Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Uz 50 gadiem izsniegtās pases ceļošanai vairs nav derīgas

Sākot no šī gada 1. novembra ceļošanai ārpus Šengenas zonas zemēm vairs nav derīgas tās pases, kas izsniegtas ar derīguma termiņu uz 50 gadiem. Pases vēl aizvien ir derīgas lietošanai Latvijā un Šengenas zonas valstīs.

Pases ar termiņu uz 50 gadiem izsniegtas kopumā aptuveni 60 tūkstošiem Latviojas iedzīvotāju. Tomēr cilvēkiem, kas neplāno tālākus ceļojumus, pašlaik nav vajadzības savu pasi apmainīt, stāsta Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes pasu nodaļas vecākā referente Drosma Ose.

Cilvēki, kuri vēlas ceļot ārpus Šengenas zonas robežām, var vērsties jebkurā Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes nodaļā ar lūgumu veikt pases maiņu, kā iemeslu minot to, ka pase vairs nav derīga ceļošanai. Pase tiks izgatavota 20 dienu laikā, paātrinātā kārtībā – piecu vai divu darbadienu laikā.

Citādāka situācija ir Latvijas pilsoņiem, kas dzīvo ārpus Šengenas zonas. Ārvalstīs dzīvojošajiem vajadzētu vērsties Latvijas vēstniecībā, lai lūgtu izsniegt jaunu pasi. “Jāskatās, ko saka konkrētās valsts likumdošana. Tomēr visi ar pasēm saistītie jautājumi ir risināmi, vēršoties vēstniecībā,” saka D. Ose.

Viņa norāda, ka, piemēram, ASV nav derīga pase, kas izdota pirms 2007. gada 20. novembra, jo tajā nav iestrādāta mikroshēma ar sejas attēlu un pirkstu nospiedumiem. Vislabākais veids, kā noskaidrot to, vai pase ir derīgai ceļošanai uz kādu konkrētu valsti, būtu vērsties attiecīgās valsts vēstniecībā, stāsta D. Ose.

Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde atgādina, ka ceļošanai nav derīgas arī vecās 1. parauga pases – ar ielīmētu fotokartīti - , kas izsniegtas līdz 2002. gada 30. jūnijam. Ar šādu pasi vispār nevar šķērsot Latvijas robežu,” atgādina D. Ose.

Pases ar derīguma termiņu 50 gadi tika izsniegtas Latvijas pilsoņiem un nepilsoņiem, kuri bija sasnieguši 60 gadu vecumu. Šādas pases tika izniegtas līdz 2007. gada 20. novembrim.



Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas