Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Valdība bez tārpiem

Tuvākajās dienās kļūs skaidrs, vai Valdis Dombrovskis gatavojas nostrādāt premjera amatā trīs gadus vai pieļauj aiziešanu ātrāk.

Koalīcija (50+6), kas pilna ar tārpiem, ar zināmu risku var nodrošināt uzticības balsojumu valdībai pašā tās apstiprināšanas dienā. Strādāt ar koalīciju, kurai ir tik mazs vairākums, ir ārkārtīgi grūti. Ņemot vērā, ka to neveido vienoti politiskie spēki. Zatlera apsaukāšanās, pārstāvot partiju, kas pati ir caura kā Holandes siers, ir simptomātiska. Jau šodien «reformu un tiesiskuma» koalīcijas galvenā problēma ir intrigas un meli. Triju gadu mūžu melu un intrigu valdībai paredzēt nav iespējams.

Laikam triju gadu kategorijās mūsu valstī tomēr neviens nedomā. Valsts kontroliere Inguna Sudraba, vērtējot Dombrovska valdības iepriekšējā gada darbu, ir aizrādījusi, ka valdība savā budžeta politikā nemēdza plānot pat vienu gadu uz priekšu. Šodien Latvijas valdības galvenā rūpe ir nākamā gada budžeta pieņemšana, lai mazinātu starptautisko aizdevēju stresu aizdevuma misijas noslēguma fāzē. Kā būs pēc tam - dzīvos, redzēs. Galu galā budžetu var pamainīt arī gada laikā. Protams, ar (50+6) koalīciju pirmie grozījumi valsts budžetā vienmēr var izvērsties pirmajā valdības krīzē.

Premjers Valdis Dombrovskis ir pieredzējis politiķis, kurš saprot, ka valdības darba interesēs koalīcija būtu stiprināma, to paplašinot. Tas būtu svarīgi Latvijas politiskajai un ekonomiskajai stabilitātei vismaz tuvākā gada laikā. Eksprezidents Valdis Zatlers šādās kategorijās nedomā. Saeimas atlaišana nenotika, lai atvieglotu valdības darbu vai stiprinātu Latvijas ekonomiku. Tā notika personāliju dēļ, kas atklāti tika pateikts. Valdis Zatlers ir novilcis sarkano līniju pret Aivaru Lembergu. Līniju, kas viņam nozīmē daudz vairāk nekā tas, cik ilgi strādās Dombrovska valdība un kāds būs valsts kredītreitings.

Tāpēc nav izslēgts, ka Dombrovskis saņems drosmi un izsvērs kaut ko līdzīgu «varavīksnes valdības» modelim, pats izvēloties profesionāļus un rodot atbalstu dažādās partijās. To vēl nesen piedāvāja pati Vienotība un atbalsta Valsts prezidents. Plašāka koalīcija atbrīvotu valdību no tārpiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas