Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +7 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Valdība vienojas samazināt nākamā gada budžeta deficītu līdz 1,5%

Pēc vairāku stundu diskusijām par papildu iespējām nākamgad samazināt valsts budžeta izdevumus premjers Ivars Godmanis (LPP/LC) žurnālistiem pavēstīja, ka izdevumus plānots samazināt vēl par 200 miljoniem latu. Tas saistīts ar jaunāko prognozi, ka iekšzemes kopprodukta (IK) pieaugums nākamgad būs negatīvs. Savukārt budžeta deficītu plānots samazināt no pašreiz plānotajiem 1,85% līdz 1,5% no IK.

Ministri vienojušies, ka visām ministrijām būs jāsamazina atalgojumu fondi par 5%, kā arī par 3% jāapcērp tēriņi iepirkumiem. Atalgojumu fondu samazināšana galvenokārt attieksies uz prēmijām un piemaksām, nevis uz algām, jo to apmērs ir noteikts Ministru kabineta noteikumos. Premjers žurnālistiem teica, ka viņš aicinās ministrijas neizmaksāt prēmijas arī šogad.

I.Godmanis arī pauda viedokli, ka jāsamazina finansējums vairākiem resoriem, gan neprecizējot, kuri tie būs.

Savukārt Finanšu ministrijas valsts sekretārs Mārtiņš Bičevskis Dienai teica, ka plānots samazināt arī līdzfinansējuma apjomu ES fondu projektiem 100 miljonu latu apmērā. Šos līdzekļus gan neatņems nevienam konkrētam projektam, par kuriem ir noslēgti līgumi, samazinājums attieksies uz nākamgad potenciāli realizējamiem projektiem.

Iepriekš atbalstu šādai pieejai paudusi Latvijas Banka (LB): iepriekšējā prakse, kad tika saplānoti un budžetā iekļauti ES līdzfinansējuma projekti "ar uzviju" ir skaužama, uzskata LB. Tādā veida tiek nevajadzīgi palielināts deficīts, ko patlaban par katru cenu jācenšas samazināt. To, pēc LB ekspertu domām, nebūtu pareizi saukt par taupīšanu uz ES līdzfinansējuma rēķina, bet gan par reālu prognozēšanu.

Uz nākamo sēdi par šo jautājumu valdība sanāks sestdien, 8.novembrī.

Saeima galīgajā lasījumā valsts budžeta projektu plāno pieņemt 14.novembrī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas