Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Valdība pārsūdzēs Ādamsonam labvēlīgo ECT spriedumu

Līdz nākamajai trešdienai jeb noteiktajam pārsūdzēšanas termiņam tiks sagatavota apelācijas sūdzība Eiropas Cilvēktiesību tiesā (ECT) par pieņemto spriedumu bijušā Saeimas deputāta un iekšlietu ministra Jāņa Ādamsona lietā, par to informēja Ministru kabineta pārstāve starptautiskajās institūcijās Inga Reine.

Diena jau rakstīja, ka ECT atzinusi par pamatotu J.Ādamsona prasību pret Latvijas valsti par nepamatotu vēlēšanu tiesību ierobežošanu - viņam bija liegtas tiesības kandidēt Saeimas un pašvaldību vēlēšanās, jo viņš dienējis PSRS robežsardzē, kas bija pakļauta VDK. ECT noteikusi Latvijas valstij samaksāt 10 tūkstošu eiro kompensāciju J.Ādamsonam par morālo kaitējumu.

ECT uzskata, ka Saeimas vēlēšanu likuma 5.panta 5.punkts, uz kura pamata Jānim Ādamsonam kā bijušajam VDK štata virsniekam tika liegts kandidēt Saeimas vēlēšanās, nav pietiekami skaidri un precīzi definēts, it īpaši, ņemot vērā kādreizējā VDK plašo darbības spektru. Tiesa uzskatīja, ka šī definīcija potenciāli ir ļoti plaši piemērojama, kas var kalpot par pamatu tiesību ierobežojumiem. Tāpat ECT ir norādījusi — Satversmes tiesa 2006.gada 15.jūnija spriedumā jau rekomendējusi likumdevējam paredzēt iespēju individualizēt Saeimas vēlēšanu likumā noteikto ierobežojumu kandidēt, ņemot vērā katra atsevišķā indivīda nopelnus un sasniegumus Latvijas labā.

Saskaņā ar Cilvēktiesību un pamatbrīvību aizsardzības konvenciju trīs mēnešu laikā no dienas, kad palāta ir taisījusi spriedumu attiecīgajā lietā, jebkura no šajā lietā iesaistītajām pusēm izņēmuma gadījumos var lūgt nodot šo lietu izskatīšanai Lielajā palātā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas