Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

TV3: Amerikam labus ienākumus nodrošina Martinsona ātro kredītu firmas maksātie procenti

Pirms mēneša Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs saistībā ar iespējamiem koruptīviem Rīgas satiksmes iepirkumiem veica 30 kratīšanas un aizturēja septiņus cilvēkus. Starp viņiem bija arī partijas Gods kalpot Rīgai biedrs Aleksandrs Krjačeks, bet kratīšana notika arī tobrīd vēl vicemēra Andra Amerika dzīvesvietā. Ameriks noliedza darījumu vai kādas citas saites ar iespējamo kukuļdošanas shēmas radītāju – Māri Martinsonu. TV3 raidījumam Nekā personīga izdevies noskaidrot, ka Martinsonam piederējuši abi ātro kredītu uzņēmumi, kuru obligācijas Ameriks iegādājies un no kuriem procentu maksājumos saņēmis vairākus simtus tūkstošu eiro – lielāko savu pēdējo gadu ienākumu daļu.

2014. gadā ātro kredītu firma Mogo emitēja obligācijas. Tās biržā kļuva pieejamas novembrī, bet izlaistas tika jau martā, tādēļ zinātāji tās varēja iegādāties krietnu laiku ātrāk. Šo iespēju izmantoja Rīgas satiksmes valdē strādājošais Andrejs Požarnovs (Gods kalpot mūsu Latvijai), Rīgas vicemēra Andra Amerika dēls Agris Ameriks (Gods kalpot Rīgai - GKR), vēlāk vērtspapīrus iegādājās arī pats Andris Ameriks (GKR). Bijušā vicemēra dēls, kurš tobrīd bija arī Rīgas domes deputāts, 2014. gada maijā iegādājās obligācijas par 250 tūkstošiem eiro.

Trešā daļa Mogo piederēja šajā adresē reģistrētam Māra Martinsona uzņēmumam.

Mogo obligācijas ir vienas no ienesīgākajām Baltijas biržu vērtspapīru sarakstā. To īpašnieki katru gadu procentos saņem desmito daļu no visas obligāciju vērtības. Vienas obligācijas cena ir 1000 eiro. Vislielākais ieguvums ir tiem, kas obligācijas iegādājās pirmie – septiņu gadu laikā līdz vērtspapīru dzēšanai viņi savus sākotnējos ieguldījumus būs palielinājuši par 70%. 

Agris Ameriks raidījumam skaidro, ka tās "ir publiskas obligācijas, tās jau var jebkurš iegādāties", bet noliedz, ka būtu zinājis par Martinsona saistību ar Mogo. Agris Ameriks arī neatceroties, kas viņam ieteicis iegādāties ienesīgos vērtspapīrus.

Andrejs Požarnovs 2013. gada pašvaldību vēlēšanās Rīgā startēja apvienotajā Saskaņas un Gods kalpot Rīgai sarakstā. Viņš domē neiekļuva, bet drīz pēc vēlēšanām Požarnovu iecēla ienesīgā amatā Rīgas satiksmes valdē. Nepilnu gadu vēlāk – vienlaikus ar Agri Ameriku - viņš par 200 tūkstošiem eiro iegādājās Mogo obligācijas.

Požarnovs skaidro, ka lēmumu par obligāciju iegādi pieņēmis pēc bankas ieteikuma. "Katrā bankā ir šie te mākleri, kas nodarbojas ar obligāciju pirkšanu un pārdošanu, tas ir saistībā ar šo, jo es pats nenodarbojos ar tādām lietām."

Andrejs Požarnovs un Agris Ameriks ir Swedbank klienti. Bankas skaidrojums ļauj noprast, ka obligācijas pirkuši, jo klienti tā pieprasīja. Birža un Mogo obligāciju emitētājs BlueOrange atteicās komentēt darījumus.

"Par obligācijām, kas šobrīd tiek minēts kā galvenais manu nodarījumu pierādījums, varu teikt, ka tās esmu iegādājies ar bankas starpniecību, un šāda iespēja, godātie mediju pārstāvji, ir jebkuram cilvēkam Latvijā vai ārpus tās. Te nav nekādu ekskluzīvu piedāvājumu. Kompānijas obligācijas ir iekļautas biržā Nasdaq Riga. Kas vēlas, var viņas iegādāties," klāstīja Andris Ameriks. Viņa īpašumā pirms gada bija Mogo akcijas 2,5 miljonu eiro vērtībā, un procentos no Mogo viņš pērn saņēma 200 tūkstošus eiro.

Preses konferencē, kurā Ameriks paziņoja par atkāpšanos, viņš norādīja: "Uzņēmēju Māri Martinsonu es pazīstu vairākus gadus, pat desmit gadus - līdzīgi kā daudzi citi Rīgā un Latvijā. Uzskatu, ka mana pazīšanās ar Māri Martinsonu ir cēlonis visām aizdomām par mani un attiecīgi saistītiem likuma pārkāpumiem."

Amerikam arī iepriekš nācies taisnoties par pazīšanos ar Martinsonu. Pirms četriem gadiem Finanšu policija kratīja 100 ar PVN krāpšanas shēmu saistītus objektus. Tajā piedalījusies arī Martinsona firma "Moduls-Rīga". Amerika pārziņā esošā Īpašumu departamenta iepirkumos šis uzņēmums bija biežs uzvarētājs. 

2014. gada septembrī Ameriks uz jautājumu, kādas ir viņa attiecības ar Martinosnu un Moduls-Rīga, attrauca: "Nekādas! Zinu, ka tāds ir." Tomēr jau tad Amerika īpašumā bija ar Martinsonu saistītā Mogo obligācijas.

Nekā personīga arī ziņo, ka 2016. gadā Ameriks ar dzīvesbiedri no Antālijas atgriezušies vienā laikā ar Martinsona ģimeni. Lidmašīnā bija arī Amerika padomnieks Mareks Gailītis un Saskaņas Rīgas domes frakcijas vadītāja vietnieks Mihails Kameņeckis.

Mogo īpašnieki ir paslēpti ārvalstu uzņēmumos, tomēr Nekā personīga izdevies noskaidrot, ka laikā, kad Rīgas pašvaldības amatpersonas sāka iegādāties šīs firmas vērtspapīrus, Martinsonam tajā piederēja trešā daļa akciju. Par to liecina Luksemburgā notikušas akcionāru sapulces protokols. 

Pēc 2014. gadā atklātībā nākušās būvnieku PVN krāpšanas lietas Martinsons no saviem uzņēmumiem pazuda. Par īpašnieku kļuva viņa dēls, bet vēlāk daļa pārdota kādam Maltas uzņēmumam, kur patiesā labuma guvēja ir kāda Jekaterina Nikuļina.

Jāatgādina, ka Rīgas satiksmi pašlaik vada pagaidu valde, jo pēc Rīgas satiksmes skandāla nākšanas gaismā mērs Nils Ušakovs (Saskaņa) atstādināja toreizējo valdes priekšsēdētāju Leonu Bemhenu, kurš šobrīd, tāpat kā Martinsons, ir apcietinājumā, un tika iecelta pagaidu valde, kuru vada Anrijs Matīss. 

Top komentāri

Reņģ
R
Viedie, palīdziet saprast, kāpēc Ameriku dēvē par pašvaldības darbinieku, ja viņa pamatienākumi ir no ātriem kredītiem? Ir taču sens, cienījams profesijas nosaukums - AUGĻOŠANA.
Ringolds
R
Manuprāt Ameriks un Martinsons-tipiski ''latvieši'' kas auguši tipiskā boļševiku sistēmā un garā. Tādiem uz visu nospļauties-ka tik nauda....Tie ir savās domās radniecīgi lielai daļai latviijcu...kuriem tieši tāda pat vērtību sistēma...
lielāko kretīnu amerika un co
l
nonākšana pie varas ir tikai un vienīgi pakalpīgi atmazgājot krievijas bandītu netīro naudu
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

NA neatbalstīs Braži ārlietu ministres amatam

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) neatbalstīs diplomātes Baibas Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā, aģentūrai LETA pēc abu pušu tikšanās pauda NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas