Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

TP nepiekrīt mājokļa nodoklim, bet piekrīt dārgākam vīnam

Premjers Valdis Dombrovskis piektdien, tiekoties ar Tautas partijas (TP) pārstāvjiem, nevienojās par nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) bāzes paplašināšanu jeb dzīvojamās platības nodokļa ieviešanu, žurnālistiem pavēstīja premjers.

Vienošanās ar TP panākta par NĪN likmes palielināšanu zemei līdz 1,5% no kadastrālās vērtības, saglabājot 25% ierobežojumu nodokļa maksājuma pieaugumam, sacīja Dombrovskis, uzsverot, ka, pēc Finanšu ministrijas aprēķiniem, minētās likuma izmaiņas valsts budžetā dos papildu 14 miljonus latu.

TP ar premjeru vienojusies par akcīzes nodokļa palielināšanu vīnam par apmēram 30 santīmiem vienai pudelei vīna, kas papildus budžetā nākamgad dotu apmēram 1,5 miljonus latu, pastāstīja Dombrovskis.

Premjers atzina, ka vienošanās ar TP panākta arī par iedzīvotāju ienākuma nodokļa bāzes paplašināšanu nākamajā gadā. Ar TP panākta arī vienošanās, piemēram, par struktūrfondu apgūšanas paātrināšanu un fondu programmu pārdali, kā arī tiks meklēti veidi, kā samazināt Latvijas Bankas administratīvos izdevumus.

Lai arī vienošanās par dzīvojamās platības nodokļa ieviešanu nav panākta, premjers pauda pārliecību, ka valdībai izdosies atrast 53 miljonu latu papildu nodokļu ieņēmumus nākamā gada budžetā.

Koalīcija par 53 miljonu latu gūšanu no nodokļu ieņēmumiem papildus nākamā gada budžetā lems sestdien, 3.oktobrī.

Jau vēstīts, ka TP līderis Mareks Segliņš iepriekš jau vairākkārt uzsvēris, ka tieši grūtajos ekonomiskajos apstākļos partija ir pret jebkādu nodokļu palielināšanu un jaunas pienākumu nastas uzlikšanu gan fiziskajām, gan juridiskajām personām.

Ekonomikas ministrija (EM) valdībā 30.septembrī nāca klajā ar savu ierosinājumu nodoklim, kas paredz ieviest progresīvu nekustamā īpašuma nodokli dzīvojamajai platībai. Arī Finanšu ministrija valdībā piedāvājusi alternatīvu iepriekš Saeimas noraidītajam variantam. Finanšu ministrija rosina visiem mājokļiem piemērot nekustamā īpašuma nodokļa likmi 0,4% apmērā.

Saeima iepriekš noraidīja grozījumus likumā par nekustamā īpašuma nodokli, kas paredz visu dzīvojamo platību no nākamā gada aplikt ar nodokli 0,2% apmērā no kadastrālās vērtības.

Nekustamā īpašuma nodokļa bāzi plānots paplašināt, lai gūtu papildu ieņēmumus budžetā. Nodokļa ieviešanu paredz Latvijas un starptautisko aizdevēju vienošanās.

Ziņots arī, ka valdība pašlaik sākusi sagatavot 2010.gada budžetu, taču ar to nesokas tik raiti, kā vēlētos un kā sākotnēji bija paredzējusi valdība, kas jūlijā apstiprinātajā budžeta pieņemšanas grafikā prognozēja, ka līdz 1.septembrim būs pieņemti jau visi ar nākamā gada budžetu saistītie lēmumi. 2010.gada budžeta sagatavošanu apgrūtina fakts, ka papildus jau šogad veiktajiem izdevumu samazināšanas darbiem arī nākamgad budžeta deficīts jāsamazina par 500 miljoniem latu.

Atbilstoši pašlaik apstiprinātajam budžeta sagatavošanas grafikam valdība iesniegs 2010.gada budžetu Saeimā 23.oktobrī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas