Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +10 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Valdība galvos Parex sindicēto aizdevumu un segs pirmo maksājumu

Valdība šodien atbalstījusi 620 miljonu eiro (434 miljonu latu) liela valsts galvojuma izsniegšanu Parex bankas sindicētā kredīta pārfinansēšanai. Vienlaikus valdība atbalstījusi arī 155 miljonus eiro liela kredīta izsniegšanu no valsts kases, lai Parex atbilstoši sindikātam iesniegtajam priekšlikumam varētu atdot 20% no kopējā parāda.

Pēc valdības vadītāja Ivara Godmaņa teiktā, pilnvarots izsniegt valsts galvojumu un kredītu ir finanšu ministrs Atis Slakteris. Valdība arī pilnvarojusi finanšu ministru parakstīt vēstuli Parex bankas vadībai, lai tā savukārt varētu sindikāta pārstāvjiem apliecināt, ka pusmiljarda latu lielā parāda atdošanai ar atlikatjiem maksājumiem būs valsts galvojums.

Nekādu citu priekšlikumu sindicētā kredīta atdošanai valdība nav apstiprinājusi. Komentārus par Latvijas Bankas iesniegto alternatīvo piedāvājumu uzreiz atdot vairāk, tas ir 40% sindicētā aizdevuma, premjers nesniedza, sakot, ka valdība stingri turas pie Parex vadības ierosinātā priekšlikuma uzreiz samaksāt 20%,  jo tas saistīts ar naudas plūsmu valsts kasē. Jautāts, vai valdība nebaidās no riska, ka gadījumā, ja sindikātu neapmierina Parex priekšlikums un tas pieprasīs bankas maksātnespēju, I.Godmanis teica: “Nezīmēsim melnos scenārijus”.  Premjers arī informēja, ka valdība ir konceptuāli vienojusies atbalstīt bankas pamatkapitāla palielināšanu, lai nodrošinātu kapitāla pietiekamības rādītāju atbilstību FKTK noteiktajiem kritērijiem. To veiks, kapitalizējot daļu no bankā noguldītajiem valsts depozītiem.  Precīzu summu premjers nenosauca, uzsverot, ka tas būs zināms, kad būs saņemts auditētais Parex gada pārskats.

Parex bankas prezidents Nils Melngailis lēsa, ka pamatkapitāla palielināšanai vajadzēs aptuveni 100-200 miljonus latu. Viņš uzsvēra, ka precīzu ieguldījumu apmēru pagaidām nevar pateikt, jo nav audita, kas varētu būt zināms 6-8 nedēļu laikā. Arī tas, cik daudz valsts depozītu būs jāpārvērš akcijās, būšot atkarīgs no Eiropas rekonstrukcijas un attīstības banas atbildes par līdzdalību Parex kapitālā. No N.Melngaiļa teiktā izriet, ka, ja ERAB būs gatava ieguldīt, tad valstij vajadzēs ieguldīt mazāk naudas. Nav gan zināms, kad varētu būt ERAB atbilde. ERAB aizvien veic Parex padziļināto auditu.

N.Melngailis bija gandarīts par valdības lēmumu sindicētā kredīta jautājumā, uzsverot, ka sarunas ar sindikātu turpinās un banka tās cer pilnībā noslēgt līdz februāra beigām. Viņaprāt, bankas piedāvājums 80% kredīta atdot ar atlikto maksājumu, kuram izsniegtas valsts garantijas, ir ļoti drošs. Jautāts, vai viņš izslēdz iespējamību, ka sindikāts tomēr nepiekritīs un pieprasīs Parex maksātnespēju, N.Melngailis teica: ”Es daru visu, lai tas tā nebūtu. Protams, neko nevar izslēgt, taču kreditoru interesēs ir, lai šī banka izdzīvotu”.  Viņš arī uzsvēra, ka viņa jau 5.februārī iesniegtajā piedāvājumā par sindicētā kredīta atmaksu minētais atmaksas termiņš - 18.februāris – nav galīgais termiņš, pēc kura beidas sarunas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas