Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Vai Tēva dienai ir jēga?

"Nu beidzot tēvus arī novērtēs!" par Bērnu un ģimenes lietu ministrijas (BM) Saeimai gatavoto priekšlikumu iekļaut Tēva dienu atzīmējamo dienu sarakstā sajūsmu neslēpj pirms astoņiem mēnešiem par tēvu kļuvušais Raimonds Briedis. Tomēr vairāki eksperti apšauba šādas ieceres pamatotību, skaidrojot to ar tradīciju trūkumu sabiedrībā, kā arī kādreiz raksturīgās patriarhālās ģimenes izzušanu. Jā, vajag!

Pirms trim gadiem nerealizējusies, šogad ideja par Tēva dienu guvusi lielu sabiedrības atbalstu aptaujā portālā draugiem.lv un izstādē Bērnu pasaule 2008. Tēva diena, kas jau tiek atzīmēta Amerikā, Kanādā un daudzās Āzijas valstīs, Latvijas kalendāros varētu tikt iekļauta jau nākamgad, stāsta BM sabiedrisko attiecību departamenta direktors Taivo Trams. "Ar šiem svētkiem mēs akcentētu atbildīgā, apzinīgā un vīrišķīgā vīrieša tēlu, kurš izdara savu izvēli, stingri pie tās turas un atbild par tās sekām visā dzīves garumā. Viņš nodrošina savas ģimenes eksistenci, gādā par tuvinieku drošību, mīl savus bērnus un sievu," uzskata BM ministrs Ainars Baštiks un norāda, ka gādīgs ģimenes cilvēks mūsdienu sabiedrībā nav starp populārākajiem tēliem. "Tas ir tikai loģiski, ka līdztekus Mātes dienai ir arī Tēva diena," pamato T.Trams.

Tieši vienlīdzības dēļ šādus svētkus atbalsta arī divu bērnu māte Ieva Osemļjaka. "Ja jau gods tiek dots mātei, vajag arī tēvam," viņa uzskata. Sociālantropologs Klāvs Sedlenieks, atbalstot ideju, skaidro, ka šādi "tēvs personīgāk jāiesaista bērna audzināšanā, nevis, ka viņš ir tikai ģimenes apgādnieks". "Šāda diena uzsvērtu, cik cilvēkam ir būtiski, ka viņam ir tēvs, ka viņš pats ir tēvs, un ka tā ir nozīmīga un cienījama loma sabiedrībā, ka ir nepieciešams padarīt tēva lomu jēgpilnāku. Vīrieši arī ir cilvēki, kuriem piemīt tāda īpašība kā dzimta, kuriem vajag pievērst uzmanību."

Nē, nevajag!

Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes (LU SZF) Socioloģijas nodaļas vadītāja profesore Aija Zobena tomēr akcentē mātes lomu ģimenē, jo īpaši bērna agrīnajā stadijā. "Sievietes gan strādā, gan savieno darbu ar mātes pienākumiem, kā arī ir tuvākas bērnam bioloģiski — iznēsā bērnu un ir klāt agrīnajā aprūpē. Taču, tā kā saimniecības darbi mūsdienās ir sarukuši, tēvs ģimenē daudzos gadījumos jūtas lieks," skaidro A.Zobena. Profesore stāsta, ka mātes un bērna bioloģiskās saiknes dēļ Mātes dienai atšķirībā no Tēva dienas ir racionāls pamats. Tāpat A.Zobena uzsver tradicionālās patriarhālās ģimenes izzušanu. "Pēc laulības šķiršanas māte bieži paliek viena ar bērniem, kā arī ir tēvi, kuriem bijušas trīs četras partnerattiecības. Ko darīt šajā gadījumā?" domā A.Zobena. Tā, piemēram, Aija Upeniece, kura savu bērnu audzina viena, pret šādiem svētkiem ir noskaņota skeptiski. "Ja ir labi tēvi, tad var būt šāda diena, bet Latvijā liela daļa tēvu tādiem neatbilst -— pamet ģimenes un vairās maksāt alimentus. Citādāk būtu arābu, turku ģimenēs, kur tēvi jūtas atbildīgāki par savu pienākumu," teic A.Upeniece. A.Zobena lēš, ka drīzāk vajadzētu radīt vairāk iespējas, kā ģimenei pavadīt laiku kopā, kā nesen tas bija akcijā Gaismas tilti.

"Nesaku, ka neatbalstu, bet es personīgi nesaskatu Tēva dienai nekādu ieguvumu, turklāt tāda mums nav bijusi tradicionāli," viedokli pauž divu bērnu tēvs Jānis Mārciņš. "Svinības ir balstītas uz tradīcijām, bet mūsu sabiedrībā šādu tradīciju nav," A.Zobena noteic. Arī sociālantropologs Roberts Ķīlis klāsta, ka "norādīt, kā svinēt to vai citu dienu, ir valsts iejaukšanās sabiedrības privātajā dzīvē un mēģinājums uzspiest sabiedrībai savu skatupunktu". Tai pašā laikā viņš atzīst, ka "no socioloģiskā viedokļa ir interesanti, ka tiek atzīmēta šāda loma un ka par to sabiedrībā domā". T.Trams gan norāda, ka BM šo dienu neuzspiež. "Arī Mātes diena nav piespiedu pasākums, mēs vienkārši gribam to dot kā papildu iespēju iepriecināt tēvus un veicināt tēva lomu sabiedrībā," viņš saka.

Pa dzimtajām takām

Ja Saeima priekšlikumu par Tēva dienu atbalstīs, tā tiks atzīmēta septembra otrajā svētdienā. R.Briedim gan pagaidām nav nojausmas, kā šo dienu svinēt. Trīs bērnu tēvs Ivars Pumpurs, gandarīts par šādas dienas ieviešanu, saka: "Nopirktu kūciņu un svinētu." T.Trams uzsver, ka Tēva diena būtu jāpavada ģimenes lokā. "Tās var būt kopīgas ekskursijas pie dabas — pa ģimenes dzimtajām vietām, lai vairāk apzinātos dzimtas vērtību," norāda BM pārstāvis. Psihoterapeits Sandis Dūšelis gan uzskata, ka jēga šai dienai ir tad, ja tā nav tikai datums kalendārā, bet tai nāk līdzi arī papildu programma, taču, kā norāda T.Trams, BM pagaidām neplāno šīs dienas atzīmēšanu organizēt valstiskā līmenī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas