Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Valdība atrod 22 miljonus vecāku pabalstiem

Valdība otrdien konceptuāli vienojās, ka novirzīs 22 miljonus latu pārdali par vairāk nekā 22 miljonu latu pārdali no citām ministrijām par labu Labklājības ministrijai (LM), lai "māmiņalgas" līdz 50% nesamazinātu ar atpakaļejošu spēku, _Dienu _informēja premjera Valda Dombrovska (JL) preses sekretāre L. Krapāne. Taču galīgo lēmumu valdība pieņems pēc nedēļas, jo nolemts precizēt juridiskas nianses, lai valdības lēmums atbilstu tiesiskās paļāvības principam.

Dienas rīcībā esošā informācija liecina, ka LM piedāvā principiāli jaunu vecāku pabalsta aprēķināšanas kārtību, kuras gan neskars vecākus, kuri jau gaida bērniņu.

LM priekšlikums paredz, ka strādājoši vecāki nevarēs saņemt pabalstu. Tāpat jaunais priekšlikums paredz, ka pabalstam nav griestu, lai izvairītos no tā, ka cilvēki nav motivēti maksāt sociālo nodokli. Tiem, kam alga ir līdz 500 latiem, pabalsts būs līdz 70% no pamatalgas, taču tiem, kam alga pārsniedz šo slieksni, varēs saņemt pabalstu 50% apmērā.

Paredzēts, ka no 1. jūlija tiks atcelts ģimenes valsts pabalsts par bērnu līdz gada vecumam, tāpat būs vienots bērnu piedzimšanas pabalsts, kas būs 260 lati, atceļot piemaksas pie pabalsta, kura bija atkarīga no tā, kurš bērns ģimenē pēc kārtas tas ir. Otrdien valdība nevienojās, no kura datuma šie pabalsti tiks atcelti.

Šādi priekšlikumi ir guvuši atbalstu arī Koalīcijas padomē, sagaidāms, ka tie gūs arī valdības atbalstu. Nākamgad šādas izmaiņas ļaus ietaupīt 8 miljonus, bet 2011. gadā, kad vairs nebūs spēkā pārejas noteikumi, tas dos 44 miljonu latu ietaupījumus salīdzinājumā ar šo gadu.

Jāuzsver, ka grozījumi paredz ievērots tiesiskās paļāvības princips - vecāku pabalsts tiks samazināts tikai pēc 306 dienām. Valdībā paredzēta arī diskusija par to, vai šis princips nav attiecināms arī uz piemaksām pie bērnu piedzimšanas pabalsta un ģimenes valsts pabalstu.

Jau vēstīts, ka Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (JL) izdevis rezolūciju, kurā finanšu un labklājības ministriem uzdots meklēt citus risinājumus budžeta izdevumu samazināšanai, lai "māmiņalgas" līdz 50% visiem strādājošajiem vecākiem, neskatoties uz bērna dzimšanas laiku, nebūtu jāsamazina ar atpakaļejošu spēku.

Lai to nodrošinātu, Labklājības ministrijas valsts sociālās apdrošināšanas speciālā budžeta izdevumus plānots palielināt par 22 245 943 latiem.

Līdzekļi tiks iegūti, pārdalot finansējumu no Ekonomikas ministrijas programmas "Enerģētikas politika", Zemkopības ministrijas programmām, kurās paredzēti līdzekļi Eiropas Savienības fondu apguvei, un Finanšu ministrijas programmas "Finansējums Eiropas Savienības politiku instrumentu un pārējās ārvalstu finanšu palīdzības līdzfinansēto projektu un pasākumu īstenošanai".

Kopumā no FM tādējādi tiks iegūti gandrīz 18 miljoni latu, no ZM - 3 miljoni latu, EM - 1,2 miljoni.

Jau vēstīts, ka Ministru prezidents Valdis Dombrovskis pagājušajā nedēļā noraidīja Labklājības ministrijas paziņojumu, ka līdz 50% varētu samazināt vecāku pabalstu visiem strādājošiem vecākiem, neskatoties uz bērna dzimšanas laiku.

"Šāds risinājums nav atbalstāms ne no tiesiskā, ne no emocionālā viedokļa. Ja Labklājības ministrija, nākot uz valdības sēdi, nebija veikusi precīzus aprēķinus izdevumu samazinājumiem un tagad ir atklājies, ka naudas tomēr nepietiek, nav pieļaujami to meklēt, lietojot samazinājumus ar atpakaļejošu spēku," uzsvēra Dombrovskis.

Tāpēc premjers uzdeva Finanšu ministrijai meklēt citus risinājumus budžeta izdevumu samazināšanai, izslēdzot jebkādu iespēju to veikt uz to vecāku rēķina, kuri jau saņem pabalstus.

Ziņots arī, ka valdība pagājušajā otrdienā pēc ilgām diskusijām vienojās noteikt tā sauktajām māmiņalgām 500 latu griestus un uz pusi samazināt pabalstus strādājošajiem vecākiem, žurnālistiem pēc valdības sēdes sacīja labklājības ministrs Uldis Augulis. Ministrs informēja, ka izmaiņas attieksies uz vecākiem, kuru mazulis nāks pasaulē pēc 1.jūlija.

Taču LM Komunikācijas nodaļa trešdien izplatīja paziņojumu, ka atbilstoši plānotajām izmaiņām par 50% plānots samazināt vecāku pabalstu visiem strādājošiem vecākiem, neskatoties uz bērna dzimšanas laiku. Tas nozīmē, ja pašlaik aprēķinātais vecāku pabalsts ir 600 latu mēnesī, tad no 1.jūlija strādājošā vecāka pabalsts tiks samazināts līdz 300 latiem.

Turklāt LM trešdien vairākkārt mainīja paziņojumus par to, ko tad īsti valdība nolēmusi un cik daudz pabalstu samazinās.


(papildināta ar pirmajām četrām rindkopām)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas