Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Vai attieksme ir tas, kas pasliktina valsts pārvaldes darbu?

ASV bijušais prezidents H. Trumens uzskatīja, ka nesaskaņu pamatā ir „slikta uzvedība”.

Labu uzvedību taču iemāca skolā. Tiek mācīts no pašiem pamatiem- lasīt, rakstīt, nekavēt, koncentrēties, atvainoties, pamatot, stundās klausīties – nevis sarunāties utt. Vismaz tā tam būtu jābūt. Tā kā Latvijā pamatskolas izglītība ir obligāta un bezmaksas, manuprāt deviņu gadu laikā var paspēt iemācīties un saprast kur un kā būtu jāuzvedas. Mēs visi esam cilvēki, katram gadās kļūdīties, taču jo augstāks amats, jo atbildīgāks – kļūdīties vajadzētu iespējami mazāk.

Ko darīt, ja skola ir bijusi „slikta”? Kāpēc mēs vispār lietojam šādu vārdu salikumu „slikta skola”? Skola taču ir tā vieta, kur pavadām ļoti daudz laika no savas dzīves. Visbiežāk tās ir tikai labas atmiņas, sliktās neatceramies. Atmiņas ir labas, bet skola – slikta. Kā (!) skola var būt slikta? Varbūt attieksme ir slikta? Attieksme kā no skolotāju, tā no skolēnu puses, un skolēnu attieksme vienam pret otru.

Līdz kādai otrdienas dienai man šķita, ka augstos amatos vīri un sievas uzvedas priekšzīmīgi, taču esmu maldījusies. Ministru kabineta sēdē ir trakāk nekā stundā, kurā nav ne skolotāja, ne arī stundas darba, ja spīd saulīte un klasē ir viens vai pat divi „klauni”. Klasē ir tracis – uztraukuma, strīdu, kautiņu radīts troksnis un burzma. Katrs dara to, ko grib, kas viņam vislabāk sanāk. Ministru kabineta sēdē ir līdzīgi kā šai klasē. Tie nav tikai ministri, kas staigā un sarunājas pa telefonu, arī klatesošie neprot uzvesties – klabina datorus, staigā turpu šurpu un sarunājas skaļā balsī.

Kā tad ar attieksmi? Attieksmi pret runātāju, pret savu komandas biedru, pret Vari Klausītāju? Kā cilvēks var koncentrēties efektīvam darbam, ja telpā ir burzma. MK ir izpildvara, tātad kaut ko izpilda. Varbūt vajadzētu izpildīt arī to, ko māca pamatskolā. Ja vien ir bijis, kāds kas māca un izglīto. Šodien skolās trūkst skolotāju. Kādēļ? Grūts darbs? Arī. Taču, manuprāt, lielākoties tas ir attieksmes dēļ. Ieejot klasē, nav sajūtas, ka vismaz pāris skolēnu censtos un mācītos ar atdevi. Un skolotājam „nolaižas rokas”, redzot šo situāciju.

Ir ļoti sūri jāstrādā, kamēr skolēni sāk cienīt skolotāju.

Ir ļoti sūri jāstrādā, kamēr sabiedrība sāk cienīt valdību. Vai varbūt otrādi valdība sāk cienīt sabiedrību un tās viedokli.

 Man šķiet, ka jāsāk ar sevi.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas