Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

TP zaudējums var kļūt par tās ieguvumu

TP līderis Segliņš pēc vēlēšanām paziņo par skaidru atbalstu Dombrovskim un viņa valdībai. Tautas partijai, kas vēl pirms dažiem gadiem atradās slavas zenītā kā vēlēšanu uzvarētāja, neiekļūšana Rīgas domē un Eiropas Parlamentā varētu kļūt arī par ieguvumu, kas liks mobilizēties. Taču tikai tad, ja neapstiprināsies neoficiālā informācija par partijas dibinātāju centieniem vēlēšanu neveiksmes izmantot, lai nomainītu TP un arī Saeimas frakcijas vadību, līdera Mareka Segliņa vietā ieliekot pašvaldību ministru Edgaru Zalānu, bet frakcijas priekšsēdi Māri Kučinski nomainot ar Ventu Armandu Kraukli.

Rīgas domē nav iekļuvusi arī Rīgas mēra Jāņa Birka pārstāvētā Tēvzemei un brīvībai/LNNK un Zaļo un Zemnieku savienība, kas abas ir valdībā, kā arī sociāldemokrāti, kuri savulaik bija pašvaldību vēlēšanu uzvarētāji Rīgā. TP dibinātāja Andra Šķēles izteikumi — arī šaubas par lata stabilitāti — bija radījuši iespaidu par neapmierinātību ar premjera partiju Jaunais laiks. JL Rīgas mēra kandidāts Edgars Jaunups pieļauj, ka tieši neveiksme vēlēšanās būs TP un arī Tēvzemei un brīvībai/LNNK ieguvums, jo liks pārvērtēt savas darbība stilu un parādīt vēlētājiem, ka tās spēj konstruktīvi strādāt valdībā. TP līderis M.Segliņš svētdien pēc vēlēšanām Dienai sacīja: "Mana pozīcija ir nepārprotama — premjers Valdis Dombrovskis un finanšu ministrs Einars Repše var rēķināties ar Segliņa un Tautas partijas atbalstu valdībai. Es būšu kategoriski pret iespējamajiem mēģinājumiem valdību raustīt vai intrigot." TP līderis, kura izteikumi pirms vēlēšanām radīja arī pārpratumus attiecībās ar premjeru Valdi Dombrovski, tagad teic, ka tie bijuši "saistīti arī ar vēlēšanu uztraukumu". M.Segliņam neesot nekas zināms par iecerēm veikt izmaiņas partijas vadībā. Svētdien aģentūrai LETA Saeimas deputāts Raimonds Pauls bija teicis, ka situācija jāizvērtē kongresā, pieļaujot TP vadības maiņu. TP bijušais priekšsēdētājs Aigars Kalvītis Dienai atzina, ka neatbalsta kongresa sasaukšanu — viņaprāt, nav nepieciešama netīrās veļas mazgāšana kongresā, bet gan vajadzīgs skaidrs rīcības plāns un visiem kopā tas jāīsteno. "Tautas partijai atkal ir jākļūst par Tautas partiju. Mēs vienmēr esam bijuši izlēmīgi, bet šajās vēlēšanās bijām nekādi," sacīja A.Kalvītis. Viņš uzskata, ka LPP/LC līderis Ainārs Šlesers, kampaņā demonstrējot skaidru un stingru pozīciju, ir "paņēmis arī kādus 5% Tautas partijas vēlētāju". Tur, kur Tautas partijai ir izlēmīgi līderi, arī esot labs rezultāts vēlēšanās. A.Kalvītis uzskata, ka partijai nav jācenšas izpatikt visiem — tai esot jāspēj izpatikt saviem vēlētājiem. Viņš tāpat kā M.Segliņš arī atzīst, ka Rīgā TP nekad neesot bijis īpaši liels atbalsts ne tikai pašvaldību, bet arī Saeimas vēlēšanās.

M.Segliņš piekrīt, ka kampaņa ir bijusi citāda — pieticīgāka, ievērojot samērīgumu tās finansēšanā, nedemonstrējot agresivitāti un populismu, ko darīja konkurenti. M.Segliņš piedāvās sagaidīt jauno novadu domju priekšsēžu ievēlēšanu un kopā ar vietējiem līderiem izvērtēt šo situāciju. Viņš atgādināja, ka pārņēma partijas vadību, kad tās reitings bija 1,9%. Vēlēšanu rezultātus TP birojā naktī uz svētdienu nebija ieradies sagaidīt ne TP dibinātājs Andris Šķēle un viņa dzīvesbiedre Kristiāna Lībane-Šķēle, ne A.Kalvītis, kurš bijis Engurē, ne Gundars Bērziņš, kurš kandidēja uz Rīgas domi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas