Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +13 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Urbanovičs iepazīstinās ar savu ēnu Ministru kabinetu

Saistībā ar rudenī gaidāmajām 10.Saeimas vēlēšanām apvienības Saskaņas centra (SC) premjera kandidāts un pašreizējais Saeimas deputāts Jānis Urbanovičs sociāldemokrātiskās partijas _Saskaņa _pirmajā kongresā šīs nedēļas beigās piedāvās izveidoto ēnu Ministru kabinetu un kandidatūras vairāku svarīgu valsts iestāžu vadībai.

Pēc J.Urbanoviča Dienai sacītā, ministru amatiem viņš apzinājis vairāk nekā 20 pretendentus, bet, ieskaitot arī kandidatūras amatiem dažādās valsts institūcijās, pretendentu loks ir ievērojami plašāks – vairāk nekā 50 cilvēki. Lielākā daļa no cilvēkiem, kuri būtu gatavi ieņemt viņiem nolūkotos amatus, ja pie varas nonāktu SC, šobrīd nav gatavi atklāties, jo vairums strādā valsts pārvaldē. Taču viņi varētu nākt gaismā vasarā, parādoties SC kandidātu sarakstā 10.Saeimas vēlēšanām un “arī citādi”, atzina SC līderis.

“Tā ir aisberga redzamākā daļa [tie, kuri jau šobrīd piekrituši atklāt savu vārdu],” sacīja J.Urbanovičs. Tostarp ir Jānis Dzanuškāns, pašreizējais Rīgas mēra Nila Ušakova (SC) ārštata padomnieks, kam J.Urbanovičs nolūkojis premjera biroja vadītāja amatu.

Aizsardzības ministra amatam ir trīs kandidatūras, tostarp pulkvežleitnants Normunds Aizpurs. Savukārt ārlietu ministra amatam tiek minēts tagadējais Saeimas deputāts Boriss Cilēvičs.

Ekonomikas ministra amatam ir kopumā četras kandidatūras, no tām Armands Strazds un Aleksandrs Gapoņenko. Cilvēks ar šādu pašu vārdu un uzvārdu saskaņā ar LETA pieejamo informāciju vada Eiropas pētījumu institūtu un ir ieguvis doktora grādu ekonomikas zinātnēs. “Uz šo amatu pretendē arī pietiekami populārs ekonomists, kas nav saistīts ar valsts pārvaldi, bet netieši – ar citām partijām,” piebilda J.Urbanovičs.

Arī finanšu ministram ir vairāki pretendenti – Vadims Jerošenko, korporatīvo finanšu kompānijas Laika stars direktors, Rīgas brīvostas valdes loceklis utt., arī Jevgēņija Zaiceva, kura saskaņā ar LETA informāciju ir arī Latvijas Grāmatvežu un ekonomistu korporācijas vadītāja.

Rīgas domnieks Jānis Ādamsons ir viens no kandidātiem iekšlietu ministra amatam līdz ar Leonīdu Bogdanovu, kurš daudzus gadus vadīja Organizētās noziedzības un apkarošanas pārvaldi. Izglītības ministra amatam SC virzītu Anitu Jākobsoni, kura šobrīd ieņem Nodarbinātības valsts aģentūras direktora vietnieka amatu, vai arī Rīgas 28.vidusskolas direktoru Guntaru Jirgensonu.

Savukārt pašreizējais Saeimas deputāts Andrejs Klementjevs līdz ar Rīgas domes deputātu Sergeju Dolgopolovu un Vinetu Sprugaini ir atzīti par piemērotiem ieņemt labklājības ministra posteni.

Tieslietu ministra amatam SC virzītu pašreizējo Saeimas deputātu Valēriju Agešinu un Māri Skudru. Viņš, pēc LETA pieejamās informācijas, vadījis Valsts civildienesta pārvaldi. Savukārt zemkopības ministra amata kandidāts ir Guntars Ķirķis.

Bijušais Veselības ministrijas valsts sekretārs Uldis Līkops atzīts par piemērotu veselības ministra amatam, bet vides aktīvists Jānis Matulis – kultūras. “Viņam ir savs redzējums par kultūru,” vides aktīvista atbilstību šim amatam skaidroja SC līderis.

Pēc viņa sacītā, ir arī kandidāts Valsts zemes dienesta amatam – Guntis Grūbe, kurš jau savulaik vadīja dienestu. Pret viņu 2003.gadā par padoto darba nepietiekamu organizēšanu tika ierosināta disciplinārlieta, bet 2005.gadā viņš tika pārcelts zemākā amatā Lauku atbalsta dienestā, liecina informācija LETA.

J.Urbanovičš teica, ka SC ir arī kandidāti arī citu valsts iestāžu vadībai, tostarp Valsts ieņēmumu dienesta, ko apvienības līderis gan pagaidām nevēlējās nosaukt. Viņš gan atzina: ja SC nonāks pie varas, tas nenozīmēs automātisku valsts vadības nomaiņu ar saviem pretendentiem. Viss būs atkarīgs no sarunām koalīcijā.

Ēnu kabinetu veido opozīcijas partijas. Tajā ir cilvēki, kurus partija, nonākot pie varas, deleģētu darbam valdībā.

Sestdien, 24.aprīlī, notiks Sociāldemokrātiskās partijas Saskaņa pirmais kongress. Saskaņa līdz ar Latvijas Sociālistisko partiju un Daugavpils pilsētas partiju ietilpst apvienībā SC. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas