Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +7 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

TP domes un valdības koalīciju stabilizēšanai pieļauj sadarbību ar JL

"Tautas partijai gribas Jauno laiku apskaut, lai viņu baltums kļūst pelēcīgs," saka premjera pārstāvētās LPP/LC frakcijas vadītājs Andris Bērziņš, reaģējot uz Tautas partijas līderu ierosinājumu Rīgas domes un arī valdības koalīcijā iesaistīt opozīcijā esošo Jauno laiku. TP negatavojoties gāzt ne Rīgas mēru Jāni Birku, ne premjeru Ivaru Godmani, bet tikai ir ieteikusi abos gadījumos paplašināt koalīciju ar JL, lai nodrošinātu stabilitāti, pretējā gadījumā varas partijas var zaudēt kā pašvaldību, tā Saeimas vēlēšanās, uzskata TP līderis Aigars Kalvītis.

Kopš pagājušās piektdienas ne premjers Ivars Godmanis, ne Rīgas mēra Jāņa Birka pārstāvētie tēvzemieši savu nostāju nav mainījuši un neplāno atsaukties TP ieteikumam. Šīs nedēļas sākumā TP tikusies ar tēvzemiešiem, kuru līderis Roberts Zīle pēc tam bija lakonisks: "Mēs pieņēmām zināšanai Tautas partijas priekšlikumu." J.Birks uzskata - ja TP vēlas kaut ko mainīt, tad partijai domes koalīcijas sēdē pašai jāprezentē savs priekšlikums. Premjers pauž, ka viņa darba kārtībā nav jautājuma par koalīcijas paplašināšanu un par tāda izskatīšanu var vienoties tikai visa koalīcija kopā, Dienu informēja viņa preses sekretārs Edgars Vaikulis, atgādinot, ka I.Godmanis stabilizē koalīciju, rīkojot divpusējās tikšanās ar partneriem.

TP vairs nesvin


Vēl pirms dažiem gadiem Tautas partija vairāk priecājās un rīkoja arī skaistas partijas dibināšanas jubilejas svinības, te mielojoties ar lielu torti, te krāsojot mākslīgo govi sava biroja pagalmā. Šopavasar maija sākumā, kad TP sagaidījusi savu desmito dzimšanas dienu, par tās svinēšanu nekas nav dzirdēts. A.Kalvītis teic, ka gadumijā jau esot bijusi balle un arī jūlijā būšot sporta svētki, taču tagad šis datums iekritis brīvdienās. Cituprāt, TP neesot par ko līksmot, jo nav neviena augsta amata, kurā varētu parādīt savas prasmes, zaudēta arī popularitāte. To gan A.Kalvītis noraida, jo "šobrīd vispār Latvijas politikā ir neskaidra situācija, parādās jauni politiskie spēki, ir liela daļa, kas nav izšķīrusies, par ko balsot - tā skaidrība nāks nākamā gada pirmajā pusē".

TP līderis esot apbraukājis 90% nodaļu un secinājis, ka partija ir ļoti labā formā, tā nopietni gatavojoties pašvaldību vēlēšanām. "Mēs tikai esam norādījuši Birkam, ka būs grūtības nākotnē strādāt mazākuma sastāvā. Premjeram arī es personīgi esmu teicis, ka šitā strādāt nevar, jo Saeimā nav vairākuma. Mēneša garumā ciešam zaudējumu pēc zaudējuma. Kad es vadīju valdību, neviena zaudējuma Saeimā nebija," stāstīja A.Kalvītis. Viņš apstiprināja, ka TP piedāvājusi abos gadījumos iesaistīt koalīcijā Jauno laiku "vai kādu citu". Varas partijām tad gan būtu jādalās ar saviem amatiem. Izskanējis, ka TP pat nebūtu iebildumu domē šķirties no tagad Edmunda Krastiņa vadītās Attīstības komitejas.

Domē vairākumu nodrošinot kreiso deputāti, ar kuriem sadarbības līgums ir ­LSDSP, bet Saeimā balsu pietrūkstot arī deputātu ceļošanas dēļ. Kad sākšoties budžeta apspriešana un pašvaldību reformas likumprojektu izskatīšana, tad tā vairs nevarēšot pastrādāt un "bez Jaunā laika šī valdība neizvilks līdz Ziemassvētkiem," brīdināja kāds TP deputāts. "Mums nav jāstabilizē koalīcija, tas ir valdības vadītāja uzdevums. Viņam vai nu jāievieš disciplīna, neļaujot ceturtdienās braukāt apkārt, vai jāpaplašina koalīcija," teica TP priekšsēdis.

Pašvaldību reformas dēļ


Pēc partneru domām, TP rūpot savā labā slava, kuru varot aptumšot neveiksmes ar pašvaldību reformas īstenošanu, kur JL var izrādīties labāks sabiedrotais nekā ZZS. "Reforma ir nevis TP prestiža jautājums, bet gan valsts izdzīvošanas jautājums. Mēs mācēsim paskaidrot, kas ir vainīgs," atteica A.Kalvītis. Viņš savulaik spēja vadīt valdību arī pēc JL aiziešanas, un toreiz mazākuma koalīcija nešķita drauds pirms vēlēšanām, tāpēc izskanējuši arī citi minējumi par TP varbūtējiem iemesliem vēlmei atkal strādāt kopā ar JL, kas ir ideoloģiski radniecīgs spēks, tāpēc, iespējams, labāk konkurēt ar to no līdzīgām pozīcijām, nevis ļaujot tam turpināt uzstāties pret koalīciju. Līdzīgi ir Rīgas domē, kur TP varētu traucēt JL kritika opozīcijā tās vadītajai attīstības jomai. JL līderu pēdējā laika izteikumi liecina, ka tie nav gatavi sadarbībai pēc TP diktētajiem noteikumiem, bet tikai uz līdzvērtīgiem nosacījumiem. Taču JL arī aicina saprast, ka valsts ekonomiskā situācija prasa, lai visi politiskie spēki strādātu kopā. TP valdes vadītāja Kristiāna Lībane-Šķēle, uzsverot, ka TP valdē nav lemts par sadarbību ar JL, sacīja: "Cik dzirdēts, tad koalīcijā nav stingras disciplīnas, un Godmanis ar visām savām labajām īpašībām nav tas premjers, kas ļoti cītīgi nodarbotos ar parlamentārās disciplīnas jautājumiem." Esot jāatceras, ka JL vēl nesen parādījis sevi kā neprognozējams partneris.

Tāpēc, pirms lemt par tā iesaistīšanu koalīcijā, šai partijai būtu jāpierāda, ka uz to var paļauties. Piemēram, jautājumā par administratīvi teritoriālo reformu tai būtu skaidri jāatbalsta pašvaldību ministra Edgara Zalāna (TP) pozīcija. Ja šī griba parādītos vairākos virzienos un tas sakristu ar koalīcijas iekšējo nespēju nodrošināt disciplīnu, tad jautājumu par sadarbību ar JL varētu izskatīt, domā K.Lībane-Šķēle.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas