Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Vai augstskolu tiešām par daudz?

Pievienot komentāru

0/1000 zīmes
jumors
j
Kultūras Akadēmija+ Mūzikas Akadēmija= jēdzīgs kultūras centrs. Māksla ir no citas operas, tāpēc tā jau sākotnēji ir atsevišķi. Tehniskā Universitāte-obligāti! Un LU ar visām specialitātēm, kas nostiprinājušās. Reģionālās - Latgales, Kurzemes, Vidzemes. Mūžizglītība - ja kāds zinātu, cik labprāt es pats izglītojos, un kā man riebj uztiepta mūžizglītība! Bet ja vajag , tad mācību spēkus neviens nebremzē- lūdzu!
agd
a
Augstskolu ir par daudz (nemaz nerunājot par koledžām). Ne mazāk kā 15% no izglītības izdevumiem ir administratīvās izmaksas, kuras ievērojami varētu samazināt (līdz apmēram 8-10%), ja valsts augstskolu un koledžu kopskaits būtu nevis 33, bet teiksim 7-10. Ietaupījums, kas nonāktu studentu vajadzību apmierināšanai, tikai no valsts budžeta dotācijas būtu apmēram 6 miljoni latu. Kopā ar studentu maksu naudu - 10-11 miljoni latu.
Kuiļu Žanis
K
Vēl jau kādas varētu atvērt, kur kaimiņaugstskolas vai pilsētas mācībspēkiem pieskriet piepelnīties!
Kiki
K
Protams labskanīgus argumentus par nepieciešamību katru no iestādēm atradīs vienmēr - bet ja būsim racionāli - arī ar pusi no šī skaita būtu vairāk'nekā pietiekoši - gan sadarbībai ar uzņēmējiem inovāciju ziņā, gan pētnieciskam darbam un konkurencei visos citos parametros. Vairāk jāstrādā reģionālo filiāļu stiprināšanai. Ir jauki būt rektoram un dekānam, bet tomēr būsim racionāli!
Kaspars Gasūns
K
"..atbilde uz jautājumu — vai augstskolu Latvijā ir par daudz? — drīzāk jāmeklē veidā, kā vislabāk izmantot augstskolās uzkrāto intelektuālo potenciālu, veicinot augstākās izglītības eksportu.." Hmm, šajā teikumā kopā ar jautājumu jau ir ietverta atbilde, ka "ir par daudz", jo lieko kapacitāti tiek piedāvāts eksportēt - un tas viss vienā teikumā! :D Līdzigi nekorekti veidoti argumenti ir vismaz pa vienam katrā rindkopā. Vai šāds cilvēks vispār var darīt akadēmisku darbu?! Mēs jau eksportējam to izglītības sektoru, kas ir konkurētspējīgs vēl no Padomju sistēmas - tehnika un medicīna. Vai to var paplašināt, tas ir cits jautājums. Apgalvojumi, ka akreditācijas fakts liecina par augsto izglītības kvalitāti ir pilnīgas muļķības. Tas ne tikai ir nekorekts arguments, bet arī muļķības pēc būtības. Šī izlikšanās, ka mūsu augstākās izglītības saturs un personāls, kas ir knapi sastiķēts kopā kā ielāpu sega, ir pasaules līmenī jau sen kaitē mūsu valstij. Neesmu redzējis nevienu augstākās izglītības pārstāvi, kas teiktu ko citu, kamēr studenti pa stūriem par to rēc vai reāli jūtas nodoti - viņus taču reāli čakarē ar zemas kvalitātes izglītību, kamēr publiski visi spēlē teātri par augsto prestižu utt.
jautājums
j
Uz ontopsiholoģijas pamatiem....
kurmix
k
jautājums jau nav par augstskolu daudzumu, bet gan kvalitāti un atpazīstamību... mūsu augstskolas nav pat nav starp pasaules top 1000, tā ka visnotaļ stulbi būtu apgalvot, ka mēs esam atzīti speciālisti, ja vieņiem tāda University of Latvia neko neizsaka. Uz kādiem pamatiem raksta autore balsta šo speciālistu atzīstamība?
jautājums
j
Daudz par daudz !
fotom.
f
Jā, tiešām ir par daudz. par maz ir LABU augstskolu. Par daudz tādu, kādas atbalstāt jūs, proti, augstskolu bez tradīcijām, sava veida viendienīšu, kuru diplomam ir ārkārtīgi neliels pamatojums. Pateicoties to skaita sakuplošanai - tas mazliet atgādina partiju viešanos Latvijā kā mežā sēņu -, bet cieš izglītības mērķtiecība, saturs, kvalitāte. Jūsu aizstāvētā tipa augstskolas patiesībā "neražo" vispusīgi izglītotu cilvēku, Tās var radīt labākajā gadījumā jaunus ačgārnu varas lēmumu izpildītājus, kuri kalpo tikai sev. Tā nav izglītība, ko jūs sniedzat, vārdu sakot. Izglītībai nepieciešama nopietna humanitārā komponente. Lai cilvēks pēc tam spētu, atšķirībā no jums, savu jomu, ko aizstāv, skatīt kopējā sociālajā kontekstā, saprotot, ka tas nevis savas intereses ir prioritārs. bez tam - nogurdinoši lasīt to, ko atkārtojat. jebkura uzruna, kurai ir tikai ego segums, ir apnicīga.
???
?
Latvijā augstākai izglītībai pielietojuma nav. Tā nevienam nav vajadzīga. Studentiem pardod ilūziju, un viņus vienkārši konkrēti apkāš !!!
tlusis
t
Smirnovam- un kas tad būs? haoss, kur vetārsts būs inženieris?
AD
A
Te jau ir "tas suns aprakts": -"...kā zināms, augstskolas Latvijā tiek finansētas, valstij nosakot noteiktu t.s. budžeta vietu skaitu..." - ,,, Savukārt budžeta finansējumu uz studentu nosaka valdības apstiprinātie normatīvi..." UN CIK ATBILSTOŠI REĀLAJĀM VAJADZĪBĀM IR ŠIE "valdības apstiprinātie normatīvi"? Tas, ka 26% no gan nodarbinātajiem, gan darba meklētājiem ir augstākā izglītība, nav nekas tāds, ar ko vajadzētu lepoties. Ja Volkovas k-dze pajautātu savai vecmammiņai, tad viņa varbūt uzzinātu tādu jēdzienu - inteliģentais bezdarbnieks. Arī tas nav nekas tāds, ar ko vajadzētu lepoties.
Smirnovs
S
Apvienojiet Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmiju ar Latvijas Kultūras akadēmiju un Latvijas Mākslas akadēmiju Apvienojiet Latvijas Lauksaimniecības universitāti ar Rīgas Tehniskā universitāti u.t.t.
che
c
Tukšs raksts. Nekur nav apskatīta valsts dotāciju sistēma utml. Skaidrs, ka valstij ir jāveic pasūtījums, pie tam tas jāveic ir tikai Valsts augstskolās, piemēram, LU, LLU, RTU. Turklāt finansējums jānodrošina tādā apjomā, lai būtu iespējams izglītot valsts pasūtijumā noteikto studentu skaitu un ne vairāk. Privātajām augstskolām nauda vispār nav jādod.
drakons
d
Tikai 15 privātas bodītes, sic, augstskolas. Kā tad vēl ar MGU nelegālajām filiālēm, kas darbojas privāto augstskolu telpās, kur diplomu vienkārši var nopirkt. Augstākās izglītības saturs pie mums ir vienkārši šaušalīgs. Tie procenti un statistika neko nenozīmē, ja valsts šķērdēs savu tā jau knapo finansējumu simtiem līdzīgu programmu īstenošanai. Par augstskolu apvienošanos - skaidrs, ka neviens rektors negrib zaudēt savu amatu, tāpat kā administratīvie darbinieki, pasniedzēji un visi citi, kuri tā cīnās par "studiju kvalitāti".

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas