Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +9 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Valdība lems par būtiskiem grozījumiem pensiju likumā

Valdība otrdien sēdes slēgtajā daļā lems par būtiskiem un lieliem grozījumiem pensiju likumā, paredzot, ka tie stāsies spēkā 2010.gada janvārī.

Vienīgi norma saistībā par pensiju piegādi dzīvesvietā stāsies spēkā šā gada 1.augustā. Likumprojekts jāskata ne vien valdībai, bet arī Saeimai.

Veicot šīs izmaiņas, 2010.gadā speciālajā budžetā kopumā izdosies ietaupīt vairāk nekā trīs miljonus latu, 2011.gadā - 3,1 miljonu latu, bet 2012.gadā - 6,9 miljonus latu.

Viena no būtiskākajām izmaiņām - invaliditātes pensiju neizmaksās laikā, kad pensionārs saņem bezdarbnieka pabalstu. Labklājības ministrija skaidro, ka pensionāram būs iespēja izvēlēties izdevīgāko pakalpojumu - invaliditātes pensiju vai bezdarbnieka pabalstu.

Izmaiņas skars liliputus, pundurus, invalīdus uz mūžu un neredzīgos. Proti, ministrija paredzējusi atcelt iespēju šiem cilvēkiem pieprasīt vecuma pensiju krietni agrāk nekā vispārējā gadījumā. LM atzīst, ka izmaiņas var izraisīt šo cilvēku neapmierinātību. Ministrija gan norāda, ka šie cilvēki nepaliek bez iztikas līdzekļiem - ja viņiem ir noteikta invaliditāte, tās laikā viņi saņem invaliditātes pensiju.

Patlaban liliputi, punduri, invalīdi uz mūžu un neredzīgie var pieprasīt vecuma pensiju no daudz agrāka vecuma nekā vispārējā gadījumā - pat no 47 gadiem sievietes un 52 gadiem vīrieši. LM norāda, ka, pieprasot pensiju desmit un vairāk gadu ātrāk, tās apmērs ir neliels, salīdzinot, ja pensiju pieprasītu 62 gadu vecumā. Turklāt jāņem vērā, ka arī apdrošināšanas stāžs ir mazāks, kas arī ietekmē pensijas apmēru.

Izmaiņas skars arī pensijas piegādes kārtību. LM veikusi analīzi par tiem pensiju saņēmējiem, kuriem tās tiek piegādātas mājās. Aprīlī pensija dzīvesvietā piegādāta 323,3 tūkstošiem klientu un izmaksājamā summa bija vairāk nekā 52 miljoni latu. No šo klientu skaita pilsētās dzīvo 205,3 tūkstoši jeb 63,5% no visiem saņēmējiem, arī pagastu centros dzīvo liela daļa pensionāru. Šie dati liecina, ka daļai no klientiem piegāde mājās objektīvi nav nepieciešama, jo saņemšanas vieta ir sasniedzama. LM piedāvā alternatīvu - ieskaitīt naudu bankas vai pasta norēķinu sistēmas kontā vai saņemt maksājumu ar pilnvarotas personas starpniecību.

Likumprojekts arī noteic, ka pirms 62 gadu vecuma sasniegšanas piecus gadus ātrāk vecuma pensiju var pieprasīt personas, kuras strādājušas sevišķi kaitīgos apstākļos un sevišķi smagos vai kaitīgos darba apstākļos, vecāki, kuriem ir pieci vai vairāk bērni vai bērns invalīds, kā arī Černobiļas AES seku likvidēšanas dalībnieki.

Invaliditātes pensija tiks aprēķināta no personas pēdējo triju gadu vidējās apdrošināšanas iemaksu algas pirms invaliditātes pensijas piešķiršanas.

Vēl likumprojekts paredz atmaksāt Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras pensijas saņēmējam neizmaksāto pensijas summu un pakalpojuma apmaksai neizmantoto summu, ja pensijas saņēmējs vairs neuzturas ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas iestādē, kā arī viņa nāves gadījumā.

Paredzēts arī pagarināt esošo kārtību minimālo vecuma pensiju apmēru noteikšanā līdz 2011.gada beigām.

Likumprojekts arī paredz vienādu pieeju Latvijas pilsoņiem un nepilsoņiem apdrošināšanas stāža noteikšanā, ieskaitot līdz 1990.gada 31.decembrim Latvijas teritorijā uzkrātos darba un tam pielīdzinātos periodus, kā arī atsevišķus darbam pielīdzinātos periodus bijušās Padomju savienības teritorijā, tostarp aktīvā militārā dienesta ieskaitīšanu personas apdrošināšanas stāžā.

Piemaksa pie vecuma pensijas un invaliditātes pensijas par apdrošināšanas stāžu, kas uzkrāts līdz 1995.gada 31.decembrim, tiks izmaksāta arī personām, kuru pastāvīgā dzīvesvieta ir Eiropas ekonomikas zonas teritorijā, bet piemaksa pie vecuma un invaliditātes pensijas par apdrošināšanas stāžu, kas uzkrāts līdz 1995.gada 31.decembrim, tiks piešķirta līdz 2011.gada beigām.

Līdz ar to cilvēki, kuri pensionēsies no 2012.gada 1.janvāra, nesaņems piemaksu vidēji 27,7 latu apmērā, bet to kompensēs uzkrātā pensijas kapitāla palielinājums, norāda LM.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas