Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +10 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Vai kapitālismam ir nākotne?

Pievienot komentāru

0/1000 zīmes
borcinsh
b
kapitalisms : - ko nopelniju - to sanemu (neviss nozagu!). principaa, nav nekadas teorijas! gandriz 20 gadus pagaja bet Jus vel nezinat ka "izskatas" istajs kapitalisms...turpinajiet dzivot EU ka padomju savienibaa - tapec nekadas progressa nav
Produkts
P
Atbalstu seno, ka jebkuras iekārtas spēja mainīties ir līdz laikam. Kad iestājas stagnācijas periods, tad pasaule nonāk krīžu varā.
narkologs
n
"Spekulantus" un valstu parādus var sameklēt jau 16. gadsimtā. Piemēram, zelts, ko izveda no Amerikas kolonijām uz Spāniju, pamatā nonāca... Rietumeiropas bankās. Tāpēc ka šie baņķieri palīdzēja Spānijai būvēt un apgādāt floti. Runa ir par 16. gadsimtu, kad kapitālisms vēl nebija pa īstam sācies. Apmēram tajā pašā laikā var sameklēt naudas viltošanu valsts mērogā (viltoja ienaidnieka naudu kara laikā) un "shēmas ar devalvāciju", kad monētas tikai izlaistas ar pazeminātu dārgmetāla saturu vai vieglākas par standartu, vai sudraba nauda tikapēkšņi aizstāta ar vara monētām. Viss jaunais ir labi aizmirsts vecais. Jebkura iekārta ir sliktāka par savu teorētisko modeli, bet kapitālisms, būdams sliktāks par savu modeli, tomēr paliek dzīvotspējīgs.
Ajax
A
Clash - man prieks, ka austrumeiropas interneta lapas anonīms komentētājs ir daudz gudrāks par Nobela laureātu. Un tā vienmēr..
Ivars
I
Kapitālisms ir attīstījies dabīgas sabiedrības evolūcijas ceļā, pretēji Marksa mākslīgi radītam sociālismam. Privātīpašums kombinācijā ar cilvēku iniciatīvu nodrošina valstī augstu darba ražīgumu, kas rada pārtikušu iedzīvotāju vidusslāni. Marksisti to nespēja, jo balstījās uz pārlieku ekonomikas un varas centralizāciju. Kapitālisms, iespējams, tālāk attīstīsies uz inovatīviem pamatiem, tomēr svarīga valsts funkcija būs cilvēka ekonomiskās iniciatīvas un atbildības sabalansēšana.
Arturs-pensionars
A
Interesanti,kas no diskutētājiem ir paskatījies un varētu pateikt par ko,kādu darbu ,2006,g, 73 gadus vecajam E.Felpam (E.S.Phelps),tika piešķirta Nobeļa prēmija ekonomikā? Man jau arī gals nav vairs aiz kalniem,tāpēc parunāt par galu vispār tieši laikā. Domāju,ka kapitalismam tuvākajos gados pat gadsimtā gals vēl nedraud.Vispirms kapitalisms attīstījās Eiropā,tad Amerikā,vēl šobrīd tas nav izgājis visas fāzes ne Āzijā,ne Āfrikā ,pat Austrumeiropā,kur nu Krievijā.Tātad attīstības un izaugsmes lauciņš ir krietni liels. Tas pats ar INOVĀCIJĀM.Tās nebūt nav aptvērušas visus lauciņus un iespējamos veidus. Šī brīža finansu krīze ir Finansu kapitalisma iekšēja problēma,jo pats finansu kapitalisms ir gaužām neviendabīgi attīstījies,notiek tā pašattīstība,iekšēja konsolidacija.Tas,ka te daudzi dabū pa muguru un pat galvu ir visparastākā parādība kas atkārtojas regulāri kopš 1820.g.,par to vēl jaunībā lasīju ,piem.,Dreizera romānos,Ep.Sinklera darbos,tur viss kā uz delnas,krīzes,bankroti,cietumi,atriebības velni un velniņi. Bankrots ir kapitalisma sistēmas iekšējs pamatelements,tā sistēma atbrīvojas no iedomības neauglīgām darbībām,visvisādiem mītiem. Ne mums būs šo divsimtgadu kārtību pagaidām mainīt un domāt ka tam pienācis gals,nē viss tikai attīstās...
Clash
C
ASV nav nekāda sociālisma, un tieši šai brīvības citadelē tad arī notika krīzes sākums. Šai krīzei ar sociālismu vispār nav nekāda sakara. Ja būtu tīrais Adama Smita kapitālisms, tad nekādas šādas krīzes nebūtu un sociālisms būtu tikai blakusparādība. Kapitālismu nobeidza nevis sociālisms, bet diedelnieciskākais un šulersitiskais, neko neradošai, neinovatīvais resnais gals - finanšu spekulanti un bankas. Tad kad peļņu dalīt, tad valsti šiem nevajadzēja, netraucējiet mums kāpostus skābēt, bet kad kāposti ierūga, tad redz - nākiet valsts ar sociālistiskām metodēm nacionalizējiet mūs un iegrūžiet mums svaigu kāpostu.
ciniķis
c
Interesanti, kas ir Zviedrijā - sociālisms vai kapitālisms?
Nils
N
Vai tiešām kāds domā ka kas ir noticis it kapitālisma vaina? Visur pasaule valdības sabojāja brīvo tirgu ar debīlām socialisma idejām. Tas is kas notika.
Clash
C
Kādas inovācijas, kāda uzņēmējdarbībā, kāds pieprasījums un piedāvājums, ja tas viss darboties tad tagad nebūtu nekādu problēmu. Runāt 19.gs. kategorijās par kapitālismu, kad visapkārt ir finanšu spekulanti, bankas kas aizdot viena otrai, valstu parādi, nezin kam, bet visi viens otram ir parādā, parādā kautkādiem valūtas fondiem, nez kas tos izveidoja. Visas šīs finašu spekulācijas, benku nesaprātīgie aizdevumi makslīgi stimulēja pierasījumu, kam nav nekāda sakara ar reālo pieprasījumu un spēju norēķināties. Vis tas tad arī degradē īsto kapitālismu, kur kniedēm ir vērtība. Pietiek vakar Sorosam pateikt ka ASV sagaida dziļa recesija daudzus gadu, lai finanšu spekulantiem peķšņi izmainītos akciju vērtībā, indeksi, fiškas lido lējā, LŪK KAPITALISMS, LŪK PIEPRASĪJUMS UN PIEDĀVĀJUMS.
Kaspers
K
Patreiz kapitālisms tīrā veidā neeksistē. Gandrīz viss tiek normēts un kvotēts. Kapitālisma vājākā vieta ir banku sistēma. Banku pakļaušana valdībām ir nenovēršama, jo banku politika ir pretrunā ar valsts interesēm. Banku politikas pamatā ir kapitāla eksports uz trešo pasauli. Pasaules mērogā tas ir pozitīvi, bet donorvalstīm tas nes dzīves līmeņa strauju pazemināšanos.
Juris k
J
Nevajag domāt par kapitālisma galu ,bet tieši par augļotāju ekonomikas galu ......pasaules finanšu piramīda neglābjami brūk...Un tas ir jauki !!!:)
Senais
S
To visu varētu pateikt vienā teikumā: "Kapitālisma būtība ir spēja mainīties līdzi laikam."

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas