Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 5. oktobris
Amālija, Amēlija

Valdībai drīzumā būs jālemj par neapliekamā minimuma palielināšanu līdz 50 latiem mēnesī jau nākamgad

Valdība drīzumā lems, vai nākamgad palielināt ar iedzīvotāju ienākuma nodokli neapliekamo algas minimumu no pašreizējiem 32 līdz 50 latiem mēnesī, jo Finanšu ministrija sagatavojusi atbilstošu noteikumu projektu, kas pieteikts Valsts sekretāru sanāksmē. Sagatavotais noteikumu projekts arī paredz nākamgad palielināt nodokļa atvieglojumu par apgādībā esošām personām no pašreizējiem 22 līdz 35 latiem mēnesī.

Finanšu ministrija noteikumu projekta anotācijā norāda, ka valdība jau šogad 27.jūnijā vienojās no nākamā gada palielināt neapliekamo minimumu līdz 40 latiem mēnesī, bet nodokļa atvieglojumu par apgādībā esošām personām - līdz 28 latiem. Toties vēlāk septembrī Nacionālās trīspusējās sadarbības padome pieņēma lēmumu paātrināt neapliekamā minimuma un nodokļa atvieglojuma apjoma paaugstināšanu. Tādēļ Finanšu ministrija sagatavojusi atbilstošu noteikuma projektu.

Ministrija prognozē, ka ar iedzīvotāju ienākuma nodokli neapliekamā algas minimuma palielināšana pozitīvi ietekmēs ekonomikas attīstību, jo palielinās iedzīvotāju pirktspēju un maksātspēju, kā arī samazinās algu maksāšanu aploksnēs. Finanšu ministrija uzskata, ka neapliekamā minimuma paaugstināšanas ietekme uz inflāciju būs minimāla. Ministrijas aplēses liecina, ka tik strauja neapliekamā minimuma un nodokļu atvieglojumu palielināšana samazinās budžeta ieņēmumus nākamajā gadā par 62,993 miljoniem latu, tostarp pašvaldību budžeta ieņēmumi samazināsies par 47,245 miljoniem latu. Taču ministrija vienlaicīgi norāda, ka kopējos budžeta ieņēmumus zināmā mērā palielinās iedzīvotāju tēriņi, pērkot preces un pakalpojumus. Tādējādi daļēji iedzīvotāju ienākumu nodokļa ieņēmumu samazinājumu kompensēs ar pievienotās vērtības nodokļa un akcīzes nodokļu ieņēmumu palielinājumu. Galīgais lēmums par neapliekamā minimuma palielināšanu būs jāpieņem valdībai.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kas agrāk bija neiespējams, šodien ir digitāls

Par tehnoloģiju attīstību, e-paraksta pilngadības sasniegšanu un digitālo iespēju paplašināšanos Guntars Gūte sarunājas ar VAS Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs (LVRTC) valdes priekšsēdētāj...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas