Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +5 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Uldis Bērziņš: Nešķindiniet zem brunčiem zeltu!

Pievienot komentāru

0/1000 zīmes
Kaspars Gasūns
K
"Rasisms" ir mazliet par skaļu vārds šajā kontekstā. :D Tik pat labi var pasludināt par rasismu marihuānas legalizāciju vienās valstīs un aizliegumu citās. Piedauzības definīcija un atļautā robežas dažādās vietās patiešām ļoti atšķiras. Tomēr nevar teikt, ka pie mums valda visatļautība, piemēram, staigāt kailam sabiedriskās vietās nav atļauts. Tātad katra sabiedrība citādi definē savas atļautā robežas, un mūsējā tas ir kailums, viņiem tas ir nepiesegts ķermenis. Tas ir vietējās likumdošanas (ar tās pamatā esošo kultūru), nevis nevienlīdzības jautājums. Tieši tāpat kā sekulārisms (reliģijas un valsts nodalītība). Rietumos tā ir sabiedrības pašas pieņemta pamatnorma; savukārt vairumā islāma valstu ir gluži pretēji - reliģija ir sabiedrības un valsts balsts, un tas ir nostiprināts arī juridiski. Un tā ir viņu izvēle, bieži vien arī demokrātiska. Gluži vienkārši katrs dzīvo pēc saviem likumiem - mūs jau ar varu arī neviens sekulārismu nedzina Satversmē rakstīt. Bet Jums ir taisnība, ka tas ir paradokss - demokrātijas paradokss, kas viedokļu dažādībā (teorētiski) pieļauj arī antidemokrātiskus. Tajā ir zināma daļa demokrātijas pašnāvnieciskuma. :)
Kaspars Gasūns
K
Korāns nav vienīgais islāma likumdošanas avots. To gan Bērziņš tā kā varētu zināt. (Starp citu, ļoti līdzīgi arī katoļi un pareizticīgie atšķirībā no protestantiem uzsver tradīciju paralēli Bībelei. Vai tā būtu skatīšanās caur protestantisma prizmu uz islāmu?)
mamma Daba
m
''karstā laiciņā drasēt pa ielu šortiņos un knapā topiņā'' - peec paaris stundaam vareesi priecaaties par apdegumiem, nekaadi kreemi neliidzees.
YL
Y
Es esmu lasījis korānu un redzējnis dzīvus teroriistus ar kalašņikoviem. Un pazinu dažus, kurus viņi noslepkavoja ticības vārdā. Islams ir agresīva un kaitīga reliģija, tumsonības vairogs. Korāns jālasa, lai redzātu kā tas piesedz vardarbību pret citādajiem. Katrs islamists ar sprāgstvielām un ieročiem ir jāaizsūta pie pravieša sāniem bez kādām cermonijām.
laine
l
Ir tikai normāli, ka Āzijai un Eiropai ir atšķirīgas tradīcijas.[no blakus stabiņa] -------------------------------------------------- --------------------------- Tieši tā. Un NAV normāli savas tradīcijas mēģināt ievazāt svešās zemēs. Nevis - iepazīstināt ar savu kultūru, parādīt labo un skaisto, kas tajā ir, bet demonstrēt uzbāzību, neiecietību, necieņu pret zemi, kurā dzīvo, nemaz nerunājot par terorismu, kurš nenokrīt no gaisa (man nav gadījies sastapt teroristus latviešu starpā), bet izaug vai tiek izaudzēts, izkopts, organizēts noteiktā vidē un veidā. Tā būtu tradīcija?
asdf
a
Prātīgi Bērziņš norāda slejiņā pa labi, ka tas ir drošības jautājums. Tikai tā uz to (atļaut vai aizliegt Eiropā burkas) jālūkojas, un jāklausās, ko saka drošības eksperti - ir reāls vai tikai tīri teorētisks risks, ka tur bumbu paslēpj.
Labi
L
labi - musulmanietes grib, Eiropās valstīs dzīvodamas, saglabāt savu tradicionālo ģērbšanās stilu un aiztīties ciet no galvas līdz kājām. Bet vai es, eiropiete, sadomājusi pārcelties uz dzīvi musulmaņu valstī, varēšu saglabāt savu tradicionālo ģērbšanās stilu - karstā laiciņā drasēt pa ielu šortiņos un knapā topiņā? Visticamāk, ka man liks "piedienīgi" apģērbties. Kur tad manas tiesības? Es drīkstu kādam pārmest rasismu?
Bo
B
Vai tad tas palīdzēs... Parādīsies dažas latviešu meitenes musulmānietes, varbūt viena vai otrā uzsprīdzināsies, un tas būs viss Bērziņa daudzgadīga darba rezultāts. Bet ja nebūtu korāna, tie paši cilvēki atrastu sev pielietojumu un izpaustos citā veidā. Piemēram, iestātots Harija Pottera fanu klubā vai pievienotos vegāniem.
dedzinātājs
d
hmm. ja uzskati korānu par ienaidnieku, tad vismaz saskatīsi zināmu gudrību ķīnieši sakāmvārdā - zini savu ienaidnieku :)
Bogdanova, bļ...
B
Neko tu nesaproti. Jau kuro reizi.
Bo
B
Cilvēks veltījis savu prātu un dzīvi ļaunuma propagandēšanai latviešu vidū. Dīvaina izvēle.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

DIENA IEPRIEKŠ RAKSTĪJA

Vai galvassegas aizliegums varētu raisīt kultūru konfliktus?

Uldis Bērziņš (Diena, 23.04.2010):

Korānā nekas nav teikts par to, kā būtu vai nebūtu sievietei jāģerbjas. Visu ķermeni apsedzoša apģērba valkāšana balstās uz citām, atsevišķu islama valstu tradīcijām, tādēļ nedomāju, ka nosacījums nēsāt apģērbu, kas atsedz seju, varētu kļūt par pamatu kultūru konfliktam. Vēl jo vairāk - ja normas ieviešana balstās uz drošības apsvērumiem. Tā ir katras valsts iekšējā lieta, kādas tradīcijas atzīt un kādas ne. Tieši otrādi, pieļauju, ka islamticīgo jaunā paaudze šādu normu uztvers pozitīvi, jo novecojušās stingrā patriarhāta tradīcijas liedza jaunām meitenēm izvēles iespējas. Ir tikai normāli, ka Āzijai un Eiropai ir atšķirīgas tradīcijas.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas