Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +13 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Uzbrūk puisim ar cepuri "Rossija"; eksperti: situācija nav ideāla, bet arī nesaasinās

Pēc uzbrukuma Anatolijs Babanovs vairs nenēsās cepuri ar Krievijas simboliku un uzrakstu «Rossija», Dienai apstiprināja puisis, kurš pagājušajā piektdienā cieta uzbrukumā Rīgā.

Šodien nepilngadīgais cietušais Anatolijs sniegs paskaidrojumus policijai. Valsts policija sākusi kriminālprocesu par noziedzīgu nodarījumu pret personas veselību, taču patlaban vēl nerunā par iespējamām nacionālā naida kurināšanas pazīmēm, ko regulē cita Krimināllikuma nodaļa un paredz krietni smagāku sodu par miesas bojājumu nodarīšanu.

«Precīza kvalifikācija vēl nav noteikta, lai to izdarītu, nepieciešams noteikt nozieguma sastāvu. Tas tiks izdarīts izmeklēšanas gaitā un nopratinot cietušo,» lakoniska ir Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Preses un sabiedrisko attiecību sektora vadītāja Sigita Pildava.

Piektdienas vakarā ap plkst. 22.30 nepilngadīgais Anatolijs Babanovs ar draugu nāca mājās no dzimšanas dienas svinībām kādā kafejnīcā. Pavadījis draugu līdz autobusa pieturai, viņš pa Brīvības bulvāri devās mājup. «Pa ceļam viņš piezvanīja man, pateica, ka dodas mājās, nolika telefonu un saņēma no aizmugures sitienu pa galvu,» liktenīgās piektdienas notikumus atstāstīja zēna māte Natālija Babanova.

Ar saucieniem «Okupants!» puisim no aizmugures uzbruka piecu sešu jauniešu bariņš. Divi no tiem puisi sita vairākas minūtes, pārējie noskatījās. «Esmu pārsteigta par to, ka viss norisinājās līdzās veikalam Elkor uz Brīvības un Kalpaka bulvāru stūra netālu no Brīvības pieminekļa. Kur tobrīd bija policija, kura tik operatīvi aiztur pie pieminekļa čurājošas personas, bet neredz, ka uz ielas tiek sists cilvēks?» retoriski jaunā jaunieša mamma.

Pēc vairākām minūtēm Anatolijam izdevies izrauties no uzbrucēju rokām un bēgt mājās. Viņš atceras, ka kāds viņu gribējis panākt, taču tas nav izdevies. Trīs minūšu laikā puisis esot aizskrējis līdz mājām Brīvības un Bruņinieku ielu stūrī, kur N.Babanova apturējusi taksometru un nekavējoties nogādājusi dēlu Traumatoloģijas centrā pa ceļam sazvanot policiju. «Pēc tam kad puisim uzlika šuves galvā un sejā, devāmies uz Stomatoloģijas institūtu, jo uzbrucēji viņam izsita divus zobus. Policijā ieradāmies tikai naktī plkst. 2.30,» laiku un notikumu secību atceras N.Babajeva.

Par notikušo sākts kriminālprocess, taču vienīgās pazīmes, ko puisis pārsteigumā un sāpēs piefiksējis, ir sitēju džinsa bikses, tumšās jakas un melnās cepures. Nekādu īpašu pazīmju, tādēļ cietušā zēna māte šaubās, vai policijai izdosies uzbrucējus identificēt. Arī videokameru tajā ielas posmā neesot, taču S.Pildava norāda, ka «policija strādā pie vainīgo personu noskaidrošanas».

Anatolijam galvā bija balta adīta cepure ar zeltītu Krievijas ģerboni un uzrakstu krievu valodā «Rossija». «To cepuri mums uzdāvināja draugi Maskavā. Tā bija silta, smuka un praktiska, tādēļ Anatolijs to nēsāja,» skaidro māte. N.Babanova norāda, ka viņas ģimene ir Latvijas valstspiederīgā un neviens tajā par Krieviju «nefano», bet cepure ar Krievijas simboliku tikusi nēsāta tikai praktisku apsvērumu dēļ. «Anatolijs vairs to cepuri nenēsās,» ir pārliecināta V.Babanova. Uzbrucēji zēnu nav aplaupījuši, visas personīgās mantas palika neskartas.

Lai arī kriminālprocess sākts par noziedzīgu nodarījumu pret personas veselību, Diena vērsās ar jautājumu Drošības policijā, vai te nevarētu saskatīt nacionālā naida kurināšanas pazīmes, kas saistītas ar vardarbību. Par to Krimināllikuma 78. panta 2. daļa paredz brīvības atņemšanu uz laiku līdz desmit gadiem. Drošības policijas pārstāve Kristīne Apse–Krūmiņa apliecina, ka noziegumi, kas saistīti ar nacionālā naida kurināšanu, ir Drošības policijas kompetence, taču viņas pārstāvētā izmeklēšanas iestāde nav saskārusies ar gadījumiem, kad par Krievijas simbolikas lietošanu persona būtu piekauta. «Ir bijis gadījums, kad ar Georga lentītēm rotāto automašīnu izpūtējos ir sapūsta kaut kāda viela, taču to gadījumu izmeklēja kā svešas mantas bojāšanu un tā bijusi Valsts policijas kompetence, līdz Drošības policijai nemaz nenonāca,» norāda K.Apse–Krūmiņa.

Šis stāsts plašu uzmanību izpelnījies arī Krievijas plašsaziņas līdzekļos.

(pievienoti ekspertu komentāri labajā pusē)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

VIEDOKĻI

Cilvēktiesību speciālists Mārtiņš Mits:

"Nevar novērot īpaši pastiprinātu vēršanos pret krieviski runājošiem cilvēkiem, tāda ir pastāvejusi vienmēr. Tomēr pēdējos gados sabiedrībā ir augusi informētība par nacionāla naida kurināšanu un paredzamo kriminālatbildību. Šajā gadījumā policijai noteikti būtu jāizmeklē etniskie aspekti."

Krimināltiesību, kriminālsodu politikas pētnieks Andrejs Judins:

"Protams, situācija nav ideāla, tomēr tā arī nav saasinājusies. Liels progress vērojams sabiedrības reakcijā uz nacionālā naida kurināšanu. Patlaban konflikti galvenokārt notiek internetā. Cilvēki neapzinās robežu starp vārda brīvību un nacionālā naida kurināšanu. Bieži personas savas pārliecības vadītas, neapzinoties sekas, izsaka indīgus apgalvojumus, kurus citi uztver sāpīgi. Tā rodas konflikti."

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas