Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +10 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

TV spēles joprojām bez regulējuma

Raidorganizācijas aicina azartspēļu likumā precizēt, kādas drīkst būt TV laimes spēles.

Lai arī televīziju saturu uzraugošā Nacionālā radio un televīzijas padome (NRTP) sola izstrādāt instrukciju, kā regulēt komerctelevīzijās redzamās laimes spēles, par kuru neskaidrajiem noteikumiem sūdzējušies to dalībnieki, joprojām nav skaidrības, kādus nosacījumus šo raidījumu veidotājiem varētu izvirzīt. Instrukciju padome sola "kaut kad pēc maija svētkiem". Pašas raidorganizācijas uzskata, ka jāgroza nevis medijus regulējošie noteikumi, bet Azartspēļu un izložu likums.

Redzot, kāda necerēta popularitāte ir LNT demonstrētajai televīzijas veiksmes spēlei Zelta drudzis, kuru ik vakaru noskatās vidēji 130 tūkstoši skatītāju, raidījuma īpašnieki, kuru vidū ir arī Admirāļu kluba dibinātājs Jānis Dāvis, paplašinājuši spēļu sortimentu - LNT tagad piedāvā prātot par Lielo jautājumu, bet TV5 - mēģināt rast ceļu uz Bagātību salas laimestiem.

Šo spēļu ideja ir vienkārša - no burtiem, kas sajauktā secībā redzami uz ekrāna, jāizveido vārds. Uzdevums parasti nav sarežģīts, galvenais - būt starp tiem dažiem zvanītājiem, kuri nokļūst tiešajā ēterā un saņem laimestu.

NRTP Komerctelevīziju uzraudzības komisijas vadītāja Dzintra Geka atzīst, ka "šie raidījumi ir dīvaini, drausmīgi negaumīgi un vāji, un es kā režisore vēlētos redzēt vairāk raidījumu ar augstākiem mākslinieciskajiem kritērijiem, taču, ja nevar pamatot likumpārkāpumu, neko nevaram padarīt".

Līdz šim vienīgā padomes ideja, ko varētu iekļaut instrukcijā par interaktīvajiem TV raidījumiem, - spēles noteikumus paskaidrot pirms spēles sākuma, nevis titros, spēlei jau ritot. "Pirms katra šāda raidījuma jāpaskaidro ne tikai pozitīvās, bet arī negatīvās sekas. Skaidri jāinformē, ka, arī netiekot tiešajā ēterā pie naudas izlozes, būs jāmaksā," saka padomes jurists Alens Ancāns.

Padomē skaidro, ka šāds brīdinājums atturētu no zvanīšanas tos spēles dalībniekus, kas neizprot, ka maksas zvans laimes spēlei negarantē vinnestu.

Raidorganizāciju asociācijas izpilddirektore Gunta Līdaka gan uzsver, ka interaktīvās TV spēles ir jauns azartspēļu veids, tādēļ nebūtu pareizi vērtēt šo spēļu atbilstību esošajiem likumiem. Viņasprāt, jāizstrādā jauns regulējums, kuru loģiskāk būtu iestrādāt Azartspēļu un izložu likumā. Azartspēļu likumā būtu jāprecizē interaktīvās azartspēles definīcija, kā arī nosacījumi par šādu raidījumu reklāmu, uzskata Izložu un azartspēļu uzraudzības inspekcijas vadītāja Signe Birne.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas