Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Topošās partijas konsultanti un finansētāji zināmāki nekā tās veidotāji

Ar atjaunotās Latvijas pirmā Valsts prezidenta Gunta Ulmaņa un bijušā Tautas saskaņas partijas līdera Jāņa Jurkāna atbalstu tiek veidots jauns politiskais spēks, kura dibināšanas kongress ir paredzēts sestdien Latvijas Nacionālajā teātrī. Tas ir mēģinājums izveidot partiju, ar kuru Latvijas politikā varētu sevi pieteikt jauna politiķu paaudze — cilvēki, kuri iepriekš politikā nav darbojušies un kuri varētu pārstāvēt sociāli liberālas idejas, skaidro viens no topošā politiskā spēka veidotājiem, Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācijas izpilddirektors Didzis Šmits.

Partijā nolemts nojaukt etniskās robežas, tajā apvienojot latviešus un cittautiešus.

D.Šmitam pašam ir politiskā pieredze — viņš bijis Jaunā laika biedrs, bet pēc partijas sašķelšanās pērnā gada sākumā atstāja JL un piedalījās Sandras Kalnietes vadītās Pilsoniskās savienības dibināšanā. Topošās partijas veidošana sākusies pirms vairākiem mēnešiem, kad kādā Pārdaugavas dzīvoklī sapulcējušies cilvēki, kuriem šķitis, "ka kaut kas ir jādara, lai šajā valstī notiktu pārmaiņas", sacīja D.Šmits. Viņš vada nesen dibināto biedrību Tautas laiks. Jaunās partijas veidotāju vidū ir juristi Zandis Klebais un Kristīne Drēviņa, tās programmatiskos dokumentus palīdz sagatavot cilvēki, kuri vēl nav pieņēmuši lēmumu par iesaistīšanos politikā, — arī ekonomists Vjačeslavs Dombrovskis un politologs Viktors Makarovs. Viņam pirmais iespaids esot, ka ir sapulcējušies "jauni, profesionāli cilvēki ap gadiem 30 un plus, kuriem ir labi nodomi". Esot ticība, ka partija varētu saliedēt sabiedrību un būt atvērta kā latviešiem, tā cittautiešiem. Pilsoniskajai savienībai ir cita integrācijas politika, savukārt Sabiedrība citai politikai ir "izrādījusi lielāku interesi par pensionāru grupu, kā izklausās", Dienai sacīja V.Makarovs.

Jaunās partijas nosaukuma versijas vēl tiek apspriestas, bet dibināšanas laiks pieskaņots Valsts prezidenta Valda Zatlera noteiktajam termiņam — 31.martam, līdz kuram Saeimai un valdībai bija jāizpilda prezidenta dotie uzdevumi un pēc kura viņš lemtu, vai rosināt Saeimas atlaišanu. Partijas izveidošana tika aktualizēta laikā, kad Saeimas pirmstermiņa vēlēšanas šķita visai ticamas. Teorētiski ir iespējams, ka jaunā partija varētu pieteikt sevi pašvaldību vēlēšanās, ja sestdien to nodibina un tās reģistrācija norit bez aizķeršanās, bet pašlaik tāds lēmums neesot pieņemts, atzina D.Šmits. Viņš kā potenciālos ziedotājus uzrunājis arī uzņēmējus Ivaru Strautiņu un Ati Sausnīti.

Jauno partiju konsultē G.Ulmanis un J.Jurkāns, kuri abi to Dienai apstiprināja. Kad J.Jurkāns sāka vadīt Baltijas asociāciju — transports un loģistika, viņš tika saistīts ar Aivaram Lembergam opozīcijā esošo Ventspils uzņēmēju grupu, kurā ir arī Oļegs Stepanovs. Par tās projektu vairāki pieredzējuši politiķi uzskata arī topošo partiju. J.Jurkāns apgalvoja, ka šis politiskais spēks būšot neatkarīgs no oligarhu ietekmes. Arī minētās Ventspils uzņēmēju grupas pārstāvji noliedza savu saistību ar to. "Tā ir taisnība, ka jaunieši kaut ko veido. Taču es esmu sen aizgājis no politikas bez jebkādas vēlmes atgriezties. Ja runāju ar kādu jaunu cilvēku, kurš lūdz manu padomu, tad es palīdzu," teica J.Jurkāns. Lūgts prognozēt tādas partijas izredzes, kuru veido sabiedrībā maz zināmi cilvēki, J.Jurkāns atbildēja: "Kad šie cilvēki iznāks ārā publiskajā telpā, viņus varētu atbalstīt arī politiskās autoritātes." Arī G.Ulmanis Dienai apstiprināja, ka konsultē cilvēkus, kuri gatavi veidot jaunu politiku. Viņš sacīja: "Ir cilvēku grupa, kas runā un spriež par to, taču es tur tieši nepiedalos. Daudzus cilvēkus krīze ir pamodinājusi. Vai šī cilvēku grupa būs spējīga izveidot partiju, to rādīs laiks." D.Šmits sacīja, ka neesot lūdzis G.Ulmani stāties partijā, bet būtu priecīgs, ja viņš par to izšķirtos.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Kādas ir topošās partijas izredzes?

Aigars Freimanis, Latvijas faktu direktors:

Jaunais politiskais piedāvājums nav piepildīts ar saturu. Sociāli liberāla niša ir ļoti elastīgs savienojums, un mēģinājums iesaistīt jaunās paaudzes politiķus arī nav nekas jauns. Tie, kas stāv aiz partijas, — konsultanti un finansētāji — ir daudz pazīstamāki nekā tie, kas personificē partiju, kā Didzis Šmits. Ir iespaids, ka viens peld pāri Lamanšam un 35 atbalstītāji vai līdzjutēji brauc siltā laivā pakaļ.

Ivars Ījabs, politologs:

Skaidrs, ka tas ir oligarha projekts, taču oligarhs nav Šķēle, bet gan Stepanovs [Oļegs]. Jau pirms vairākiem mēnešiem dzirdēju aicinājumu pievienoties kreisi liberālam politiskajam spēkam, kuru sponsorēšot Stepanovs. Te lielu lomu spēlēs tas, cik daudz naudas kāds būs gatavs šajā projektā investēt. Nedomāju, ka šīs partijas pieteikums ir kāds notikums. Un grūti iedomāties, ar kādiem cilvēkiem viņi taisās pievilināt vēlētājus. Kas būs lokomotīves vēlēšanās. Guntis Ulmanis faktiski visu laiku ir flirtējis ar visdažādākajiem jaunajiem politiskajiem spēkiem. Te ir arī jautājums, vai šis ir īstais brīdis, kad vajadzētu parādīties kādam jaunam politiskam spēkam, kura idejisko pamatu arī grūti saskatīt.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas