeles pagasta z/s Ūdriņi īpašnieks, ZZS; Jānis Petrovičs, Suntažu pagasta padomes priekšsēdētājs, LSDSP/TP apvienotais saraksts; Vita Pūķe, Ogres novada domes priekšsēdētāja vietniece, TB/LNNK; Juris Laizāns, SIA Comvill īpašnieks, PCTVL; Vladimirs Paškovičs, deputāts, SIA ZHG projektu vadītājs, Saskaņas centrs; Edijs Eisaks, Parex bankas Ogres filiāles vadītājs, SCP; Raimonds Pabrieža, uzņēmējs, KDS

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas